Γεώργιος Καράμπελας: Ο Homo Universalis του Cash or trash μιλάει στο Znews – «Είναι μια εκπομπή για όλους! Δεν χρειάζονται επιδεξιότητες, ομορφιά, αθλητικά κατορθώματα»
Συνεντεύξεις

Γεώργιος Καράμπελας: Ο Homo Universalis του Cash or trash μιλάει στο Znews – «Είναι μια εκπομπή για όλους! Δεν χρειάζονται επιδεξιότητες, ομορφιά, αθλητικά κατορθώματα»

Γεώργιος Καράμπελας: Ο Homo Universalis του Cash or trash μιλάει στο Znews – «Είναι μια εκπομπή για όλους! Δεν χρειάζονται επιδεξιότητες, ομορφιά, αθλητικά κατορθώματα»

Ο χαρισματικός buyer μίλησε στον Γιώργο Μπέζα για τη ζωή του και την επιτυχία του παιχνιδιού

To Cash or trash φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και σίγουρα η προσωπικότητα των buyers παίζει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του νέου παιχνιδιού του Star. Ένας από αυτούς είναι ο Γεώργιος Καράμπελας (και Γεώργιος Θησέας όπως είναι το πλήρες όνομά του), ο άνθρωπος που παραχώρησε άλλωστε τον εντυπωσιακό χώρο όπου γίνονται και τα γυρίσματα.

«Το μοναδικό” Fondazione, The eclectic and aesthete events venue” στην Κηφισιά, ένα πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ορόσημο, κτίριο του 1907 σε σχέδια Τσίλερ, που αναβίωσα τον Οκτώβριο του 2021 μετά από 40 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης, το οποίο έχει ανεβάσει στα ύψη την αισθητική και την ποιότητα της εκπομπής, κάνοντάς την να απέχει παρασάγκας από την ατμόσφαιρα ενός στούντιο, δίνοντας πραγματικά άλλο επίπεδο» λέει ο ίδιος στον Γιώργο Μπέζα στη συνέντευξη που του παραχώρησε για το Znews.

Aς γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Homo Universalis όπως προσδιορίζει ο ίδιος τον εαυτό του, δηλαδή έναν άνθρωπο πολυταξιδεμένο με ανοιχτό πνεύμα και ματιά!

Προς έκπληξη όλων, το Cash or trash σημειώνει υψηλές πτήσεις στους πίνακες τηλεθέασης. Πώς το εισπράττεις όλο αυτό;

Μιλάμε για ένα ολόφρεσκο φορμάτ, που παρεμπιπτόντως σκίζει όπου κι αν προβάλλεται, άρα ιδού ήδη μια εύλογη δυναμική.

Μια καινούρια ιδέα, με άκαφτα τηλεοπτικά πρόσωπα, διαφορετικά, που καθένα φέρνει το δικό του στίγμα, δημιουργώντας πλουραλισμό και γόνιμη αντιπαράθεση, υψηλά production values, φωτογραφία, κινηματογράφηση, φώτα, σκηνογραφία, σκηνοθεσία, κείμενα, και φυσικά ο χώρος όπου έγιναν τα γυρίσματα, ο δικός μου χώρος!

Τι είναι αυτό που πιστεύεις πως αρέσει στον κόσμο;

Είναι ο άνθρωπος στο επίκεντρο, οι ανθρώπινες ιστορίες που φέρουν τα αντικείμενα, προσφέροντας μια καθαρή και έντονη συγκίνηση στον τηλεθεατή, που μπορεί να νιώσει εύκολα ταύτιση.

Είναι μια εκπομπή για όλους, δεν χρειάζονται επιδεξιότητες, ομορφιά, αθλητικά κατορθώματα κ.λπ., άρα είναι μια εκπομπή πάρα πολύ φιλική για τον χρήστη.

Μετά από χρόνια, ίσως και δικαιολογημένης, απαξίωσης της τηλεόρασης, ο κόσμος επιστρέφει στη μητέρα της επικοινωνίας και μπορώ προσωπικά να πιστοποιήσω ότι ένα κοινό, που σίγουρα εγώ κομίζω, από το επαγγελματικό, κοινωνικό, προσωπικό μου περιβάλλον, το λεγόμενο δυναμικό κοινό, που ενδιαφέρει τους διαφημιστές και άρα την τηλεόραση, με επίπεδο, μόρφωση, ποιότητα, ίσως για πρώτη φορά μετά από χρόνια βρίσκει σε αυτό το φορμάτ κάτι που δεν το απειλεί, δεν το υποβιβάζει, δεν το προσβάλλει αισθητικά και γενικά. Και ξαναβλέπει τηλεόραση!

Αυτό μου λένε, αυτό εισπράττω από το δικό μου κόσμο. Εξαιρετικά μεγάλη υπόθεση και νίκη αληθινή του Cash or Trash!

Είναι και το DNA του Έλληνα. Όλοι μας μαζεύουμε και κρατάμε αντικείμενα, από την οικογένεια π.χ. με συναισθηματική αξία κλπ και έτσι είναι μια συνθήκη γνωστή στον τηλεθεατή, σε κάθε σπίτι, κάθε νοικοκυριό.

Σκεφτείτε ήδη πάρα πολύς κόσμος επικοινωνεί θέλοντας να συμμετάσχει!

Και είναι αυτό που λένε, το σκουπίδι κάποιου μπορεί να είναι θησαυρός για κάποιον άλλο!

Και από την άλλη, είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκπομπή, όπου περνάει με ομπρέλα την αισθητική, που για μένα προσωπικά είναι ο θεός μου, όλη η δημιουργία, η μόδα, το design, το ταξίδι, το βιβλίο, η τέχνη, η γεύση μέσα από όλα αυτά τα αντικείμενα που έρχονται προς πώληση, άρα ο τηλεθεατής και εκπαιδεύεται και χαλαρώνει και περνάει όμορφα και στο τέλος κάτι του μένει ως κέρδος.

Πως έγινε η πρόταση να συμμετέχεις στην εκπομπή;

Εδώ και 27 χρόνια που εργάζομαι στο γενικότερο χώρο των media, της διαφήμισης, της επικοινωνίας, της μόδας, του design, έχω κάνει οτιδήποτε δημιουργικό, κάθε πιθανή έκφανση στο lifestyle, υπήρχε πάντα εκατέρωθεν ένα φλερτ για να κάνω τηλεόραση και μπροστά από τις κάμερες και πίσω από τις κάμερες ως δημιουργός, concept maker, διαφημιστής κ.λπ.

Πάντα όμως το επίκεντρο μου ήταν κάπου αλλού, ο χρόνος δεν ήταν σωστός, οι συνθήκες, οι συνεργάτες, η ιδέα, ο,τιδήποτε.

Ειδικά δε τα τελευταία 10 χρόνια που έχω φύγει απ’ την ελληνική αγορά δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτώ καμιά πρόταση και να αφήσω τη ζωή μου στο Λονδίνο, τα αναρίθμητα ταξίδια μου ή τα καλοκαίρια μου στη Σκύρο.

Μέχρι το 2020, οπότε επιστρέφω από το Λονδίνο λόγω πανδημίας, και κλείνομαι και εγώ όπως όλη η ανθρωπότητα μέσα στο σπίτι μου.

Τότε ήρθε και η πρόταση της τηλεόρασης από το συγκεκριμένο κανάλι, αφού είχα απορρίψει δύο άλλες προτάσεις ήδη.

Μετά από μία συνέντευξη που μου έγινε στο πρωινό του Star τον Ιανουάριο του ’21, έξι μήνες μετά, τον Ιούλιο του ’21, ενώ είμαι στη Σκύρο δέχομαι τηλεφώνημα από την παραγωγή λέγοντάς μου ότι θέλουν να συμμετάσχω σε αυτό το project. Ένιωσα αμέσως το θετικό πρόσημο και τι καλό μπορεί να βγει από αυτή την ιστορία.

Είπα το «ναι» και για έναν ακόμα λόγο:

Ένιωσα ότι για πρώτη ίσως φορά μετά από μία δεκαετή κρίση και μία περίεργη συνθήκη που όλοι βιώνουμε της πανδημίας, η ελληνική κοινωνία άνοιξε μια μικρή χαραμάδα για καινούργιες ιστορίες, για καινούργιο ύφος, για καινούργιο στυλ, για καινούργιους ανθρώπους, για περισσότερη ποιότητα, παιδεία, καλλιέργεια, χαρά.

Το ίδιο και η τηλεόραση, που στην ουσία είναι μία μικρογραφία και μία αντανάκλαση κάθε κοινωνίας. Και έτσι ένιωσα ότι αυτό που εγώ έχω, μπορεί να βρει στέγη στην τηλεόραση. Και ήδη το feedback δείχνει ότι δε διαψεύστηκα!

Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, για μένα είναι ένα ιδανικό τηλεοπτικό ντεμπούτο, γιατί είναι ακριβώς μία εκπομπή που συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω, έχει να κάνει με την αισθητική, νιώθω απόλυτα μέσα στα νερά μου, είναι οι γνώσεις μου, βγαίνει τέλεια η καλλιέργεια, η παιδεία, ο κοσμοπολιτισμός μου, οι γλώσσες μου, τα σωστά Ελληνικά, η εικόνα, το στυλ μου, τα ρούχα, η ατάκα, το χιούμορ, η σοβαρότητα, όλα συνυπάρχουν σε τέλεια αναλογία, κομμένο και ραμμένο πάνω μου.

Το γεγονός δε ότι η πρόταση να γίνουν τα γυρίσματα στο δικό μου χώρο ήρθε αφού είχα δεχτεί την πρόταση να συμμετάσχω, «κούμπωσε» υπέροχα όλη την ιστορία, διότι είμαι στο σύμπαν το δικό μου, στο γραφείο μου, στο δικό μου ζωτικό χώρο, και γιατί όπως προείπα η αισθητική και η ποιότητα της παραγωγής μέσα από αυτό το χώρο γυρισμάτων ήταν σίγουρο, όπως και έγινε, ότι θα πήγαιναν στα ύψη.

Σε προσωπικό επίπεδο είναι και μια ακόμη δικαίωση, διότι είδα ότι η αγορά όχι μόνο δεν με έχει ξεχάσει, παρότι δεν έκανα ποτέ δημόσιες σχέσεις, κλίκες και τα τοιαύτα, αλλά έχει μια συγκλονιστική θετική διάθεση απέναντί μου, σχεδόν πιο πολύ από ποτέ!

Πόσα χρόνια είσαι συλλέκτης; Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου έργο;

Συλλέκτης είμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Μεγάλωσα σε οικογένεια συλλεκτών, από μικρό παιδί έτρεχα με τη μητέρα μου σε όλα τα παζάρια και όλα τα αντικάδικα της οικουμένης.

Αξέχαστες στιγμές στο Παρίσι περπατώντας ξυπόλυτοι μες τη βροχή για να βρούμε τον επόμενο θησαυρό!

Και πάντα στη ζωή μου και στην εργασία μου, γιατί για μένα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, μου άρεσε το παλιό, αυτό που έχει ήδη ιστορία, ψυχή, που έχει καταγράψει εμπειρίες, που έχει βιωμένα πράγματα

Το ύφος της δουλειάς μου είναι η αποδόμηση ενός τέτοιου παλιού πράγματος/αντικειμένου/ιδέας και η αναδόμηση του, φέρνοντας το στο σήμερα και στο μέλλον

Αυτή είναι υπογραφή μου, αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου, το concept μου. Γι’ αυτό και μου ταίριαξε άμεσα αυτή η εκπομπή.

Από τα πρώτα αντικείμενα που πήρα μόνος μου με δικά μου χρήματα, με δικιά μου σκέψη, δικιά μου απόφαση είναι ένα ζευγάρι χρυσά στρογγυλά γυαλάκια του 1900, σαν αυτά που θα φορούσε ο Καβάφης ας πούμε, από ένα αντικάδικο στο Λονδίνο, πιτσιρικάς ακόμα, τα οποία έχω φορέσει και σε επεισόδιο Cash or Trash!

Είσαι μια έντονη προσωπικότητα που μαγνητίζεις τα βλέμματα, αυτό σε αγχώνει;

True story! Μέχρι μία ηλικία, για διάφορους περίεργους λόγους, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που μεγάλωσα, την οικογένεια, το στενό περιβάλλον, την κοινωνία όπως ήταν τότε με τα στερεότυπα, τις επιταγές, τα στεγανά, είχα δημιουργήσει στον εαυτό μου την πεποίθηση ότι δεν έχω αυτοπεποίθηση, όσο περίεργο και να ακούγεται!

Με πολλή δουλειά, σημαντική δουλειά, και ψάξιμο εσωτερικό, όλο αυτό το πράγμα κατάλαβα τι σήμαινε, κατάλαβα ότι ήταν μόνο μέσα στο κεφάλι μου κι ότι δεν είναι δυνατόν να μην διέθετα αυτοπεποίθηση και να έχω στο βιογραφικό μου τόσες πολλές επιτυχημένες ασχολίες και projects, κι έτσι όλο αυτό το έκανα δημιουργία, του έδωσα θετικότητα και κατάλαβα, για να δώσω ένα χρηστικό παράδειγμα, ότι όταν έμπαινα ας πούμε σε ένα χώρο και γυρνούσαν τα κεφάλια όλοι και με κοιτούσαν, δεν ήταν επειδή ήθελαν να με κοροϊδέψουν, αλλά γιατί διακαώς επιθυμούσαν να μάθουν που έχω πάρει αυτό το περίεργο ζευγάρι κάλτσες ή να με ρωτήσουν κάτι για τη δουλειά μου ή να μου δώσουν συγχαρητήρια για μία συνέντευξη ή να μου πούνε μπράβο για ένα project!

Ταλανίστηκα πολύ, γεννήθηκα με ένα πολύ έντονο φως, το έχασα κάπου στην εφηβεία, πάλεψα, πολέμησα και κατάφερα και το ξαναβρήκα, και τώρα πορεύομαι υπέροχα με αυτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο χρώμα μου ήταν το κόκκινο που σηματοδοτούσε έναν πόλεμο. Μάχη. Ο Γεώργιος εναντίον του Κόσμου. Τώρα είναι το κίτρινο. Φως. Ήλιος

Πώς είναι η συνεργασία σου με την Δέσποινα Μοιραράκη;

Οι κανόνες εκπομπής και η απόλυτη διαφάνεια με την οποία συμβαίνουν τα πάντα δεν αφήνουν δεοντολογικά τους αγοραστές να έρθουν σε επαφή ούτε με τους πωλητές πριν μπουν στο δικό μας δωμάτιο των αγοραστών ούτε με τον εκτιμητή ούτε με τη Δέσποινα Μοιραράκη, οπότε δεν έχουμε καμία απολύτως διάδραση.

Τι δεν θα έκανες στην τηλεόραση;

Όπως είπα και πριν, η τηλεόραση για μένα δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός, δεν ονειρευόμουν μεγαλώνοντας να είμαι στο γυαλί ή στα φώτα της δημοσιότητας ή οτιδήποτε τέτοιο.

Αυτό ήρθε φυσιολογικά με αφορμή την εργασία μου, την προσωπικότητά μου, τα όποια επιτεύγματα μου, το ταμπεραμέντο μου, την πορεία μου. Τώρα είναι το σωστό timing για πάρα πολλούς λόγους, και έτσι το βρίσκω μία φυσική αβίαστη πορεία το να είμαι στην τηλεόραση

Είναι το επόμενο φυσικό μου βήμα, το επόμενο μου project, τόσο απλά, κάπου που αισθάνομαι ως το φυσικό μου περιβάλλον, και ίσως το μέρος/project όπου μπορώ να βάλω σε ισχύ, χρήση και εκτίμηση όλα όσα είμαι, γνωρίζω, θέλω, μπορώ: Αισθητική, δημιουργικότητα, ηθική

Άρα επίσης πολύ απλά και μοιραία επόμενο είναι ότι δεν θα κάνω κάτι που δεν συμφωνεί με τις αρχές μου, με το αξιακό μου σύστημα, με την αισθητική μου, με την ποιότητα που έχω στη ζωή μου και την εργασία μου.

Θα ήθελες να κάνεις μια εκπομπή μόνος σου;

Όπως λέω και πιο πάνω, η καινούργια αυτή πλατφόρμα στη δημιουργική πορεία που λέγεται τηλεόραση είναι ακριβώς αυτό, ένα καινούργιο βήμα

Το κάνω με ενθουσιασμό, με πάρα πολλή χαρά, τη χαρά της ζωής που βάζω σε οτιδήποτε κι αν κάνω, συνειδητά, με απόλυτο επαγγελματισμό και μέγιστο ενδιαφέρον, αλλά από την άλλη δεν έχω το εμμονικό σκεπτικό, που ίσως θα είχε ένας άνθρωπος που πάντα ονειρευόταν να κάνει αυτό ή που δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.

Το νερό σαφώς έχει μπει στο αυλάκι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και ανυπομονώ με περίσσιο ζήλο πού θα με οδηγήσουν τα επόμενα βήματα, πανέτοιμος για τις εξελίξεις.

Τι δεν ξέρουμε για σένα;

Έχω μία ιδιαίτερη, μοναδική, ανυπέρβλητη σχέση με τα ζώα και ειδικά με τα σκυλιά. Ο Θησέας μου, το 7χρονο ολόλευκο Κόκερ Σπάνιελ, είναι το σημείο αναφοράς μου.