«Instagram face και οι γυναίκες-πάπιες»
Ο Πέτρος πάει παντού

«Instagram face και οι γυναίκες-πάπιες»

«Instagram face και οι γυναίκες-πάπιες»

Ο Πέτρος Κωστόπουλος εξηγεί πώς τα social media (μετ)άλλαξαν εξωτερικά μια ολόκληρη γενιά

Το συζητούσα με έναν φίλο μου πλαστικό χειρουργό, νέο και μοντέρνο παιδί. Αυτό βέβαια το έχω συζητήσει και με δεκάδες άλλους άνδρες αλλά και γυναίκες. Τη νέα τρέλα στο Instagram όπου ξαφνικά όλοι ανακαλύπτουμε πως ομόρφυναν οι νεαρές γυναίκες στην Ελλάδα ξαφνικά. Άλλη ράτσα πια. Πρόσωπο και σώμα που παραπέμπει σε κάτι ανάμεσα σε Bella Hadid, Kylie Jenner, Emily Ratajkowski και βεβαίως Kim Kardashian. Καμιά φορά ακόμη και χειρότερα από το πολύ πείραγμα. Μοιάζουν σαν ρέπλικες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, cyborg. Ένα τέλειο βιονικό ανθρωποειδές.

Γέμισε το Instagram με κούκλες που σε κάθε φωτογραφία τους έχουν εφαρμόσει 4-5 φίλτρα. Μεγαλώνουν μήλα, μικραίνουν μάγουλα, μεγαλώνουν μάτια, τα χείλη έτοιμα να σκάσουν, λεπτή μέση, πεταχτός πισινός, μακριά πόδια και βλεφαρίδες που σε γρατζουνάνε στο ένα μέτρο. Καρτούν, η Τζέσικα Ράμπιτ βγήκε από την οθόνη και ξαμολήθηκε στους δρόμους.

Θα μου πείτε, μόνο οι Ελληνίδες είναι; Ούτε για πλάκα. Το ίδιο κάνουν από Αμερική μέχρι Ρωσία. Και οι Ασιάτισσες κάτι θα κάνουν αλλά δεν ξέρω καμία. Και αν οι Αμερικανοί έχουν χειρουργημένες super σταρ του Instagram σαν αυτές που ανέφερα στην αρχή (ίσως πλην της Ratajkowski), οι Ρωσίδες είναι οι βασίλισσες των φίλτρων. Θα τα δείτε σε χιλιάδες stories αναγραμμένα κάτω από το όνομα της χρήστριας. Μου φαίνεται ότι κάθε Insta σταρ της Ρωσίας έχει φτιάξει το δικό της φίλτρο. Αυτές άλλωστε είναι και τα νέα role models των δικών μας.

Με τον φίλο μου, όμως, τον γιατρό πήγε παραπέρα η κουβέντα. «Έρχονται στο ιατρείο με τις φωτογραφίες τους όπως τις έχουν φτιάξει στο Instagram και ζητάνε να τις κάνουμε έτσι. Με μικρές μυτούλες σαν γάτες, με ζυγωματικά, χωρίς μάγουλα και με μεγάλα χείλη. Μιλάμε για άλλη γυναίκα από αυτή που βλέπεις μπροστά σου. Παλιά ήθελαν να μοιάσουν σε καμιά διάσημη. Τώρα θέλουν τον φανταστικό εαυτό τους, όπως τον έφτιαξαν οι ίδιες. Σαν επιστημονική φαντασία είναι. Δεν ξέρω. Κάπου υπάρχει κάποια ασθένεια πια».

Παλιά το είχαν αποκαλέσει Snapchat dysmorphia. Το Snapchat ήταν το πρώτο που έβγαλε «φίλτρα ομορφιάς» και άρχισαν πολλές κοπέλες αρρωστημένα να ζητάνε τέτοιες «μεταποιήσεις». Διότι περί μεταποίησης πρόκειται. Αλλαγή των πάντων. Δεν είναι πια απλά στήθος, μπότοξ, μύτη. Ούτε το facelift που έκαναν οι 40 plus. Μιλάμε ότι θα φύγεις το πρωί από το σπίτι μια απλή φοιτήτρια και θα γυρίσεις το βράδυ έτοιμη να μπεις στο jet και να φύγεις για Χόλιγουντ. Άσχετα αν τελικά θα καταλήξεις στην παραλιακή ή στα Λαδάδικα.

«Κάνεις λάθος αν πιστεύεις ότι αυτά τα ζητάνε γνωστά πρόσωπα. Δεν μπορεί να αλλάξει τόσο ένας άνθρωπος που τον ξέρουν. Άγνωστα κορίτσια είναι. Της γειτονιάς. Φοιτήτριες από επαρχία. Απορώ πού βρίσκουν τα λεφτά για τέτοιες επεμβάσεις. Στήθος, πρόσωπο, πισινό. Θέλει χιλιάδες ευρώ. Δεν βγαίνουν ποτέ με κανονική δουλειά ενός νεαρού κοριτσιού. Κάποιες μου ζητάνε να πληρώσουν και με δόσεις».

«Αν δεν φύγεις για Χόλιγουντ, που δεν θα φύγεις, υπάρχουν χιλιάδες μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια και μπουζουξίδικα για να ξεκινήσεις μια τύπου -λέμε- καριέρα» μου λέει ο Γιώργος που έχει κάνει μια ζωή στις πόρτες των γνωστότερων κλαμπ της πόλης.

«Άλλο κορίτσι γνωρίζεις στην αρχή και άλλο βλέπεις σε λίγο. Και ενώ έρχονται στην αρχή συμμαζεμένες, ντροπαλές, από την επαρχία ή από τα προάστια με χαμόγελα για να μη φάνε πόρτα, όταν “φτιαχτούν” μπαίνουν σαν τη Μέριλιν Μονρό, ούτε σε βλέπουν. Είναι που λένε έβαλε (όχι έβγαλε) η μύγα κώλο και…. Σε λίγο καιρό τις βλέπεις δικτυωμένες με όλες τις χλιδάτες παρέες στα πρώτα τραπέζια».

Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, το ψώνιο έχει μεταδοθεί σαν τον Covid-19 και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Βλέπεις γυναίκες στα 40 something να εμφανίζονται όσο πιο σέξι μπορούν και με όσα πιο πολλά φίλτρα μπορούν. Εδώ το θέαμα γίνεται και θλιβερό γιατί αν μη τι άλλο ο χρόνος πρέπει να φέρνει και μυαλό και αυτογνωσία.

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, το Instagram θέλοντας να επιδείξει «κοινωνική ευαισθησία», κατήργησε κάποιες εφαρμογές όπως το “Plastica” και το “Fix me” που ήταν απευθείας παραπομπή σε πλαστικές. Όμως εννοείται ότι άφησε και αφήνει δεκάδες εφαρμογές που σου δίνουν ένα φανταστικό Instagram face. Όπως το Face Tune που βγήκε το 2013 και υποσχόταν να σε βοηθήσει να είσαι “wow your friends with every selfie!”. Αυτό το νέο πρόσωπο είναι το λεγόμενο Instagram face. Κάτι σαν να έχεις διπλή ταυτότητα, αυτός που είσαι και αυτός που φτιάχνεις ότι είσαι.

Όπως είδα και στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Social Dilemma, ακόμη και αυτοί που έφτιαξαν αυτά τα applications δεν μπορούσαν να φανταστούν πού θα μπορούσε να οδηγήσει ένα καταρχήν αθώο παιχνίδι. Ένα photoshop απλό, που το κάναμε κάποτε επαγγελματικά στα περιοδικά και το πληρώναμε ακριβά.

Τώρα η κάθε μία έχει το δικό της photoshop. Δημοκρατία θα μου πείτε. Δημοκρατία θα ήταν αν ήταν ένα παιχνίδι. Όταν όμως μικρό, ακόμη, κορίτσι το οδηγεί στο χειρουργείο για γενική αναμόρφωση (με κάθε κόστος) τότε δεν το λες και δημοκρατία.

Βέβαια, στη δουλειά του πλαστικού χειρουργού υπάρχουν και ανίδεοι αλλά και αρκετά λαμόγια. Αλλά και τρελαμένες γυναίκες με τις πλαστικές. Από τις αρχές της δεκαετίας του 90 που έγιναν μόδα τα λίφτινγκ και οι πλαστικές, γελάγαμε με κάποιες κοσμικές που έμοιαζαν σαν να βγήκαν από την ταινία Brazil. Βάλε όσο παίρνει και τράβα όσο μπορείς. Καλύτερες πλαστικές έκαναν οι τραβεστί τότε. Και εκείνη την εποχή δεν υπήρχε γυρισμός. Η σιλικόνη στα χείλη π.χ. δεν έφευγε ποτέ. Σαν βεντούζα Γκάρφιλντ, κινδύνευαν να κολλήσουν στα παράθυρα των αυτοκινήτων.

«Ο πλαστικός πρέπει να σου λέει τα ναι και τα όχι. Και να αρνείται αν είναι σωστός επαγγελματίας να δεχτεί τις υπερβολές μιας πελάτισσας. Να σου λέει τι σε καλυτερεύει και τι σε κάνει χειρότερη. Η υπερβολή πάντα ασχημαίνει στο τέλος». Δεκάδες γιατροί έχουν καταστρέψει γυναίκες. Και στο πρόσωπο και στο σώμα. Ξέρω για μολύνσεις, για χαλασμένους ένθετους πισινούς, για εμφυτεύματα στήθους που είναι πιο σκληρά και από τα μπράτσα του Ντουέιν Τζόνσον, χτυπάς πόρτα για να μπεις.

Βέβαια τα πράγματα έχουν καλυτερεύσει και απλοποιηθεί με τα υαλουρονικά και τα fillers. Αλλά και πάλι, η υπερβολή δεν έχει όρια. Ίσως ούτε και η βλακεία. Η τραγωδία είναι το πόσες νέες κοπέλες έχουν γίνει κάτι ανάμεσα σε Joker και σε πάπια και δεν το καταλαβαίνουν ακόμη και όταν τις κράζουν οι φίλοι τους. Είναι τρελό που δεν το βλέπουν όταν το βλέπει και ο Στίβι Γουόντερ.

Το σωστά φτιαγμένο στήθος ή η διορθωμένη μύτη δεν χαλάνε τους άνδρες. Τα χείλη της πάπιας δεν αντέχονται, αμφιβάλλεις για την ψυχική της ισορροπία.

Έχω μια φίλη καραστάρ, γνωστή και ωραία γυναίκα. Όχι νεαρή. Ξέρω ότι μετά τα 40 άρχισε να βάζει υαλουρονικό στα χείλη καθώς με τα χρόνια φεύγει το κολλαγόνο και… στεγνώνουν. Όπως και στα ζυγωματικά. Ποτέ κανείς δεν το κατάλαβε μιας και έβαζε τόσο όσο να φαίνονται ότι είναι τα χείλη που είχε πάντα.

«Βλέπω μια τάση να μειώνεται αυτή μόδα» μου λέει ο φίλος μου. «Τώρα φτιάχνουν το πρόσωπό τους οι περισσότερες σαν κάποιες Ρωσίδες, Instagram models. Τις μιμούνται με τα φίλτρα και μετά ζητάνε την επέμβαση. Οι γνωστές σταρ του Insta έχουν σχεδόν όλες υποστεί επεμβάσεις. Αφαιρούν συνήθως λίπος μέσα από τα μάγουλα (bitchat’s fat pad) και βάζουν ενθέματα ζυγωματικών. Το πρότυπο είναι αυτή που τα άρχισε όλα πρώτη. Η Kylie Jenner. Η Μεταμόρφωση! Από μια ασχημούλα χωρίς χείλη και με μια αγγλοσαξωνική φάτσα έγινε σιγά σιγά ένα κορίτσι με ασιατικά και λατινοαμερικάνικα χαρακτηριστικά. Αν δεν την είχε δει η μάνα της για 5 χρόνια δεν θα τη γνώριζε ποτέ». Βέβαια η Kylie Jenner φαίνεται κουκλάρα αλλά μόνο στο Instagram. Όλες οι παπαράτσι φωτογραφίες δείχνουν την ψιλοχάλια πραγματικότητα! Αυτή κι αν είναι Instagram face μόνο!

Βέβαια η Αθήνα είναι μικρή και η Θεσσαλονίκη μικρότερη. Όλα τα Insta models με φτιαγμένα Instagram faces κάποια στιγμή τα βλέπουμε και live.

Πάρα πολλοί άνθρωποι φλερτάρουν μέσα από το Instagram και νορμάλ είναι. Όμως κάποιοι, αρκετοί άνδρες, είχαν την ατυχία με άλλη να κλείσουν ραντεβού και άλλη να τους έρθει. Η ταυτότητα ήταν ίδια, η εμφάνιση ήταν άλλη. Δεν είχαν προλάβει και την πραγματική μεταμόρφωση. Τα φίλτρα τα κάνουν όλα. Βλέπω δίμετρο insta μοντέλο (γνωστό) και από κοντά είναι κανονικό μπρελόκ.

Το Instagram face ειναι η πραγματοποίηση της εικονικής πραγματικότητας στην καθημερινή μας ζωή. Πολλά λέμε για την εικονική πραγματικότητα αλλά εδώ την έχουμε χειροπιαστή. Συμβαίνουν τώρα όλα όσα φανταζόμασταν ότι θα συμβούν μια μέρα στο απώτερο μέλλον, σαν σε ταινία fiction. Συμβαίνει ήδη δίπλα μας, αν είμαστε τυχεροί και δεν συμβαίνει και στο σπίτι μας.