Η Κρήτη γίνεται η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα όπου τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός της Αστυνομίας Ζώων, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος των αδέσποτων και στη βελτίωση των συνθηκών ευζωίας των ζώων.

Το ειδικό αυτό τμήμα καλύπτει όλα τα ζώα, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζώα συντροφιάς, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, αφού στην Κρήτη η εγκατάλειψη και κακοποίηση τους αποτελεί μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η Σταματίνα Σταματάκου, διευθύντρια Ακαδημίας Zero Stray Pawject, εξήγησε στο «Πάμε Δανάη»:

«Η αστυνομία ζώων είναι εξειδικευμένα κλιμάκια με αποστολή να ελέγχουν τους κανόνες ευζωίας και να τα προστατεύουν από την κακοποίηση. Τις πρώτες μέρες έγιναν πάνω από 80 έλεγχοι και διαπιστωθήκαν 31 παραβάσεις. Ελπίζουμε η αστυνομία ζώων να πάει καλά και να εφαρμοστεί πανελλαδικά».

Όπως λέει, στην Κρήτη η αστυνομία ζώων έχει αρχίσει και πιάνει τόπο.

«Η Zero Stray Academy συνεργάζεται με την ελληνική αστυνομία και πραγματοποιούμε την πρώτη πανελλαδική εκπαίδευση εδώ και 2 χρόνια. Η αστυνομία ζώων κάνει ελέγχους στις συνθήκες διαβίωσης και έχουν επιβάλει πολλά πρόστιμα καθώς και συλλήψεις. Αν τα καταφέρει η αστυνομία ζώων στην Κρήτη μπορεί να τα καταφέρει όλη η Ελλάδα. Στην Κρήτη δε γνωρίζουν πολλοί ότι η αλυσόδεση του ζώου είναι παράνομη».

Σύμφωνα με τη Σταματίνα Σταματάκου, όλη η Ελλάδα έχει τόσα αδέσποτα ζώα που είναι σα να βιώνει μια καθημερινή διαχείριση κρίσης.

«Έχει τον πιο αυστηρό νόμο αλλά δεν είναι αρκετό. Έχω απογοητευτεί πολλές φορές αλλά αν τα βάλουμε όλα με νούμερα έχουμε δει πολλά αποτελέσματα. Για να σώσουμε όσο περισσότερα ζώα αρκεί να στειρώσουμε μόνο ένα. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχει τρία εκατομμύρια αδέσποτα ζώα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχα και πυροτεχνήματα: Πώς να ηρεμήσουμε τον σκύλο μας που τρομάζει;