«Τραμπ, Twitter, Facebook, Instagram και… εγώ!»
Ο Πέτρος πάει παντού

«Τραμπ, Twitter, Facebook, Instagram και… εγώ!»

«Τραμπ, Twitter, Facebook, Instagram και… εγώ!»

Ο Πέτρος Κωστόπουλος και οι γκρίζες ζώνες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Εδώ και πάρα πολύ καιρό δέχομαι μια ιδιότυπη προσωπική επίθεση από ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζω αλλά που ελπίζω να γνωρίσω μια μέρα σε κάποια αίθουσα δικαστηρίου.

Πρόκειται απλά για απάτη. Χοντρή απάτη, που σκοπό έχει να πάρει τα λεφτά ανυποψίαστων ανθρώπων, χρησιμοποιώντας εμένα και σαν όνομα και σαν φωτογραφία. Ιδού το σενάριο της απάτης, λοιπόν, που έφτασε να εμπλέκει φωτογραφικά ακόμη και τα παιδιά μου.

Άγνωστη εταιρεία που πουλάει μια μορφή ιντερνετικού χρήματος αγνώστου προελεύσεως, τύπου bitcoin, για να πείσει πιθανά πελατάκια, παρουσιάζει σε διαφημίσεις του Facebook και του Instagram εμένα σε διάφορες φωτογραφίες να… αποκαλύπτω (!!) ΠΩΣ ΕΒΓΑΛΑ 2,3 εκατομμύρια ευρώ ενώ είχα πτωχεύσει!!! Ότι υποστήριξα στη “Φωλιά των Κου Κου” μάλιστα πως μπορεί να το κάνει ο καθένας!!! Ότι ήταν η καλύτερη ευκαιρία που είχα ποτέ!! Όλα αυτά τα είπα εγώ, υποτίθεται!

Εννοείται ότι δεν τα είπα γιατί καταρχήν ούτε που τα ξέρω αυτά τα coins αλλά και να τα έβλεπα, απάτη θα το θεωρούσα. Στους “Κου Κου” πήγα, αλλά ΠΟΤΕ δεν έγινε τέτοια κουβέντα με τα παιδιά στην εκπομπή. Ούτε κατά φαντασίαν!

Άλλωστε καταγγέλθηκε άμεσα στα social media από τον Κατσούλη ότι πρόκειται για κομπίνα αλλά και επισήμως από το STAR CHANNEL ότι τίποτα τέτοιο δεν ειπώθηκε στην εκπομπή και ότι πρόκειται για απάτη!

Μετά από αυτό, οι δικηγόροι μου έστειλαν e-mail με μορφή εξωδίκου στο Facebook και το Instagram, ζητώντας να αποσυρθεί αυτή η διαφήμιση, γιατί και ψευδής είναι και χοντρά δυσφημιστική, μιας και δίνει αναληθή και χυδαία εικόνα για μένα.

Ότι έκανα απίστευτη αρπαχτή με περίεργο τρόπο και ότι έχω και έναν στόλο με… Ferrari (υπάρχει και τέτοια χονδροειδώς μονταρισμένη φωτογραφία. Σε άλλες υπάρχει ο Κατσούλης με την Καραβάτου να με κοιτάνε με ανοιχτό το στόμα. Σε άλλη έχουν φτάσει να βάλουν φωτογραφίες με τα παιδιά μου!!).

Αυτός είναι ο απίθανος στόλος μου από Ferrari που φέρομαι να έχω…

Η απάντηση του Facebook και του Instagram;; ΚΑΜΙΑ! Συνέχισαν κανονικά να παίρνουν τα λεφτουδάκια από τις διαφημίσεις των απατεώνων, οι οποίοι έτσι αποθρασύνθηκαν και πέρασαν σε δεύτερο καταιγιστικό κύμα ψευδών διαφημίσεων για να τα κονομήσουν πιο χοντρά, κοροϊδεύοντας αφελείς ανθρώπους!!

Το τι έχω τραβήξει δε λέγεται. Ενώ έχει καταγγελθεί σε ΟΛΑ σχεδόν τα ελληνικά σάιτ, από δεκάδες εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο ως απάτη εις βάρος μου, ενώ έχω μιλήσει ο ίδιος στην εκπομπή μου πέρυσι αλλά και σε διάφορα κανάλια, υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν, είτε γιατί είδαν αυτό αλλά περιέργως όχι τις διαψεύσεις, είτε γιατί θα ήθελαν να μου την πούνε. Διότι εμφανώς βγαίνω απατεώνας όταν καλώ κόσμο να αγοράσει αυτά τα πράγματα!

Αν χρησιμοποιούν εμένα ψευδώς και παραπλανητικά, όταν το έχουν στήσει να φαίνεται σαν κανονικό άρθρο σάιτ και με υπογραφή δημοσιογράφου (ψευδής και αυτή!!) δεν είναι προφανές ότι αυτό που πουλάνε θα είναι απάτη για να φάνε τα λεφτά του κόσμου που “μασάει” από τέτοια;

Βέβαια αναρωτιέμαι και για το μυαλό κάποιων ανθρώπων που με πήραν και τηλέφωνο, γιατί τους άφησα έξω από την… κονόμα, και δε φρόντισαν οι βλάκες -όπως φαντάζομαι και πολλοί άλλοι αφελείς- να κάνουν ένα κλικ στο σάιτ του STAR και σε ένα λεπτό να δουν αν το είπα ή όχι. Τελικά καταλαβαίνω ότι είναι κάτι να μη γραφτεί, αν είναι κακό. Ό,τι και να λες, μια ρετσινιά μένει σαν αλήθεια στον εγκέφαλο κάποιων.

Ποιος μου φταίει εμένα πιο πολύ για τη συκοφαντία και τον διασυρμό; Οι άγνωστοι απατεώνες ή ο… Ζούκερμπεργκ που επιτρέπει να γίνεται τέτοια απάτη στις πλατφόρμες του; Και να σε γράφει όταν τον ενημερώνεις για την απάτη; Όταν δεν υπάρχει ούτε ένα τηλέφωνο αυτών των εταιρειών στη χώρα μας για να απευθυνθείς;

Το μόνο που σου μένει είναι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που σε περιπτώσεις διεθνούς απάτης όπως είναι αυτή έχουν δύσκολο έργο εντοπισμού. Τέτοιες εταιρείες χρησιμοποιούν όπως βλέπετε και σε ταινίες καμιά εικοσαριά servers, αλλά οι άνθρωποι είναι οι μόνοι που κάνουν κάτι.

Τα έχω πάρει στο κρανίο. Έχω λυσσάξει. Κάθε μέρα φίλοι μού στέλνουν και νέες δημοσιεύσεις. Είναι σαφές ότι τρέχω μηνύσεις και αγωγές αλλά όλα τώρα είναι παγωμένα. Παίρνουν καιρό όλα αυτά και αυτοί συνεχίζουν το βιολί τους.

Και εκεί που είχα τα νεύρα μου, ήρθε ο τσαμπουκάς του Twitter με τον Τραμπ. Τον ξέρετε… Πάνω σε tweet του Τραμπ για την επιστολική ψήφο στην Καλιφόρνια, έβαλαν επισήμανση να τσεκαριστεί η αλήθεια των λεγομένων του. Έλεγαν δηλαδή ότι λέει ψέματα.

Ο Τραμπ είναι ίσως ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί περισσότερο από τον καθένα το Twitter! Αρχίζει ξυπνώντας και τελειώνει στο κρεβάτι το βράδυ. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, εκεί οφείλει και την εκλογή του. Και εκεί πόνταρε για την επανεκλογή του, μιας και ο Τύπος και τα περισσότερα κανάλια ούτε να τον δουν δεν θέλουν. Στο Twitter έχει κάνει καταπληκτική δουλειά με 80 εκατομμύρια followers έχοντας απίστευτη επιρροή παγκόσμια.

Αυτό δεν το είχε ξανακάνει το Twitter. Τώρα ξύπνησε φαίνεται. Ο Τραμπ τα πήρε στο κρανίο και προχώρησε σε νομοθέτημα το οποίο στην ουσία κάνει τις πλατφόρμες αυτές ανοιχτές σε μηνύσεις και αγωγές που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να γίνουν.

Από το 1996, το Κογκρέσο είχε νομοθετική Πράξη με την οποία οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν ταυτίζονται με τον πάροχο περιεχομένου. Άρα δεν ευθύνονται δηλαδή για αυτά που αναρτώνται στις πλατφόρμες. Αν σε διασύρουν ή σε συκοφαντήσουν μέσω Instagram, Facebook, Twitter ή Google μπορείς να στραφείς μόνο εναντίον αυτού που το έγραψε και όχι εναντίον της πλατφόρμας. Άρα η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα για εγκλήματα συκοφαντίας, εκτέλεση προσωπικοτήτων, fake news, συνομωσιολογία, μιας και δεν τσεκάρει αν είναι πραγματικοί ή όχι οι χρήστες της κ.λπ.

Είναι προφανές ότι κάπου χάσκει το όλο σύστημα. Στη δική μου την περίπτωση βέβαια βγάζουν και λεφτά από την πληρωμένη διαφήμιση των απατεώνων! Πράγμα το οποίο φαντάζομαι ότι δεν το καλύπτει το νομοθέτημα του 1996 ούτε γι’ αστείο.

Ακόμη και ο Τραμπ κάπου δίκιο έχει όταν τώρα το θυμήθηκε το Twitter με αφορμή ή πρόφαση τον κορονοϊό και τα fake news. Εκατομμύρια ψέματα και εγκλήματα και τώρα ευαισθητοποιήθηκαν.

Είναι προφανές ότι ο Τραμπ έχει τους δικούς του λόγους να στρέφεται εναντίον του Twitter, όταν το αγαπημένο του όργανο πολιτικής τον… αποκηρύσσει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Silicon Valley ψηφίζει Δημοκρατικούς με χέρια και με πόδια και ότι ο πόλεμος με τους Ρεπουμπλικάνους που “αγαπάνε” τους πετρελαιάδες, τις βιομηχανίες όπλων και τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ανοιχτός εδώ και πολλά χρόνια.

Το νομοθέτημα βέβαια του Τραμπ απέχει πολύ ακόμα από το να εφαρμοστεί, κυρίως διότι μια προεδρική απόφαση δεν μπορεί να ανατρέψει Πράξη του Κογκρέσου. Όμως η διαδικασία ξεκίνησε και κανείς δεν ξέρει πότε και πού θα καταλήξει.

Άσχετα με τον Τραμπ και την κόντρα του με το Twitter, η κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι ανεξέλεγκτα και να χρησιμοποιούνται σαν καλάσνικοφ ή σαν εφαλτήρια για χοντρά fake news που μπορούν να ταράξουν χώρες ολόκληρες.

Άλλωστε και αυτή η έκφραση με το ίντερνετ άνθησε. Η ανωνυμία που προσφέρουν οι πλατφόρμες είναι η καλύτερη μάσκα και καταφύγιο ταυτόχρονα σε υποψήφιους εγκληματίες και απατεώνες.

Και για αρχή, νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να έχουν μια δική τους νομοθεσία για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Κάπου υπάρχουν διμερείς συμφωνίες με κάποια κράτη αλλά στην ουσία οι πλατφόρμες τρέχουν με την αμερικανική νομοθεσία. Στην περίπτωση της Google έχουν πέσει χοντρές καμπάνες, δισεκατομμυρίων. Μάλλον ήρθε και η ώρα του Ζούκερμπεργκ.

Και οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν οι πλατφόρμες είναι οι νέοι παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί. Μεγαλύτεροι σαφώς από πετρέλαια και όπλα. Και βεβαίως, όλες αμερικανικές εταιρείες. Και το χειρότερο, έχουν και φανς παγκοσμίως (σε αντίθεση με τα προηγούμενα μονοπώλια που όλοι τα μισούσαν) μιας και τα γκατζετάκια και οι εφαρμογές είναι η νέα μόδα.

Συμφωνώ. Πήγαν τον πλανήτη μπροστά με μεγάλη επιτάχυνση αλλά αγνοώντας και καμιά φορά ποδοπατώντας και την ιδιωτικότητα και την προστασία της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Οι περισσότεροι βλέπουν το δέντρο και δε βλέπουν το δάσος. Όταν μια μέρα οι πιτσιρικάδες θα παρουσιάζονται απογυμνωμένοι από τα προσωπικά τους δεδομένα, θα το καταλάβουν.

Λίγος έλεγχος και αρχές δεν έβλαψαν κανέναν πέρα από την ασυδοσία.