«Όσοι γονείς διαβάζετε αυτό το κείμενο μπορεί να αισθάνεστε τύψεις»
Δεν Κρίνω...

«Όσοι γονείς διαβάζετε αυτό το κείμενο μπορεί να αισθάνεστε τύψεις»

«Όσοι γονείς διαβάζετε αυτό το κείμενο μπορεί να αισθάνεστε τύψεις»

Πώς γίνεται η χώρα που γέννησε το μέτρο να  έχει καταντήσει η χώρα της αμετροέπειας και της υπερβολής, είναι απορίας άξιον. Και ποιος ευθύνεται για όλο αυτό, αν όχι εμείς οι ίδιοι, οι πεφωτισμένοι κάτοικοι αυτοί, του κατ’ εμάς, ωραιότερου τόπου του κόσμου;

Ποια είναι η Έλλη Παπαεμμανουήλ;

Τις τελευταίες  ώρες έχει γίνει viral μια ανάρτηση που αντιπαραβάλλει από τη μια μεριά τις συμμετέχουσες σε γνωστό ψιλο-trash ριάλιτι και από την άλλη την Έλλη Παπαεμμανουήλ. Ποια είναι αυτή θα μου πείτε με το δίκιο σας. Είναι η Ελληνίδα γενετίστρια βιολόγος, που ανακάλυψε το γονίδιο της παιδικής λευχαιμίας.

Η Έλλη που γεννήθηκε στην Αθήνα, το 2004 έλαβε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, εν συνεχεία, επιζητώντας μία καριέρα πάνω στην έρευνα για τον καρκίνο πήρε υποτροφία για διδακτορικό στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του Καρκίνου στο Λονδίνο. Εκεί διεξήγαγε έρευνες σχετικές με τη γενετική προδιάθεση για την παιδική λευχαιμία. Από το 2010 έως και το 2014, εργάστηκε ως ανώτερη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger Institute, ενώ από το 2014 μέχρι και σήμερα, η Ελληνίδα επιστήμονας εργάζεται ως junior team leader στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και από τον Μάρτιο του 2015, είναι επίκουρος καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Η Έλλη, συντονίζει σήμερα κέντρα σε περισσότερες από 30 χώρες  με στόχο να συλλέξει και να εξετάσει 17.000 δείγματα που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.

Πόσοι από εμάς άραγε γνωρίζαμε το έργο και την ζωή της σπουδαίας αυτής Ελληνίδας; Πόσοι δημοσιογράφοι άραγε έψαξαν, ρώτησαν και προέβαλλαν αυτό το πραγματικό υγιές πρότυπο για τη νεολαία μας; Πόσες εκπομπές και πόσοι παρουσιαστές ασχολήθηκαν με αυτή την πραγματικά σπουδαία γυναίκα; Πόσοι νέα παιδιά άραγε γνωρίζουν την ύπαρξη και το όνομά της;

Η απάντηση είναι προφανής. Και αντί αυτού, όλοι φαντάζομαι γνωρίζουμε τα πάντα για τον μισθοφόρο, τον γενιοφόρο, τον μπρατσοφόρο, τον personal trainer, τη γυμνάστρια και το κάθε δευτεροκλασάτο ανθυπομοντέλο, που έχουν εισβάλλει βιαίως τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας και αποτελούν τα σύγχρονα πρότυπα προς μίμηση.

Και όχι, δεν φταίει η τηλεόραση. Το έχω ξαναγράψει. Η τηλεόραση είναι ένα πυρηνικό όπλο και πρέπει να ξέρεις  πως και πότε το χρησιμοποιείς.  Ιδιωτική επιχείρηση είναι. Σκοπός το κέρδος. Ακολουθούμε και μεις τις διεθνείς πρακτικές, τα διεθνή format για να γεμίσουμε χρόνο, τηλεθέαση , διαφήμιση και άρα χρήματα. Ούτε οι παρουσιαστές ευθύνονται εν πολλοίς. ΟΚ, οι καριέρες χτίζονται με τα όχι θα μου πει τε και δεν τους υποχρέωσε κανείς. Αλλά και αν δεν ήταν αυτοί, δεν θα βρισκόταν κάποιος άλλος πρόθυμος; Αφού έχετε καταλάβει πως είναι αυτή η δουλειά: Ο θάνατος σου η ζωή μου.

Το ξέρω πως όσοι γονείς διαβάζετε αυτό το κείμενο μπορεί να αισθάνεστε τύψεις. Τύψεις για τις ώρες που αφήσατε το παιδι σας να δει το οποιοδήποτε ριάλιτι. Για τη μέρα που ο μικρός σας γιος ή η μικρή σας κόρη ήρθε από το σχολείο και σας είπε πως όταν μεγαλώσει θα θελε να γίνει ο νικητής του σαρβάιβορ ή του next top model και δεν ασχοληθήκατε με το να του πείτε πόσο μάταιο, επιφανειακό και επιπόλαιο είναι όλο αυτό. Που ακριβώς εκείνη την ώρα δεν του μιλήσατε για την Έλλη Παπαεμανουήλ.

Αλλά μήπως φταίτε και σεις; Την γνωρίζατε; Πόσες φορές την είδατε μπροστά σας Ποιο περιοδικό η εκπομπή μίλησε γι αυτήν; Ποιος την προέβαλε ως πρότυπο; Ενώ για την Καζαριάν εεεε, τη νικήτριά μας; Φαντάζομαι τα ξέρετε όλοι όλα και θα θέλατε να μάθετε και ακόμα περισσότερα.

«Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι»

Ναι, είναι κατάντια, είναι πνευματική αναπηρία και νοητική κενότητα , όλο αυτό που μας συμβαίνει και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Αυτοί που τα προβάλλουν, αυτοί που τα βλέπουν, αυτοί που συμμετέχουν και αυτοί που ενθαρρύνουν κάποιους να συμμετάσχουν.

Και όχι, δεν ρίχνω ξαφνικά το ανάθεμα, ούτε δαιμονοποιώ τα κάθε είδους ριάλιτι. Αλλά την υπερβολή που κρύβεται πίσω, γύρω και μετά από όλα αυτά. Διότι στην Ελλάδα δεν μάθαμε ποτέ, να δίνουμε την ανάλογη  βαρύτητα σε καθετί, σύμφωνα με  αυτό που πραγματικά αξίζει.

Δε φταίει η τηλεόραση ή το ριάλιτι. Φταίει ότι μέσα από την υπερβολή μας, είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε τα τείχη της πόλης για να υποδεχθούμε ως συγχρόνους ήρωες τον Ντάνο, τον Βασάλο και τον Χανταμπάκη. Και όχι βέβαια, δεν έχω κάτι με τα παιδιά, ίσα ίσα που μου είναι και πολύ συμπαθή. Τα χω με την κοινωνία μας και την υπερβολή της. Που αντί να αντιμετωπίζει όλους αυτούς σαν απλούς συμμετέχοντες σε ένα τηλεοπτικό προϊόν, τους έχει ήδη φορέσει το κολάν και τη μπέρτα του υπερήρωα και τους θεωρεί ικανούς να σώσουν και να αλλάξουν τη ζωή μας.

Γιατί μη μου πείτε ότι πρέπει να είστε κάτοχοι 3 πανεπιστημιακών πτυχίων και 2 διδακτορικών, για να καταλάβετε ας πούμε ποιο είναι το επίπεδο των συμμετεχόντων στο ριάλιτι αγάπης; Μη μου πείτε ότι δεν θλίβεστε ή ότι δεν καίτε όλα τα εγκεφαλικά σας κύτταρα στη προσπάθεια να παρακολουθήσετε νέα παιδιά να μην μπορούν να ολοκληρώσουν  μια φράση?

Και όχι, δεν λέω να μην υπάρχει και να μην προβάλλεται. Ίσα ίσα. Λέω απλά, πως η κοπέλα που θα νικήσει και θα βρει τον άντρα της ζωής της μέσα από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα -αλήθεια οποία τύχη- θα πρέπει μετά να ξαναγυρίσει από εκεί που ξεκίνησε και να μην την κάνουμε όλοι εμείς να πιστέψει ότι έγινε η νέα Μενεγάκη.

Και επειδή και η εικόνα παίζει το ρόλο της και όποιος λέει το αντίθετο μάλλον ψεύδεται. Ε, πολύ πιο γοητευτική ως γυναίκα στα δικά μου μάτια φαντάζει η Παπαεμμανουήλ, από τα ταλαίπωρα παραποιημένα από τις κάθε είδους επεμβάσεις κοριτσόπουλα, που πίστεψαν ότι ένα τηλεοπτικό προγραμμα , μπορεί πραγματικά, ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου, να τους αλλάξει τη ζωή. Με τις υγείες τους…