«Γάτα με πέταλα η συμμαθήτριά μου, η Ελένη»
Δεν Κρίνω...

«Γάτα με πέταλα η συμμαθήτριά μου, η Ελένη»

«Γάτα με πέταλα η συμμαθήτριά μου, η Ελένη»

Ο Γιώργος Λιάγκας αναλύει τις τελευταίες επικοινωνιακές κινήσεις της «σούπερ σταρ» παρουσιάστριας

Με την Ελένη ήμασταν συμμαθητές στο Δημοτικό. Στις 3 τελευταίες τάξεις. Στο 61ο Δημοτικό στον Κολωνό. Μάλιστα θυμάμαι επειδή μέναμε σε διπλανούς δρόμους και αρκετά μακριά από το σχολείο, κάποιες φορές γυρίζαμε μαζί προς τα σπίτια μας.

Ήταν το πιο εντυπωσιακό, λαμπερό και όμορφο κορίτσι του σχολείου. Με μακριά, καστανόξανθα μαλλιά και καταγάλανα, μεγάλα μάτια. Μπορείτε να το δείτε και σεις στη σχετική φωτογραφία πόσο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κορίτσια. Όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις όλα μα όλα τα αγοράκια της τάξης ήμασταν ερωτευμένα μαζί της.

Στο Γυμνάσιο η αφεντιά μου άλλαξε σχολείο. Πήγα στο 2ο Γυμνάσιο στην πλατεία Βάθη και έτσι έχασα τα ίχνη της.

Όταν μετά από χρόνια την είδα στην τηλεόραση σαν μοντέλο στη Mega Banca του Γιώργου Πολυχρονίου, καθόλου δεν πήγε το μυαλό μου ότι επρόκειτο για τη συμμαθήτριά μου στο Δημοτικό.

Ακολούθησε η συμμετοχή της στο “Πάτερ ημών” του ΑΝΤ1 και κάπως έτσι με κάποιες τηλεοπτικές “καραμπόλες”, συνηθισμένες στη δουλειά μας -γιατί δεν αρκεί να ‘σαι ικανός, χρειάζεται και τύχη-  κατέληξε στον “Πρωινό καφέ” με όλα όσα ακολούθησαν να είναι λίγο ως πολύ γνωστά.

Και κάπου εκεί όταν και ‘γω έκανα τα πρώτα μου βήματα ως παρουσιαστής αφού ξεκίνησα ως ρεπόρτερ, δικαστικός, κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης, και η Ελένη ήδη διέγραφε τεράστια επιτυχία ως παρουσιάστρια καθημερινού. Κάπου εκεί λοιπόν κάποιο σαΐνι δημοσιογράφος ανακαλύπτει την εν λόγω φωτογραφία και την παιδική γνωριμία των δυο συμμαθητών που πια δουλεύουν και οι δυο στη τηλεόραση.

Τότε συνειδητοποίησα ποια ήταν και πως εξελίχθηκε η “ωραία του σχολείου”, μάλλον το ίδιο ισχύει και για την Ελένη γιατί κάπου εκεί με φώναξε για την πρώτη τηλεοπτική μας συνέντευξη στο πρωινό του ΑΝΤ1, όταν και με υποδέχθηκε με το “Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο” και την συνέντευξη την κάναμε σε σχολικά θρανία που είχαν φέρει εξτρά στο πλατό.

Έμενα δεν μ’ αρέσουν οι τίτλοι και ούτε η απονομή βασιλικών τιμών. Δεν θα πω λοιπόν πως η συμμαθήτριά μου είναι η “βασίλισσα” της ελληνικής τηλεόρασης και δη της πρωινής ζώνης, σίγουρα όμως αποτελεί τη σημαντικότερη γυναίκα παρουσιάστρια ψυχαγωγίας που έχει μέχρι τώρα περάσει στα τηλεοπτικά πράγματα.

Γιατί; Οι λόγοι είναι πολλοί και όχι μόνο ένας. Δεν είναι μόνο το αδιαμφισβήτητο ταλέντο, η προφανής ομορφιά, αφού πρόκειται για μια εντυπωσιακή γυναίκα, δεν είναι η τύχη εκεί στα πρώτα της βήματα, που πάντα χρειάζεται για να ξεχωρίσεις, δεν είναι η εξυπνάδα του να χειριστεί τον τηλεοπτικό αέρα, αλλά κυρίως είναι η ενδιαφέρουσα ζωή της που έκανε τη μέση Ελληνίδα να ταυτιστεί απόλυτα μαζί της και να θέλει να μάθει κάθε λεπτομέρεια για αυτήν.

Αυτό είναι που έκανε την Ελένη σούπερ σταρ. Η ζωή της σε συνδυασμό με την καριέρα της.

Ο πρώτος της γάμος δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός γιατί ακόμα δεν είχε ξεχωρίσει τηλεοπτικά. Και μετά ήρθε ο υπέρλαμπρος γάμος με τον φίλο μου, Γιάννη Λάτσιο, κραταιό τηλεοπτικό στέλεχος με μεγάλη δύναμη στα Μέσα. Ο κόσμος ήθελε να μάθει τα πάντα και τα περιοδικά δεν νοούνταν να βγουν κάθε βδομάδα με άλλο εξώφυλλο παρά μόνο με κάτι που αφορά την Ελένη. Ακόμα και αν δεν υπήρχε είδηση, αναγκάζονταν οι δημοσιογράφοι να ανακαλύψουν κάτι προκειμένου η Ελένη να φιγουράρει στην πρώτη σελίδα, αλλιώς οι πωλήσεις έπεφταν.

Και αυτό δεν είχε σταματημό. Η Ελένη τροφοδοτούσε και ο κόσμος όλο και ζητούσε. Τρία παιδιά, τρεις γέννες και σαν κατάληξη ένα πολύκροτο διαζύγιο. Που μπορούσε να συγκριθεί μόνο με αυτό του Παπαμιχαήλ από τη Βουγιουκλάκη. Έκτακτες εκδόσεις, και κάθε λεπτομέρεια σε δημόσια θέα για μήνες πολλούς.

Και ύστερα η ζωή της Ελένης, που δεν έχει πάψει να αφορά κάθε Έλληνα και κυρίως κάθε Ελληνίδα, αποκτά νέο ενδιαφέρον. Γνωρίζει τον Ματέο, ερωτεύεται, παντρεύεται, κάνει και 4ο παιδάκι και το κυνήγι των παπαράτσι για μια φωτογραφία στα Άχλα της Άνδρου είναι πλέον κάτι σαν θεσμός.

Η Ελένη δεν επιδιώκει να προκαλεί. Προκαλεί ενδιαφέρον χωρίς να το επιδιώκει. Η ζωή της εκτός δουλειάς δεν είναι αυτό που λέμε λαμπερή και προκλητική. Στα Άχλα περνάει τα Σαββατοκύριακά της και σε οικογενειακές βόλτες με το φουσκωτό της τα καλοκαίρια της. Όμως πάντα ενδιέφερε, ενδιαφέρει και θα ενδιαφέρει.

Γιατί είναι Η Ελένη Μενεγάκη. Πέρα και πάνω από επιτυχίες και αποτυχίες. Πέρα και πάνω από νούμερα τηλεθέασης, καλές και κακές χρονιές, η Ελένη παραμένει η Ελένη.

Που παίρνει και απολύτως δικαίως τα περισσότερα λεφτά στην τηλεόραση, που τα φέρνει ωστόσο πίσω. Και σαν branda αλλά και σαν ουσία αφού οτιδήποτε προωθήσει η Ελένη ξεπουλάει, καθώς οι γυναίκες τη θεωρούν κάτι σαν την ιέρεια της ζωής τους, που ό,τι πει, φορέσει, βάλει, προτείνει, είναι αυτό που πρέπει να ακολουθήσουν και αυτές.

Και πάμε τώρα στα τελευταία. Η Ελένη εκτός απ’ όλα τ’ άλλα είναι η απόλυτη “γάτα” στην επικοινωνία. Και ξέρει καλά ότι σε αυτό το παιχνίδι κορυφής που παίζει όλα αυτά τα χρόνια, το σημαντικό είναι να έχεις το πάνω χέρι και όταν αυτο πάει να χαθεί, να αποκτάς και πάλι με άλλους τρόπους την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Οι εποχές άλλαξαν και πιθανόν τα χρήματα, που δικαίως θα το ξαναπώ παίρνει η Ελένη, φαντάζουν πολλά. Αν λοιπόν κάποιος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του να της μειώσει κατά πολύ τις απολαβές, η πανέξυπνη συμμαθήτριά μου δεν θα αφήσει ποτέ αυτή ακριβώς τη σκέψη να την φέρει στο μπροστινό μέρος του μυαλού του και να την κάνει πράξη.

Τι κάνει λοιπόν η όμορφη ξανθιά; Αποκτά το πάνω χέρι. Αποφασίζει εκείνη να πει ότι σταματά- εντάξει, όλα αυτά για road trip, ταξίδι για σπουδές των παιδιών, δίμηνες διακοπές στην Αμερική και τα λοιπά είναι και λίγο από το μυαλό των δημοσιογράφων.

Η ουσία ωστόσο είναι ότι σταματά, όχι κατ’ ανάγκην για να σταματήσει, αλλά για να είναι ανοικτή στην πρόταση που θα την κάνει να ξαναπεί το μεγάλο “ναι.”

Γάτα με πέταλα η συμμαθήτρια. Και γιατί όχι; Και το αξίζει και κυρίως το μπορεί…