«Παραλίγο να μας τρελάνει ένας ψυχοπαθής κλόουν…»
Ο Πέτρος πάει παντού

«Παραλίγο να μας τρελάνει ένας ψυχοπαθής κλόουν…»

«Παραλίγο να μας τρελάνει ένας ψυχοπαθής κλόουν…»

O Πέτρος Κωστόπουλος σχολιάζει τις αλαζονικές υστερίες του Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική των δύο ταχυτήτων

Έχω την τύχη και την ατυχία να παρακολουθώ τον Ντόναλντ Τραμπ εδώ και 16 χρόνια. Τον άκουγα και πριν σαν νεοϋορκέζικο celebrity, αλλά ήταν το 2004 που το όνομά του εκτοξεύτηκε στην στρατόσφαιρα των υπερδιασήμων. Και κατά κάποιον τρόπο, έγινα για έναν χρόνο εξ αγχιστείας εργασιακός του «συγγενής». Ήταν τότε που ανέλαβε το ριάλιτι The Apprentice. Ένα ριάλιτι όπου διαγωνιζόμενοι προσπαθούσαν να έχουν την καλύτερη επαγγελματική εικόνα και να «στήσουν» μια επιχείρηση. Ένα σόου περισσότερο παρά ριάλιτι, όπου ο Ντόναλντ ήταν ο μοναδικός που έκρινε το αποτέλεσμα και με τη φράση “Υou are fired” («Απολύεσαι») έδιωχνε όποιον θεωρούσε αδύναμο κρίκο στο παιχνίδι αυτό, με τα λιγότερα επαγγελματικά προσόντα. Τελικά αυτό του έμεινε κουσούρι.

Τότε, ο διευθυντής προγράμματος του Alpha, Γιάννης Λάτσιος, είχε τη φαεινή ιδέα να το παρουσιάσω εγώ εδώ και εγώ τη χαζομάρα να το κάνω. Και λέω χαζομάρα απλά γιατί στην Ελλάδα παιχνίδι… επιχειρηματικότητας ήταν ό,τι πιο ξένο προς την ελληνική πραγματικότητα που θα μπορούσαμε να βρούμε. Έπρεπε να το αλλάξουμε στο «πώς βρίσκεις δουλειά στο δημόσιο». Ήταν κάτι σαν να έψαχνες πιγκουίνους στην Κρήτη. Και βέβαια πήγε άπατο. Και για να μην ακούω κακίες, ουδείς τηλεοπτικός σταθμός και κανένας παρουσιαστής δεν τόλμησε να το επαναφέρει στα επόμενα χρόνια όπως έγινε με άλλους διαγωνισμούς και ριάλιτι. Ήταν ψόφιο ψάρι και έτσι πήγε άπατο παντού εκτός από τις αγγλοσαξονικές χώρες και την Αμερική όπου όλοι, κουτσοί στραβοί, φαντάζονται ότι θα γίνουν μεγαλοεπιχειρηματίες.

Γιατί τα λέω όλα αυτά θα μου πεις. Τα λέω διότι τότε αναγκάστηκα να βλέπω το σόου διαρκώς για να μπω στο πετσί του ρόλου, ας πούμε. Δεκάδες φορές είδα τον Ντόναλντ με μεγάλη προσοχή, με μικροσκόπιο. Και ήταν φανερό από τότε που τα πράγματα φαίνονταν αθώα και χαριτωμένα στην τηλεοπτική σφαίρα ότι ο άνθρωπος ήταν μεγάλο νούμερο, ψωνάρα, καβαλημένος και αυταρχικός. Ακόμη και αυτό το “You are fired” (δική του έμπνευση, για να δείχνει την επιβολή του πάνω στους άλλους) είχες την αίσθηση ότι το έλεγε με κακία και αλαζονεία. Εννοείται ότι στην ελληνική εκδοχή το πετάξαμε, για να βάλουμε το «Έφυγες». Από το παιχνίδι δηλαδή. Άσε που αν αφήναμε το αντικοινωνικό «Απολύεσαι» θα τρώγαμε το ξύλο της αρκούδας.

Ο επί 4 χρόνια Πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας του πλανήτη, συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν ο μοναδικός κριτής κάποιου τηλεοπτικού σόου που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Ακόμη και όσους τον βοήθησαν να βγει, τους πέταξε έξω με ένα απλό “You are fired”. Όποιος διαφωνούσε μαζί του ή εξοστρακίστηκε ή θεωρήθηκε επικίνδυνος όπως οι επιστήμονες όπως ο Δρ. Φαούτσι που τον συμβούλευε να πάρει μέτρα για τον κορονοϊό. Ίσως ποτέ στον δυτικό κόσμο δεν παρουσιάστηκε ηγέτης τέτοιου ήθους, χαρακτήρα και τρέλας όπως αυτός. Στηρίχτηκε σε ό,τι χειρότερο μπορούσες να φανταστείς για να κυβερνήσει και για να επανεκλεγεί.

Στην Ευρώπη ή θα πήγαινε φυλακή ή θα γινόταν ο μεγαλύτερος συλλέκτης σάπιας ντομάτας και γιαουρτιού. Διότι πέρα από τα άλλα βλέπεις άμεσα και πόσο νούμερο και γραφικός είναι. Μόνο συνωμοσιολογία και ψέμα. Έβγαλε τρελούς τους επιστήμονες για τον κορονοϊό και οι Αμερικανοί πέθαιναν (και ξαναπεθαίνουν) σαν τα κουνούπια. Βρήκε μόνος του το φάρμακο και το εμβόλιο, κάπου ανάμεσα στη χλωρίνη και την ασπιρίνη.

Μόλις την παραμονή των εκλογών διακήρυττε ότι τον σκότωσε τον ιό, ότι πέρασε το μπουρίνι για να μαζέψει ψήφους, τη στιγμή που αυτός είχε επιστρέψει σαν τον Exterminator σε όλον τον πλανήτη. Έβγαλε τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς… κομμουνιστές (!!) που οργάνωσαν μαζί με τα περισσότερα media την κατάληψη της Αμερικής και την παράδοσή της σε συμμορίες (μαύρων εννοούσε κυρίως). Αυτούς που έκαναν τις λεηλασίες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ. Οι οποίοι βέβαια, ήθελαν δεν ήθελαν, βοήθησαν τον Τραμπ να μαζέψει γύρω του όλο το συντηρητικό ακροατήριο. Και δεν εννοώ τους απλούς διαδηλωτές, αλλά αυτούς που τα έκαναν λίμπα. Ευτυχώς ήταν περισσότεροι και κυρίως μαύροι σταρ αυτοί που καλούσαν τους ανθρώπους να σταματήσουν τέτοιους βανδαλισμούς και να “VOTE”. Τελικά στην κάλπη προσήλθαν οι περισσότεροι Αμερικανοί στην ιστορία των εκεί εκλογών. Και ο Μπάιντεν βγήκε Πρόεδρος με ρεκόρ ψήφων.

Κατά τη θητεία του Τραμπ δεν ήταν μόνο αυτά. Έβγαλε την Αμερική από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή τη στιγμή που βράζει ο πλανήτης. Σταμάτησε τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο peak του κορονοϊού γιατί δεν του έκανε τα χατίρια να θεωρήσει τον κορονοϊό περαστική ασθένεια και να τον χρεώσει στους Κινέζους.

Και όμως! Παραλίγο να βγει. Τελικά πήρε παραπάνω ψήφους από το 2016. Γιατί απλά δεν υπάρχει μόνο μία Αμερική, υπάρχουν δύο και αυτές τις εκλογές αυτό έβγαλε μάτι! Ο χάρτης των αποτελεσμάτων το δείχνει με μία ματιά μόνο. Ακόμη και ο 13χρονος γιος μου το είδε και μου το είπε με τη μία. Όλη η Ανατολική Ακτή και όλη η Δυτική είναι μπλε (το χρώμα των Δημοκρατικών). Στη μέση όλο κόκκινο. Όλες οι μεγάλες πόλεις, εκεί που υπάρχει και υψηλό μορφωτικό επίπεδο (αλλά και τα κέντρα της οικονομίας) ψήφισαν Δημοκρατικούς. Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Ουάσινγκτον, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο έβγαζαν 70-80% υπέρ του Μπάιντεν.

Μόνο στη Φλόριντα κέρδισε ο Τραμπ και αυτό γιατί έκανε τις τελευταίες μέρες επιτόπου σκληρή καμπάνια με κύριο σύνθημα «όχι στους κομμουνιστές» -αν έχεις τον Θεό σου!- απευθυνόμενος κυρίως στα αντανακλαστικά των χιλιάδων αντικαστρικών Κουβανών που ζουν εκεί. Ακόμα και Μεξικάνοι συμμάχησαν μαζί του γιατί απλά δεν θέλουν να δουν άλλους Μεξικάνους να έρχονται μήπως και τους πάρουν τις δουλειές!!! Άλλη τραγωδία αυτή…

Οι γνωστές για τον συντηρητισμό και τον ρατσισμό Μεσοδυτικές πολιτείες ψήφισαν Τραμπ με μανία, ειδικά οι αγροτικές περιοχές με τους γελαδάρηδες και τους καουμπόηδες του Τέξας και της Οκλαχόμα. Όλοι οι rednecks (έτσι λένε τα βαρεμένα βλαχαδερά στις ΗΠΑ, κοκκινόσβερκους) στρατεύτηκαν στον αγώνα. Άλλη Αμερική εκεί. Την έζησα μία εβδομάδα με μηχανή μαζί με άλλους δύο και το γεγονός ότι είμαστε ζωντανοί είναι μάλλον θέμα της θεάς τύχης και θετικών ζωδιακών συναστριών.

Όποιος πιστεύει ότι Αμερική είναι η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, η Βοστόνη, είναι βαθιά νυχτωμένος. Πιο ενημερωμένοι για τη Νέα Υόρκη και τον κόσμο είναι οι βοσκοί στην Πίνδο παρά οι κάτοικοι της βαθιάς Αμερικής. Κυριολεκτώ. Είναι σαν να ζεις σε άλλη χρονική στιγμή, πριν από πολλά χρόνια. Η κοινωνική εξέλιξη δεν τους χτύπησε ακόμη την πόρτα.

Και τώρα λέει ότι… κέρδισε τις εκλογές, ο κλόουν!! Είναι 4.500.000 ψήφους (εκεί δεν μετράει αυτό για να κερδίσεις) πίσω από τον Μπάιντεν και έχει χάσει τη μεγάλη πλειοψηφία των εκλεκτόρων στις περισσότερες πολιτείες και λέει ως ψυχοπαθής ότι κέρδισε και ότι τον έκλεψαν!! Χωρίς απόδειξη για τίποτα! Λέει ότι βρίσκει κλοπή το ότι άλλαξαν σε 3-4 Πολιτείες τα αποτελέσματα με την καταμέτρηση όλων των ψήφων! Ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση στις Πολιτείες που πήγαινε μπροστά αλλά τον πλησίαζε ο Μπάιντεν (Τζόρτζια, Πενσιλβάνια) αλλά να συνεχίσει στην Αριζόνα όπου έφτανε αυτός σιγά σιγά τον Μπάιντεν! Λογική «ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή».

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι τον έχουν ήδη κράξει και θα γίνονται περισσότεροι όσο προσπαθεί να βάλει φωτιά στην Αμερική με αυτά που λέει. Οι θεωρίες συνωμοσίας που μόνος του ο ίδιος και η υπόλοιπη οικογένειά του μόνο διακινούν από το Twitter μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε επεισόδια μεγάλης κλίμακας. Ήδη έχει κάνει ρεζίλι την Αμερική παντού. Ούτε στην Αφρική στα 70s δεν λέγονταν τέτοια πράγματα από Πρόεδρο. Ίσως στην Αϊτή μόνο που κυβερνούν και μέσω μαύρης μαγείας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν πάρτι με την απομάκρυνση του Τραμπ από την εξουσία. Φαίνεται σε όλα τα μηνύματα των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών που στάλθηκαν στον Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις. Η οποία Καμάλα by the way δεν είναι μόνο μαύρη, είναι και παιδί μεταναστών πρώτης γενιάς, με γονείς από Ινδία και Τζαμάικα. Ως γνωστόν ο Τραμπ είχε ανοίξει οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης.

Πορτοκαλής, βαμμένος, μακιγιαρισμένος βαριά όλη μέρα ακόμα και στο γκολφ και όχι μόνο στην TV, κακόγουστος -με oversized σακάκια με μακριά μανίκια που κάλυπταν τις παλάμες θυμίζοντας έντονα νεόπλουτο dealer αυτοκινήτων από την Αλαμπάμα- υβριστικός, εγωπαθής, ξερόλας, πάνω από κάθε επιστήμονα, ψεύτης, είναι σε κατάσταση υστερίας πια που έχασε και θα φύγει από τον Λευκό Οίκο. Τον παρακολουθούσα να μιλάει προχθές, με αυτό το μόνιμα σφιχτό στόμα και τα σουφρωμένα χείλη και τα μάτια της νυφίτσας που απέφευγαν να κοιτάξουν τον τηλεοπτικό φακό, όπως οποιοσδήποτε που λέει ψέματα, και έβλεπα καθαρά έναν εντελώς ανισόρροπο, ψωνισμένο με τον εαυτό του άνθρωπο, έναν επικίνδυνο ψεύτη που δεν ήξερε τι έλεγε. Για πρώτη φορά στην ιστορία τα περισσότερα κανάλια έκοψαν τον λόγο του στη μέση γιατί τον θεώρησαν επικίνδυνο για τη δημοκρατία στην Αμερική. Είναι ο πρώτος στην Ιστορία που δεν συνεχάρη τον νικητή και λέει παπαριές περί δικαστηρίων που θα τον δικαιώσουν. Προς το παρόν, την ώρα που γράφω έχει πάει για γκολφ σε ένα δικό του κλαμπ!! Δεν έχει τον Θεό του!

Anyway, ο…. κομμουνιστής Μπάιντεν κέρδισε και τώρα μένει να δούμε το θέαμα που θα μας προσφέρει ο ηττημένος για πρώτη φορά, εγωπαθής Ντόναλντ. Που όλοι όσοι τον ξέρουν λένε ότι αρνείται με τρέλα να δεχθεί ότι μπορεί να χάσει ακόμα και σε τάβλι. Δεν είναι μόνο πολιτική η κίνησή του, είναι κίνηση ενός διαταραγμένου ανθρώπου. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το τι θα ακολουθήσει. Μερικοί λένε ότι θα τον αναγκάσουν και οι Ρεπουμπλικάνοι να φύγει ενώ πολλοί λένε ότι έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσει τα δικαστήρια όχι για τις εκλογές αλλά για οικονομικές και φορολογικές απάτες. Κάποια από όλα αυτά τα σενάρια θα δούμε, αν δεν κλειδαμπαρωθεί σαν τον Σημαδεμένο στον Λευκό Οίκο, βέβαια…

Και είμαι χαρούμενος που επιτέλους όλη η Αμερική φώναζε χτες “You are fired”.

Y.Γ. Θέλω να δω σε πόσον καιρό η Μελάνια (που πέρα από κούκλα ήταν άψογη, αξιοπρεπής και αισθητικά στον αντίποδα του Τραμπ και στο φέρσιμο και στο ντύσιμο) να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια αφού έχει δείξει επαλειμμένα ότι σιχαίνεται και το χέρι να της πιάνει. Θα έχει κι αυτό ένα σασπένς.