Ο Μιχαήλ Βαρθακούρης στο Znews: «Δεν έχει υπάρξει σύγκριση με το έργο των γονιών μου καθώς δεν είμαι ούτε ηθοποιός ούτε τραγουδιστής. Εμένα με “επέλεξε”άλλη Τέχνη» 
featured

Ο Μιχαήλ Βαρθακούρης στο Znews: «Δεν έχει υπάρξει σύγκριση με το έργο των γονιών μου καθώς δεν είμαι ούτε ηθοποιός ούτε τραγουδιστής. Εμένα με “επέλεξε”άλλη Τέχνη» 

Ο Μιχαήλ Βαρθακούρης στο Znews: «Δεν έχει υπάρξει σύγκριση με το έργο των γονιών μου καθώς δεν είμαι ούτε ηθοποιός ούτε τραγουδιστής. Εμένα με “επέλεξε”άλλη Τέχνη» 

Όσα είπε στον Γιώργο Μπέζα

Ο Μιχαήλ Βαρθακούρης πριν καν γεννηθεί, ήταν ήδη γνωστός αφού γονείς του είναι δυο πρόσωπα αγαπητά στο ευρύ κοινό.

Ο μεγάλος γιος του τροβαδούρου του έρωτα, Γιάννη Πάριου και της ηθοποιού και παρουσιάστριας Σοφίας Αλιμπέρτη φαίνεται πως ακολουθεί ένα δικό του μονοπάτι στον χώρο της τέχνης.

Με μια φωτογραφική μηχανή και με την σπιρτάδα ενός παιδικού έρωτα ξεκίνησε να απαθανατίζει τη στιγμή και να ονειρεύεται έναν πολύχρωμο κόσμο γεμάτο πάθος και έντονα χρώματα.

Από την πρώτη στιγμή που τον συναντάς από τη χροιά της φωνής του και τα μάτια που αφήνονται στο γαλάζιο του ουρανού αντιλαμβάνεσαι ότι μπροστά σου έχεις έναν σύγχρονο καλλιτέχνη που σέβεται το συναίσθημα και θέλει να το αποτυπώσει με τα δικά του «πινέλα».

Η φωτογραφία είναι η μεγάλη του αγάπη η θάλασσα και η γυναίκα είναι η πηγή έμπνευσης του.

Τώρα διοργανώνει την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πλήν Πυρός» και μιλά αποκλειστικά στο Ζnews και στον Γιώργο Μπέζα.

Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για την φωτογραφία;

Πριν μερικά χρόνια αγοράσαμε μια φωτογραφική μηχανή με την πρώην κοπέλα μου και ξεκινήσαμε να φωτογραφίζουμε ο ένας τον άλλον. Έκτοτε ξεκίνησε μια αγάπη για τη φωτογραφία που υπάρχει μέχρι σήμερα

H έκθεση που παρουσιάζεις έχει τίτλο «Πλην πυρός» και πρωταγωνιστεί η γυναίκα και η θάλασσα. Τι σημαίνουν για σένα αυτά τα δύο και ποιο φοβάσαι περισσότερο;

Υπάρχει το γνωστό ρητό «πυρ, γυνή και θάλασσα», τα στοιχεία που λένε ότι πρέπει να φοβόμαστε. Στην έκθεση αυτή έχουμε τη γυναίκα και τη θάλασσα, το πυρ το κρατάμε μέσα μας, όπως και αντί να τα φοβόμαστε τα σεβόμαστε. Στην «Πλην πυρός» δείχνουμε ακριβώς αυτό.

Ποια είναι η πιο ωραία εικόνα από την θάλασσα που έχεις;

Τα 12 μποφόρ στην Πάρο. Να χτυπάει το κύμα το βράχο και να τον τρώει σιγά σιγά.

Ποια γυναίκα είναι αυτή που φέρνεις στο μυαλό σου λίγο πριν πατήσεις το κλικ στην φωτογραφική σου μηχανή;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη, το θαύμα που συμβολίζει η γυναίκα.

Θυμάσαι την πρώτη φορά που ένιωσες την ανάγκη να απαθανατίσεις αυτή την στιγμή;

Είναι όλες οι στιγμές που δεν είχα τη φωτογραφική στο χέρι μου.

Σε ποιον έδειξες την πρώτη σου φωτογραφία και ποιος από τους γονείς σου είναι πιο υποστηρικτικός;

Στη μαμά τις δείχνω πάντα, ωστόσο και οι δύο είναι εξίσου υποστηρικτικοί.

Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις;

Οτιδήποτε μου βγάζει συναίσθημα.

Οι φωτογραφίες σου έχουν μια κίνηση. Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με κάτι άλλο εκτός από την φωτογραφία;

Μου αρέσει βίντεο μικρού μήκους και να εντάσσω τη μουσική. Έχω σκεφτεί πολλά, αλλά θα δούμε πώς θα μας πάει η ζωή.

Οι διάσημοι γονείς του, η σχέση του με τον αδελφό του και η δική του διαδρομή

Πριν από χρόνια βρέθηκες να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στην τηλεόραση στο πλευρό της μητέρας σου. Τι θυμάσαι από τότε και τι γεύση σου άφησε;

Το θυμάμαι σαν όμορφη εμπειρία, βγαίναμε με τη μαμά στο πλατό και δουλεύαμε μαζί στο στούντιο. Δεν μου έχει αφήσει κάποια γεύση, απλώς θυμάμαι ότι πήγαινα Δευτέρα με Παρασκευή σχολείο και Σάββατο και Κυριακή είχα εκπομπή.

Σε ποιον από τους γονείς σου αποκάλυψες πρώτα τα όνειρα σου;

Στον πατέρα μου το είπα πρώτα, με προσγειώνει με σωστές συμβουλές.

Είστε μια αμιγώς καλλιτεχνική οικογένεια, ένιωσες ποτέ ως βάρος τη σύγκριση με τους γονείς σου;

Δεν έχει υπάρξει σύγκριση στο πρόσωπό μου με το έργο των γονιών μου καθώς δεν είμαι ούτε ηθοποιός ούτε τραγουδιστής. Εμένα με επέλεξε άλλη Τέχνη.

Ποια είναι η συμβουλή που σου έδωσαν και την ακολουθείς μέχρι και σήμερα;

Μου έλεγε η μαμά από όταν ήμουν μικρός πως όταν κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει. Γι’ αυτό και ζω τη ζωή μου μέρα με τη μέρα.

Τι ξεχωρίζεις και θέλεις να κληρονομήσεις από τον χαρακτήρα του πατέρα σου και ποια στοιχεία από τη μητέρα σου;

Ταπεινότητα και πείσμα και από τους δυο. Ίσως λίγο πείσμα παραπάνω από τη μαμά, που έχει αμέτρητο.

Ο αδερφός σου έχει κάνει σπουδαία βήματα στη μουσική. Πώς είναι η σχέση σας; Τον συμβουλεύεσαι;

Τον συμβουλεύομαι και με συμβουλεύεται. Καθοδηγεί ο ένας τον άλλον. Είμαστε αδέρφια, αυτό τα λέει όλα. Είναι ο καλύτερος μου φίλος στον πλανήτη.

Ο Νικόλας Βαρθακούρης (δεξιά) και ο Μιχαήλ Βαρθακούρης στην παιδική τους ηλικία

Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί με τόσο σπουδαίους γονείς να κάνει την δική του διαδρομή και να πετύχει;

Έχεις πάντα το βλέμμα ψηλά. Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι γονείς σου με το βλέμμα ψηλά καταφέρνεις πολλά. Το τι αξίζει να πετύχει είναι υποκειμενικό, ποιος είναι πιο πετυχημένος άνθρωπος ένας καλός άνθρωπος ή ο Jeff Bezos;

Η Σοφία Αλιμπέρτη με τους γιους της

Πώς ονειρεύεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;

20 χρόνια νεότερο. Μακάρι να με αξιώσει το σύμπαν να δημιουργήσω τη δική μου οικογένεια και να είμαστε υγιείς.

Πού μπορείτε να δείτε τη φωτογραφική έκθεση του Μιχαήλ Βαρθακούρη

Η ματιά του Μιχαήλ Βαρθακούρη μέσα από τον φωτογραφικό φακό, με πρωταγωνιστές τη γυναίκα και τη θάλασσα, αποτελούν το θέμα της πρώτης έκθεσής του με τίτλο «Πλην Πυρός», που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Τέχνης Blender Gallery, στη Γλυφάδα, 11 με 16 Φεβρουαρίου.

Ο Μιχαήλ Βαρθακούρης αποτυπώνει, με ποιητικό τρόπο, στα έργα του, την αέναη κίνηση της θάλασσας και τη δυναμική παρουσία της γυναίκας.

Στην έκθεση, παράλληλα με τις εκτυπωμένες ψηφιακές φωτογραφίες, παρουσιάζονται επίσης οπτικοακουστικό υλικό και illustrations του καλλιτέχνη, με το αντικείμενο των έργων να εστιάζει στη γυναίκα και στη θάλασσα,  καθώς κι εικόνες της καθημερινότητάς του και κάποιες σκέψεις του αποτυπωμένες.

Η ενασχόληση του Μιχαήλ Βαρθακούρη με τη φωτογραφία ξεκίνησε ως χόμπι κι έγινε αγάπη. Πάθος. Όπως αγάπη είναι κι η θάλασσα, αγάπη είναι κι η γυναίκα. Η ομορφιά του γυναικείου σώματος, η μυσταγωγία της θάλασσας και η αποτύπωση της αισθητικής τους συνύπαρξης, έγινε ο «καμβάς» στα φωτογραφικά του έργα.

Στις ακτές του Αιγαίου, ο Μιχαήλ φωτογραφίζει με οδηγό την καρδιά του αυτό που του αρέσει, αυτό που τον ελκύει, τον κάνει να σκέφτεται, να εμβαθύνει στο συναίσθημα.

Μετά από χρόνια ερασιτεχνικής ενασχόλησης και πολλά φωτογραφικά ταξίδια, ήρθε η στιγμή ο καλλιτέχνης να παρουσιάσει κι επισήμως τη δουλειά του.

Η έκθεση «Πλην πυρός» θα είναι ανοιχτή, για το κοινό, 11 με 16 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.