Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: Ποιος έδωσε την «παραγγελία» για την εκτέλεση του δημοσιογράφου;
featured

Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: Ποιος έδωσε την «παραγγελία» για την εκτέλεση του δημοσιογράφου;

Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: Ποιος έδωσε την «παραγγελία» για την εκτέλεση του δημοσιογράφου;

Ο Κώστας Κυριακόπουλος ξετυλίγει το «κουβάρι» του ελληνικού οργανωμένου εγκλήματος μετά τις δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου

Μια μεγάλη, πολύπλοκη και σφιχτή αλυσίδα ανθρώπων του υποκόσμου, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, κρατούμενοι με προνόμια σε διάφορες φυλακές, πρόσωπα που δίνουν εντολές, πρόσωπα που τις εκτελούν και αρκετά… πτώματα, συνθέτουν το σκηνικό που κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που από το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου άρχισε να κυριαρχεί και πάλι στην επικαιρότητα μετά τη σύλληψη των δύο αδερφών, αναβατών της μοτοσικλέτας που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, στις 9 Απριλίου 2021.

Ένα ολόκληρο μωσαϊκό οργανωμένου εγκλήματος, σαν τεράστιος τοίχος που άλλα σημεία του είναι υπέρλαμπρα από τον πλούτο των υλικών και τυφλώνουν τα μάτια και άλλα χάσκουν με κρεμάμενους σοβάδες έτοιμους να αποκοπούν και να πέσουν με θόρυβο. Όπως είναι και ο κανονικός κόσμος, δηλαδή.

Το μέχρι στιγμής βέβαιον, είναι ότι εκτός των δύο αδερφών 48 και 40 ετών που έχουν συλληφθεί, η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα δύο ονόματα συνεργών, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμμετείχαν στον σχεδιασμό της επιχείρησης δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Οι ίδιοι φέρονται να συνέδραμαν και στη διαφυγή και την κάλυψη των δύο αναβατών της μοτοσικλέτας, ένας εκ των οποίων πυροβόλησε τον δημοσιογράφο με το 9άρι πιστόλι του, 13 φορές. Οι δέκα σφαίρες πέτυχαν το σώμα του και τον σκότωσαν.

Οι εκτελέσεις που συνδέονται με αυτήν του Γιώργου Καραϊβάζ

Η ίδια δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον μία ακόμα υπόθεση «πληρωμένης» δολοφονίας, του 35άχρονου πυγμάχου Χάρη Κοντογεώργη, γνωστού στις πιάτσες ως “Dirty Harry”, τον Δεκέμβριο του ‘21 στην περιοχή του Γαλατσίου.

Περιλαμβάνεται λόγω της εμπλοκής του ενός εκ των τεσσάρων σε αυτήν.

Παράλληλα, οι ερευνητές της αστυνομίας, με αφορμή την έναρξη της εξιχνίασης της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι έχουν αποκομίσει στοιχεία που οδηγούν στην εξιχνίαση ακόμα δύο ηχηρών δολοφονιών στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος και των κυκλωμάτων πώλησης προστασίας.

Μία εξ’ αυτών είναι η δολοφονία του ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων Γιώργου Μήτσου, τον Ιούνιο του 2022, σε βενζινάδικο στη Λ. Μαραθώνος.

Ένας εκ των δύο συλληφθέντων ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του Γ. Μήτσου και, σύμφωνα με πληροφορίες, τον είχε πείσει να αλλάξει ολόκληρη την ομάδα της προσωπικής του ασφάλειας. Δολοφονήθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να αντικαταστήσει την ομάδα.

Περίπου 50 ημέρες πριν από τη δολοφονία του Μήτσου, είχε δολοφονηθεί ο Γιάννης Σκαφτούρος ή “Big John” στην περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Οι εκτελεστές ήταν τρεις και χρησιμοποίησαν δύο καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο θυμάτων ήταν ότι και οι δύο δραστηριοποιούνταν, επισήμως, στον χώρο του εμπορίου καυσίμων.

Επίσης, προκύπτουν στοιχεία που -με τον έναν ή άλλον τρόπο- φωτίζουν και δύο σοβαρές για τις εξελίξεις στο οργανωμένο έγκλημα απόπειρες δολοφονίες. Η πρώτη είχε θύμα έναν 50άχρονο τότε, με το ψευδώνυμο «Θαμνάκιας» ή «Μεγάλος» ή «Τρελός», έξω από φούρνο στη Λ. Ευελπίδων (πρ. Βάρης – Κορωπίου) από την πλευρά της Βάρης. Δέχθηκε 15 σφαίρες, οι δύο τον πέτυχαν στο στομάχι και οι υπόλοιπες σταμάτησαν στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Γλίτωσε και έγινε γνωστό ότι και αυτός εκτελούσε πληρωμένες δολοφονίες, κρυμμένος πίσω από θάμνους, συνήθεια στην οποία χρωστάει ένα από τα παρατσούκλια του.

Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας έγινε στις 21 Ιανουαρίου ‘22 και πάλι έξω από φούρνο στην περιοχή της Βούλας, στον δρόμο προς το Πανόραμα. Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον πέντε ατόμων που κάθονταν έξω από τον φούρνο – καφέ.

Έξι μήνες μετά συνελήφθησαν δύο για αυτήν την υπόθεση και κατηγορήθηκε ακόμα ένας, ο οποίος ήταν ήδη στη φυλακή και φερόταν να είχε δώσει την «παραγγελία». Κάτι που κατά τα φαινόμενα ίσχυσε και στην περίπτωση της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ.

Ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία Καραϊβάζ και γιατί;

Όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι την παραγγελία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου την είχε δώσει ένας έγκλειστος των φυλακών, καταδικασμένος για αρχηγικό ρόλο σε κύκλωμα νονών που πωλούσαν προστασία σε περισσότερα από 150 μαγαζιά σε όλο το λεκανοπέδιο, ο οποίος είχε εμπλοκή σε παλαιότερο αιματηρό ξεκαθάρισμα τον Δεκέμβριο του ‘20.

Τότε είχε δολοφονηθεί και ο 56χρονος Δημήτρης Καπές-Καπετανάκης, γνωστός ως «Σαγόνιας» ή «Σατανάς», στην περιοχή των Βριλησσίων. Ο δολοφόνος, μάλιστα, του έριξε και χαριστική βολή. Ο δημοσιογράφος διατηρούσε φιλικές -όπως είχε γράψει και ο ίδιος – σχέσεις με τον Καπετανάκη.

Έναν χρόνο πριν, το 2019, σε μεγάλη δίκη στελεχών και μελών του οργανωμένου εγκλήματος είχε ακουστεί δημοσίως ότι από υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες ενός φυλακισμένος αρχηγού ομάδας «νονών» με μέλος της ομάδας που ήταν ελεύθερο, οι κακοποιοί είχαν πληροφορηθεί ότι ο Καραϊβάζ είχε παίξει ρόλο πληροφοριοδότη προς την Ασφάλεια και είχε δώσει τον αριθμό του κινητού του φυλακισμένου αρχηγού ώστε να γίνει άρση και να ακολουθήσει παρακολούθηση των συνομιλιών του.