ΕΡΤ: Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο ανταποκριτής – φάντασμα στη Ρωσία – Όλο το παρασκήνιο ενός διαφαινόμενου σκανδάλου
featured

ΕΡΤ: Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο ανταποκριτής – φάντασμα στη Ρωσία – Όλο το παρασκήνιο ενός διαφαινόμενου σκανδάλου

ΕΡΤ: Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο ανταποκριτής – φάντασμα στη Ρωσία – Όλο το παρασκήνιο ενός διαφαινόμενου σκανδάλου

Ο Γιώργος Μπέζας αποκαλύπτει γιατί υπάρχει γκρίνια στη δημόσια τηλεόραση

Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες -αλλά όχι άλυτο γρίφο- η είδηση πως ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Ρωσία, Αχιλλέας Πατσούκας, εμφανιζόταν στον «αέρα» της κρατικής τηλεόρασης όχι από τη ρωσική πρωτεύουσα -όπου όφειλε να βρίσκεται- αλλά από το σπίτι του στην Κυψέλη.

Το Znews και ο Γιώργος Μπέζας σας αποκαλύπτουν όλο το παρασκήνιο από το Ραδιομέγαρο.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ που τάραξε τα νερά

Το θέμα ήρθε το φως της δημοσιότητας από μια ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

«Η απουσία ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ρωσία και οι φήμες που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται κάπου στην Κυψέλη, αποτελούν τις προϋποθέσεις που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας της αντικειμενικότητας. Αλήθεια, τελικά υπάρχει ανταποκριτής στην Ρωσία, ή η αντικειμενικότητα ακόμα θυσιάζεται στον βωμό των υπερατλαντικών και ευρωενωσιακών πολιτικών σκοπιμοτήτων;».

Το κακό κλίμα στην ΕΡΤ και το κερασάκι στην τούρτα

Από εκείνη την στιγμή άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τη δημόσια τηλεόραση, με τα βέλη να εκτοξεύονται προς πάσα κατεύθυνση για να αποδοθούν ευθύνες σε μια περίοδο που το κλίμα στην ΕΡΤ  δεν είναι και το καλύτερο.

Ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Πατσούκας μετά από διαγωνισμό και αφού είχε όλα τα προσόντα προσελήφθη με 18μηνη σύμβαση για να είναι ο ανταποκριτής στην Μόσχα.

Κάποιοι στην ΕΡΤ «σιγοψιθυρίζουν» πως ο δημοσιογράφος δεν έφυγε ποτέ για τη ρωσική πρωτεύουσα και πως προσωπικοί λόγοι τον κράτησαν στην Αθήνα με τις εξελίξεις να τον προλαβαίνουν.

Ωστόσο αυτό παραμένει μια φήμη και δεν επιβεβαιώνεται πάρα μόνο από ανθρώπους που θεωρούν πως ο Κωνσταντίνος Ζούλας (σ.σ. ο πρόεδρος της ΕΡΤ) είναι η αρχή του κακού και ζητούν να αποδοθούν ευθύνες.

Οι συνδέσεις που έγιναν με τον δημοσιογράφο Αχιλλέα Πατσούκα, όπως φαίνεται και από τα τέσσερα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, δεν έγραφαν σε τίτλο ότι βρίσκεται στη Μόσχα, ωστόσο οι παρουσιαστές της ΕΡΤ στην προσφώνησή τους το παρουσίαζαν ως δεδομένο.

Το φιάσκο με τον δημοσιογράφο φάντασμα στη Μόσχα κράτησε δύο μέρες καθώς την δεύτερη μέρα της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία αποσύρθηκε και μάλιστα φήμες θέλουν να έχει ζητηθεί η λήξη της σύμβασης μαζί του.

Τα ψηλά κλιμάκια της ΕΡΤ -που είναι μοιρασμένα σε δύο στρατόπεδα- χρεώνουν στον Κωνσταντίνο Ζούλα όχι μόνο τα χαμηλά νούμερα της τηλεθέασης στον ενημερωτικό τομέα, αλλά και το κλίμα δυσπιστίας όσον αφορά την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης στη δημόσια τηλεόραση.

Εδώ και πολύ καιρό άλλωστε υπάρχει μια γκρίνια στην ΕΡΤ για τα χαμηλά νούμερα τόσο του δελτίου ειδήσεων -που θεωρούν πως βρίσκεται σε λάθος ζώνη- όσο και των ενημερωτικών εκπομπών στο σύνολό τους.

Όσο για το… «κερασάκι στην τούρτα»; Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο Ραδιομέγαρο υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν μεγάλο λάθος την δημιουργία του καναλιού ΕΡΤnews καθώς θεωρούν πως αφενός δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και αφετέρου δεν προσμετράται στους πίνακες τηλεθέασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φήμες ήθελαν και το καλοκαίρι να υπάρχει τεταμένο κλίμα όσον αφορά τον ενημερωτικό τομέα, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις και η επικαιρότητα θέλει γρήγορα αντανακλαστικά στον δημόσιο φορέα αλλά και αντικειμενική ενημέρωση χωρίς πολιτικά παιχνίδια.

Πολιτικές διαστάσεις

Το θέμα φυσικά πήρε και πολιτικές διαστάσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει ανακοίνωση ενώ έγινε και συζήτηση στη Βουλή.

«Καθαρές απαντήσεις» αναφορικά με το ζήτημα ανταποκριτών της ΕΡΤ ζήτησε με δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή το θέμα του Αχιλλέα Πατσούκα.

«Μετά τις καταγγελίες ότι ανταποκριτής της ΕΡΤ που υποτίθεται ότι ήταν στη Μόσχα, όχι μόνο δεν έχει πατήσει στη Ρωσία αλλά έδινε ρεπορτάζ από την Κυψέλη σε γνώση της διοίκησης, περιμένουμε άμεσα καθαρές απαντήσεις: Ισχύουν οι καταγγελίες; Μήπως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις «φαντασμάτων» ανταποκριτών σε γνώση της Διοίκησης της ΕΡΤ; Εάν ισχύουν, το λιγότερο που έχει να κάνει ο κ. Ζούλας είναι να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα εξάλλου είναι θέμα της Δικαιοσύνης» αναφέρει η δήλωση.

Με την ΕΡΤ να μην έχει απαντήσει για το θέμα, στη Βουλή άρχισαν τα όργανα, με την Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αναστασία Γκαρά, να καταθέτει ερώτηση, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη εξαπάτηση της κοινής γνώμης με ευθύνη της διοίκησης της ΕΡΤ.

Η κα. Γκαρά επεσήμανε τις παλινωδίες της διοίκησης της ΕΡΤ οι οποίες, όπως αναφέρει, οδήγησαν σε ενημερωτικό μπάχαλο σχετικά με την κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία και έθεσε τα εξής ερωτήματα:

-Αληθεύει ότι ο δήθεν ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα έκανε ρεπορτάζ από την Αθήνα;

-Αληθεύει πως καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης του δεν βρέθηκε καθόλου ή ελάχιστο διάστημα στη ρωσική πρωτεύουσα;

-Αληθεύει πως η ΕΡΤ ΑΕ καταβάλει στον «αόρατο» ανταποκριτή μισθό άνω των 20.000 ευρώ ετησίως, όντας ο ίδιος απών από τον τόπο εργασίας του;

-Με ποια επαγγελματική σχέση και ιδιότητα ο συγκεκριμένος «ανταποκριτής» εμφανίζεται να παρέχει δημοσιογραφικές υπηρεσίες σε κυπριακό κανάλι;

-Έχει λάβει άδεια παράλληλης απασχόλησης από την ΕΡΤ;

Τέλος η κα. Γκαρά υπογράμμισε πως σε περίπτωση που οι καταγγελίες επαληθευτούν, θα πρέπει να ζητηθούν οι παραιτήσεις της Διοίκησης της ΕΡΤ και του Γενικού διευθυντή Ενημέρωσης, ως ελάχιστη επανόρθωση για το φιάσκο που συντελέστηκε με ευθύνη τους.​

Μένει να δούμε αν τελικά θα υπάρξει κάποια επίσημη απάντηση για το θέμα που έχει προκύψει και ποιος τελικά «κάλυπτε» τον ανταποκριτή να βρίσκεται στην Αθήνα, την ώρα που θα έπρεπε να βρίσκεται στη Μόσχα.

Το ρεπορτάζ τρέχει…