Ο Ανδρέας Λαγός στο Znews: «Όταν ικανοποιείς τα μάτια, την καρδιά, τη γεύση μόνο ευτυχισμένος μπορεί να είσαι»
Συνεντεύξεις

Ο Ανδρέας Λαγός στο Znews: «Όταν ικανοποιείς τα μάτια, την καρδιά, τη γεύση μόνο ευτυχισμένος μπορεί να είσαι»

Ο Ανδρέας Λαγός στο Znews: «Όταν ικανοποιείς τα μάτια, την καρδιά, τη γεύση μόνο ευτυχισμένος μπορεί να είσαι»

Ο σεφ μίλησε για τα ριάλιτι, τις πρωινές εκπομπές, τη δική του εκπομπή στην ΕΡΤ, την αγάπη του για τα ελληνικά προϊόντα και φυσικά το αγαπημένο του πιάτο

Ο Ανδρέας Λαγός ξανασυστήθηκε στο τηλεοπτικό κοινό τη φετινή σεζόν αναλαμβάνοντας τα ηνία της εκπομπής της ΕΡΤ2 «ΠΟΠ Μαγειρική».

Μέσα από ελληνικά προϊόντα και με τη συντροφιά εκλεκτών καλεσμένων – τηλεοπτικών προσώπων και όχι μόνο- μας ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μας χάρισε μοναδικές συνταγές.

Γι’ αυτό και η εκπομπή του πήρε το «πράσινο φως» και για τη νέα σεζόν και ήδη γίνονται τα γυρίσματά της.

Θα ήθελε να ζει στην Τοσκάνη και το μότο του είναι Keep it simple. Be effective.

«Η μητέρα μου και η γιαγιά μου, μου έμαθαν όλα όσα γνωρίζω για το φαγητό και τη μαγειρική. Μεγάλωσα στη Σάμο, μέσα σε ολάνθιστους κήπους, χωράφια και οπωρώνες. Η παιδική μου ηλικία έχει καθορίσει σημαντικά το ποιος είμαι σήμερα. Αναπολώ αυτά τα χρόνια με νοσταλγία κάθε φορά που χρησιμοποιώ τα ελληνικά λαχανικά, τα φρούτα και τα μπαχαρικά. Η ομορφιά των παραδοσιακών αξιών και των αγνών, φυσικών υλικών, είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για μένα» λέει ο ίδιος στο βιογραφικό του.

Στα 19 του κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μεσογειακής Μαγειρικής στην Κρήτη. Η συνεργασία του με την ομάδα τού «Αριστερά-Δεξιά» καθόρισε την εξέλιξή του και του έδωσε την ευκαιρία να δουλέψει σε σημαντικά εστιατόρια, όπως η «Ντομάτα» στη Σαντορίνη και ο «Αστερίας» στο Sani Resort της Χαλκιδικής, όπου ήταν ο head chef.

Μέσα από το «Νomad chef», που έχει δημιουργήσει, συνεργάζεται σε συμβουλευτικό επίπεδο με εστιατόρια, ξενοδοχεία και delicatessen, προσφέρει υπηρεσίες private chef στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργεί εμπειρίες γεύσεων μέσα από την δική του υπηρεσία catering.

Κάπως έτσι δημιούργησε και το Erthe Concept Store της Έλενας Τσαβαλιά.

Ο Ανδρέας Λαγός μίλησε στον Γιώργο Μπέζα για την τηλεοπτική του παρουσία, τις πρωινές εκπομπές και τις μαγειρικές του μνήμες.

Πότε κατάλαβες πως το δικό σου ταξίδι είναι η μαγειρική;

Πότε καταλαβαίνεις πως πρέπει να πας ένα ταξίδι; Τι κερδίζεις από ένα ταξίδι, εμπειρίες, εικόνες, νέους ορίζοντες και αυτά συνθέτουν την χαρά, την ευτυχία, την ολοκλήρωση.
Έτσι και με την μαγειρική, με τη διαφορά πως δεν την επέλεξα αλλά με επέλεξε, ήταν αυθόρμητο και φυσικό ως αποτέλεσμα.

Θυμάσαι την πρώτη φορά που μπήκες σε κουζίνα;

Την θυμάμαι πάντα και την έχω χαραγμένη στην καρδιά μου έως σήμερα γιατί ήταν τα αθώα, τα νεανικά και ανέμελα χρόνια ενός ταξιδιού που ξεκίνησε σε ηλικία έξι ετών και εξελίσσεται μέρα με την ημέρα.

Στην «ΠΟΠ Μαγειρική» στην ΕΡΤ2 περνάς καλύτερα ή στα στούντιο των πρωινών εκπομπών;

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα για αυτό και δεν συγκρίνονται, το κάθε ένα επιτελεί το σκοπό και τον στόχο του.

Η ΕΡΤ2 μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί για δεύτερη χρονιά μία εξαιρετική εκπομπή που στόχος της είναι η προβολή και η προώθηση της Ελληνικής γης και των Ελλήνων παραγωγών. Μία εκπομπή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την δική μου μαγειρική φιλοσοφία την οποία υπηρετώ από την πρώτη στιγμή του μαγειρικού μου ταξιδιού.

Στην δική μου εκπομπή μοιράζομαι με τον κόσμο τους «θησαυρούς» της Ελλάδας και οι τηλεθεατές «εκπαιδεύονται» στην απλότητα στις αξίες και στο ήθος αλλά και στην σημαντικότητα της Ελληνικής κουζίνας.

Στις πρωινές εκπομπές ο χρόνος είναι περιορισμένος και είναι δύσκολο να «περάσεις» κάποιο μαγειρικό μήνυμα.

Όμως και στα δύο, ανάλογα με τον στόχο, περνάω όμορφα γιατί έχω αποφασίσει την ζωή μου να βρίσκω τρόπους να περνάω όμορφα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα κάθε στιγμής.

«Στην Ελλάδα δεν τιμάμε τα ελληνικά προϊόντα όπως τους αξίζει και επιλέγουμε άλλες κουζίνες»

Στο ευρύ κοινό έγινες γνωστός μέσα από την τηλεόραση. Η δημοσιότητα σε τρομάζει;

Τα όμορφα πράγματα δεν με τρομάζουν και η δημοσιότητα όταν την κρατάς σε όμορφα επίπεδα είναι ευτυχία, χαρά και τιμή. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους και προσπαθώ να τους κάνω ευτυχισμένους. Όταν ικανοποιείς τα μάτια, την καρδιά, τη γεύση μόνο ευτυχισμένος μπορεί να είσαι.

Τα reality μαγειρικής πως τα βλέπεις;

Τα βλέπω κατά διαστήματα και εκτιμώ πως υπηρετούν εξαιρετικά τον σκοπό που έχουν σχεδιαστεί.

Έχεις μαγειρέψει για πολύ σημαντικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ποιοι ήταν εκείνοι που σε άφησαν να δημιουργήσεις χωρίς να σε αγχώσουν;

Είχα και έχω την τύχη να μαγειρεύω κατά καιρούς για ισχυρούς ανθρώπους και ειλικρινά κανένας δεν μου δημιούργησε κανένα θέμα. Ακόμα και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας με τα πρωτόκολλα και τις δεσμεύσεις που έχουν, απόλαυσαν την μαγειρική μου φιλοσοφία. Μία φιλοσοφία βασισμένη στην Ελλάδα και τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα.

Έχεις ταξιδέψει τις ελληνικές γεύσεις μέσα από την μαγειρική σου σε όλο τον κόσμο. Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή;

Η Ελλάδα, η πρώτη ύλη, οι Έλληνες παραγωγοί. Στην Ελλάδα δεν τιμάμε τα ελληνικά προϊόντα όπως τους αξίζει και επιλέγουμε άλλες κουζίνες. Οι περισσότεροι επιλέγουν να «πουλήσουν» πχ τα γαλλικά τυριά και πιστεύουν πως είναι καλύτερα από τα δικά μας. Δοκίμασε το «Καρίκι» της Τήνου ή το «Σαν Μιχάλη» από την Σύρο, θα καταλάβεις την μαγεία αυτών τυριών και θα με θυμηθείς. Τίμια ελληνικά τυριά, με εξαιρετική πρώτη ύλη, φτιαγμένα με αγάπη και πολύ μεράκι.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου πιάτο;

Ό,τι πιο απλό μπορείς να φανταστείς πατάτες τηγανιτές με αυγά.

5 πράγματα που δεν ξέρουμε για σένα;

Είμαι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που σέβεται τους πάντες, μου αρέσουν τα ταξίδια, δεν συμβιβάζομαι εύκολα, υποστηρίζω τις επιλογές μου και δεν επιτρέπω και δεν αντέχω την αγένεια, το ψέμα και τους υπερφίαλους ανθρώπους. Έχω μεγάλη αγάπη στην κηπουρική και τον σχεδιασμό ανθόκηπων.