Σίσσυ Μιχαλοπούλου: «Καλοντυμένη είναι η γυναίκα που διατηρεί την προσωπική της ταυτότητα χωρίς να ξεσηκώνει επί λέξει ένα περιοδικό»
Συνεντεύξεις

Σίσσυ Μιχαλοπούλου: «Καλοντυμένη είναι η γυναίκα που διατηρεί την προσωπική της ταυτότητα χωρίς να ξεσηκώνει επί λέξει ένα περιοδικό»

Σίσσυ Μιχαλοπούλου: «Καλοντυμένη είναι η γυναίκα που διατηρεί την προσωπική της ταυτότητα χωρίς να ξεσηκώνει επί λέξει ένα περιοδικό»

Η γυναίκα που έκανε τα έργα τέχνης ρούχα από φίνο μετάξι μιλάει στο Znews για τις δημιουργίες της, την Τέχνη, τη μόδα αλλά και το GNTM

Μία ερώτηση ήταν αυτή που μας κέντρισε τον ενδιαφέρον για να αναζητήσουμε τη Σίσσυ Μιχαλοπούλου.

«Μπορεί άραγε να φορεθεί η Τέχνη;».

Από την απάντηση γεννήθηκε η Oribu Arts, το ελληνικό brand που δημιουργεί «φορέσιμη» Τέχνη.

Η Σίσσυ Μιχαλοπούλου στο δημιουργικό κομμάτι και ο Νίκος Σιδηροφάγης στην εμπορική ανάπτυξη και τον στρατηγικό σχεδιασμό βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 2020 εν μέσω κορονοϊού και βάζει τη σφραγίδα της σε ρούχα και αξεσουάρ μοναδικής αισθητικής.

Όλα γεννιούνται στο μυαλό της εικαστικού Σίσσυς Μιχαλοπούλου προτού γίνουν ύφασμα.

Τα χρώματα, τα σχέδια, τα μοτίβα, οι ιστορίες που θέλει να διηγηθεί. Έπειτα, αποτυπώνονται στον καμβά.

Σειρά έχει η ψηφιακή τους μεταφορά στο ωραιότερο φυσικό υλικό, το οργανικό μετάξι.

Έτσι δημιουργούνται μοναδικά υφάσματα που μετουσιώνονται σε φουλάρια, μοναδικά καφτάνια, γραβάτες ή μια κομψή pochette (μαντηλάκι πέτου).

Όλα τα κομμάτια σχεδιάζονται και κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα από 100% οργανικό μετάξι Σουφλίου εξαιρετικής ποιότητας που χαϊδεύει το σώμα, με χειροποίητες λεπτομέρειες και σε αναπάντεχα χρώματα που φτιάχνουν τη διάθεση, σε ταξιδεύουν και μπορούν να συνδυαστούν με τα περισσότερα ρούχα.

Τα ρούχα της Σίσσυς Μιχαλοπούλου είναι αέρινα και αναδεικνύουν κάθε σωματότυπο. Απευθύνονται σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες που εκτιμούν την Τέχνη, την ιστορία πίσω από κάθε τους απόκτημα, που σέβονται το περιβάλλον, που ποντάρουν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Μιλήσαμε μαζί της για την τέχνη στα ρούχα, την αισθητική ακόμα και την εμφάνιση κομματιών της στο GNTM αλλά και για βιώσιμα υλικά στη μόδα.

Το μότο της Oribu Arts είναι «η εταιρεία που έκανε την Τέχνη, ρούχο» και μας δείξατε ότι γίνεται. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις; Τι σημαίνει στη δική σας φιλοσοφία «φορώ την Τέχνη»;

Όλα ξεκινούν από αυτό που έχουμε μέσα μας και μας καθορίζει ως καλλιτέχνες.  Εγώ ξεκινώ με το να διηγηθώ μια ιστορία εσωτερικότητας, μια σκέψη, να δώσω εικόνα σε ένα συναίσθημα, τα οποία θα αποτυπωθούν σε καμβά και θα εφαρμοστούν τεχνικές, υλικά και χρωματισμοί ώστε να βγει ένα μοναδικό έργο τέχνης με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να φορεθεί.

Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Δεν μπορείς να πάρεις κάθε ωραίο ή εντυπωσιακό πίνακα που βλέπεις γύρω σου και να τον φορέσεις.

Σαν πίνακας μπορεί να είναι υπέροχος για να τον βάλεις σε έναν χώρο ως διακοσμητικό στοιχείο, αλλά όχι να φορεθεί. Πρέπει να συνομιλούν και να συνυπάρχουν πολλά στοιχεία μεταξύ τους και να υπάρχει αρμονία στο τελικό αποτέλεσμα ώστε να μπορέσει να συνδυαστεί με τα περισσότερα ρούχα μίας γκαρνταρόμπας. Είναι fashion συν ζωγραφική.

Διαχειρίζεστε ένα εξαιρετικά φίνο υλικό όπως το μετάξι. Τι σας κάνει να το προτιμάτε; Τι πλεονεκτήματα σας προσφέρει στο σχεδιασμό των fashion items που δημιουργείτε;

Ανέκαθεν το μετάξι το θεωρούσα βασιλιά των νημάτων. Η φυσική του προέλευση, η απαλότητα, η ελαφριά γυαλάδα, η φίνα αίσθηση της πολυτέλειας που προσδίδει, ταιριάζει και αναδεικνύει απόλυτα τα σχέδιά μου, που εμπεριέχουν πάντα χρώματα χρυσού, χαλκού ή ασημιού.

Γίνεται πολύς λόγος στις μέρες μας για βιωσιμότητα, οργανικά υλικά, μόδα φιλική στο περιβάλλον. Εσείς τι γνώμη έχετε; Είναι άλλωστε και το δικό σας υλικό φιλικό στο περιβάλλον.

Ναι, πράγματι. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτή την στροφή των ανθρώπων στο να επανεκτιμήσουν τα ποιοτικά κι ανθεκτικά φυσικά υλικά.

Δεν θεωρώ ότι είναι μόδα. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τον κατακλυσμό των πλαστικών ειδών γύρω του. Η επιστροφή σε παραδοσιακές τεχνικές σηματοδοτεί και την επιστροφή στις ρίζες μας. Κάποια πράγματα δεν πρέπει να χαθούν στο βωμό της εξέλιξης.

Πρέπει να διαφυλάξουμε την τεχνογνωσία αυτών των πανάρχαιων μεθόδων της σηροτροφίας, ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή και ανάπτυξή της, στην χώρα μας.

Τα φυσικά υλικά μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά από αυτά της μαζικής παραγωγής, αλλά αξίζει να επενδύσει κάποιος σε κάτι τόσο  φιλικό προς το σώμα του, που «αναπνέει», που του αφήνει υπέροχη αίσθηση όταν το φοράει, και είναι διαχρονικά ποιοτικό.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί από τον κατακλυσμό των πλαστικών ειδών γύρω του. Η επιστροφή σε παραδοσιακές τεχνικές σηματοδοτεί και την επιστροφή στις ρίζες μας»

Η έμπνευσή σας είναι πρωτότυπα έργα Τέχνης που δημιουργείτε εσείς και μεταφέρετε στο ύφασμα ή αντλείτε έμπνευση και από αλλού;

Όχι είναι καθαρά προσωπική έμπνευση. Έχουν μία εσωτερικότητα. Η σκέψη μου είναι γεμάτη χρώματα και σχήματα που στριφογυρνούν μέχρι να αποκτήσουν μορφή.  Μπορεί κάποιες φορές να δω κάποιο μοτίβο ή μία φόρμα που να με ενθουσιάσει και να ενταχθεί στον πίνακά μου, στην πορεία όμως, θα αλλάξει πολλές φορές.

Η Μαίρη Κατράντζου με τα patterns και τα σχέδια που δημιούργησε και μετέφερε πάνω σε ύφασμα βγήκε εκτός συνόρων και καθιερώθηκε και στη βρετανική αγορά. Θα θέλατε να δείτε τις δημιουργίες σας να κάνουν διεθνή «καριέρα»;

Η Oribu Arts πέρα από το ατελιέ που διατηρεί στο Κολωνάκι, στην Πατριάρχου Ιωακείμ, και που μπορεί κάποιος κατόπιν ραντεβού να δει από κοντά τις δημιουργίες της θα τις βρει και στο e-shop της που εκ των πραγμάτων απευθύνεται σε όλο τον πλανήτη.  Και ναι,  σίγουρα θα θέλαμε η φήμη μας να βγει και εκτός συνόρων της Ελλάδος. Είναι άλλωστε μέσα στα προσεχή μας σχέδια.

Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, διαπιστώνω ότι είστε εικαστικός με μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Η καρδιά σας κλίνει προς κάποιο περισσότερο π.χ. σχέδιο μόδας, ζωγραφική κ.ο.κ.;

Δεν κλίνω αποκλειστικά σε κάποιο από αυτά. Μου αρέσει να τα συνδυάζω. Μου αρέσει το παιχνίδι με τις φόρμες και τα χρώματα, ώστε να έχει στο τέλος ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα για να το φορέσεις.

Όταν ακούει κάποιος Τέχνη το μυαλό του πάει συνήθως αυτόματα στο ακριβό, το απρόσιτο, το πολύ ιδιαίτερο. Τα κομμάτια που δημιουργείτε όπως για παράδειγμα τα καφτάνια μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες της μέρας ή έχουν «κώδικα styling»;

Τα καφτάνια της Oribu Arts είναι όντως ιδιαίτερα από πλευράς σχεδιασμού και χρωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευτικά στο να τα αγοράσεις. Κάθε άλλο!  Παίρνεις αυτό που πληρώνεις. Θα πρέπει πάντα να σκέφτεσαι πόσες φορές έχεις μπει σε ένα πολυκατάστημα και αγόρασες πολλά διάφορα φτηνά από πλαστικό ρούχα που στο πρώτο πλύσιμο άλλαξαν χρώμα, σχήμα η δυσφορούσες όταν τα φορούσες και είχες ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό που τελικά σου δημιουργούσε το αίσθημα της έλλειψης ότι δεν πήρες κάτι που να άξιζε τον κόπο. Τότε είναι που στρέφεσαι σε ποιοτικά και διαχρονικά είδη. Αυτό αντιπροσωπεύει η Oribu Arts, ποιότητα με υψηλή αισθητική, που μπορεί να φορεθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα ανάλογα αξεσουάρ.

Ποιος είναι για εσάς ο ορισμός μιας καλοντυμένης γυναίκας και ενός άντρα αντίστοιχα;

Να μπορεί να συνδυάζει σωστά τις υφές των υφασμάτων και χρωματικά τα ρούχα του/της  όπως και να παίζει με τα αξεσουάρ δίνοντας μια νότα άνεσης, ανεμελιάς και φινέτσας. Να φοράει με άνεση και ανεπιτήδευτη αυτοπεποίθηση τα ρούχα του/της  χωρίς  να τον/την  “φορούν”,  να έχει ανάλογα φροντισμένα με την ώρα μαλλιά και να μυρίζει φρεσκάδα και καθαριότητα. Επίσης να διατηρεί  την προσωπική του/της  ταυτότητα χωρίς να ξεσηκώνει επί λέξει ένα περιοδικό.

Είδαμε στον πρόσφατο κύκλο του GNTM, ενός ριάλιτι μόδας, να φορούν τα δικά σας κομμάτια. Πώς σας έγινε η πρόταση και τι σας έκανε να δεχτείτε;

Ο Ηρακλής Τσουζίνοφ, νικητής του GNTM, φορώντας μεταξωτό μαντήλι της Oribu Arts στα γυρίσματα του ριάλιτι

Ήρθε από τη βοηθό του σκηνοθέτη της εκπομπής που είχε δει τα μεταξωτά μας αξεσουάρ και τα πρότεινε στους αρμόδιους. Τα διέκριναν και τα επέλεξαν ώστε να τα συμπεριλάβουν στις ενδυματολογικές τους προτάσεις ανά θέμα στο συγκεκριμένο σόου. Αυτό συνέβη μόλις είχαμε ιδρύσει την εταιρεία μας και το θεωρήσαμε πολύ καλό οιωνό.

Ένα σόου που επανδρώνεται από εξαιρετικούς παρουσιαστές και συνεργάτες, γνώστες της μόδας, και με διεθνή καριέρα στο fashion το να επιλέξουν μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων και επιλογών τα είδη της Oribu Arts ήταν πολύ χαρούμενο γεγονός.

Επαλήθευσαν και επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες μας για την δημιουργία κάτι διαφορετικού και ιδιαίτερου σχεδιαστικά, μεταξωτού αξεσουάρ, με έμφαση στην ποιότητα και την υψηλή αισθητική.

Πώς θα θέλατε να βλέπετε τις γυναίκες ντυμένες τώρα το καλοκαίρι;

Ανάλαφρα ντυμένες λόγω ζέστης, με χαρούμενα χρώματα και αέρινα μεταξωτά καφτάνια με λιτά κοσμήματα, μπαντάνες ή ψάθινα καπέλα την ημέρα και δετά μεταξωτά φουλάρια στα μαλλιά το βράδυ για ποιο σοφιστικέ εμφανίσεις. Όπως καταλάβατε, τις ονειρεύομαι να φορούν τα είδη της Oribu Arts και να ξεχωρίζουν! (γέλια)

Ζούμε σε μια εποχή που η αισθητική και πολλές φορές και η Τέχνη τίθενται συχνά σε αμφισβήτηση. Συμφωνείτε με αυτό;

Ανέκαθεν συνέβαινε αυτό. Ο άνθρωπος από τη φύση του αντιδρά και αμφισβητεί. Έτσι εξελίσσεται. Η τέχνη είναι υποκειμενική σαν τέχνη. Άλλωστε ζούμε σε εποχές που τα έχουμε δει όλα και επιτρέπονται όλα, ως μορφή έκφρασης. Αυτό που θεωρώ ότι έχει μία σταθερά είναι η αρμονία και η αισθητική. Όπως το αρχαίο ελληνικό κάλλος στα γλυπτά. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Η Σίσσυ Μιχαλοπούλου φορώντας μία από τις δημιουργίες της

Αν θα ήσασταν ύφασμα τι θα θέλατε να είστε;

Μετάξι. Τι άλλο!

Αντίστοιχα, αν ήσασταν μέρος ενός πίνακα τι θα ήσασταν;

Η υπογραφή!

Ποια είναι η Σίσσυ Μιχαλοπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρή είχε πάντα στην τσάντα της χαρτί, χάρακα, μολύβι και όλο κάτι σχεδίαζε. Δούλεψε επί σειρά ετών στον τραπεζικό τομέα, αλλά τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο στην ανήσυχη καλλιτεχνική της φύση.

Παράλληλα με την εργασία της αλλά και έπειτα από αυτή, σπούδασε σχέδιο μόδας, Graphic και Interior Design, με ειδίκευση στο Μιλάνο πάνω στις βενετσιάνικες και φλωρεντιανές τεχνικές παλαίωσης.

Έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε γκαλερί και art shops σε Αθήνα και Μιλάνο, ενώ έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη, δημιουργώντας για το πωλητήριό του έργα από γυαλί.

Λατρεύει τα χρώματα, τους αναπάντεχους συνδυασμούς που προσφέρουν αβίαστα αρμονία, αλλά και τα ταξίδια που διεύρυναν την οπτική της και τις επέτρεπαν να παρατηρεί και να μαθαίνει διαρκώς νέα πράγματα.

Από το 2020, όταν και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, είναι η Head Designer και CEO της Oribu Arts.

Η καλοκαιρινή συλλογή της Σίσσυς Μιχαλοπούλου είναι τόσο ανάλαφρη όσο πρέπει να είναι και το καλοκαίρι μας.  Ανακαλύψτε την στο e-shop της εταιρείας ή κλείστε το ραντεβού σας για να επισκεφτείτε το ατελιέ της Oribu Arts στο Κολωνάκι (Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, τηλ.: 211 4199838).