«Είμαστε όλοι άξιοι της μόδας μας»
Fake News

«Είμαστε όλοι άξιοι της μόδας μας»

«Είμαστε όλοι άξιοι της μόδας μας»

Μπορούμε να αγοράσουμε κάπου «Μίλια 2019», ώστε να επιταχύνουμε τη λήξη αυτής της χρονιάς κάπως; Αδέλφια μου, δε μασάμε. Χαμογελάμε για να κάνουμε τους άλλους να ανησυχούν και προχωράμε. Και το πιο σημαντικό;

Έχουμε ο ένας τον άλλον… Για να χαμογελάμε ενώ υπάρχουν προβλήματα. Και ξέρετε κάτι; Αν σας κάνω να γελάσετε, ενώ είστε χάλια, συνειδητοποιείτε πως, εφόσον τα καταφέραμε και ξεχαστήκατε για 5’’, όλα παλεύονται. Πέντε δευτερόλεπτα αρκούν, ως χαραμάδα ελπίδας μέσα από την οποία κρυφοκοιτάμε το μέλλον που θέλουμε να φτιάξουμε… Και θα τα καταφέρουμε.

Αυτή τη χαραμάδα προσπαθώ να σας προσφέρω μέσα από τη συμμετοχή μου, στο Mappes Show, αλλά και το «Το Πρωινό» καθημερινά. Και αυτά τα 5’’ μου προσφέρατε με κάθε μήνυμα ξεχωριστά που μου στείλατε αυτή την εβδομάδα.

Απ’ το «πάλι σε παράτησε, ρε Καληνυχτάκια;» Μέχρι το «Είσαι ευπρόσδεκτος να έρθεις να μείνεις, σπίτι μου», όλα με έκαναν να ονειρευτώ το μέλλον που θέλω με μια προϋπόθεση – να συμμετέχετε κι εσείς σ’ αυτό, αδέλφια μου.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, «κουμπώνουμε» τραγουδάρα απ’τον Βασίλη και ξεκινάμε τα #Fake News αυτής της εβδομάδας. «Καλά που Βρέχει και δε Φαίνονται τα Δάκρυα»…

Μπόμπα-Συμβουλή

Παραδέχομαι ότι την πρώτη, τουλάχιστον, εβδομάδα έπεσα έξω… Αντίθετα με ό,τι έγραψα στα προηγούμενα #FakeNews, η Χριστίνα Μπόμπα ήταν απογοητευτική, ως συμπαρουσιάστρια του Γιώργου Λιανού στη νέα έκδοση του The Voice. Είναι αρχή, όμως, θα ξεθαρρέψει και θα βελτιωθεί, αν την αφήσουν.

Εδώ της Σπυροπούλου της πήρε 7 χρόνια κι ακόμη δεν «τα είπε», η Χριστίνα με 4 ώρες αέρα μας πείραξε; Άσε που ήδη μαθαίνω πως βελτιώνεται.

Θυμήθηκα, όμως, την ατάκα της σε μια συνέντευξη για τη συμβουλή που της έδωσαν οι άνθρωποι που εμπιστεύεται πριν «βγει στον αέρα». «Να είσαι ο εαυτός σου…», της είπαν.

Και ξέρετε ότι δεν «την έχω δει» ο Αντετοκούμπο της τηλεόρασης σε προσφορά, ούτε θεωρώ ότι η δουλειά μας κρίνει τη ζωή κάποιου, λες και είμαστε καρδιοχειρουργοί. Όμως, δεν είμαστε και «του πεταματού», αδέλφια μου.

Θέλω να πω, πώς δεν αρκεί να «είσαι ο εαυτός σου» για να κάνεις τηλεόραση. Για την ακρίβεια τη θεωρώ απ’ τις μεγαλύτερες μαλακίες που έχω ακούσει. Δεν «τα έχουμε» με τους τηλεθεατές, ούτε προσπαθούμε να «τους ρίξουμε» για να «είμαστε ο εαυτός μας». Το να εκτεθείς στα φώτα και να παρουσιάσεις χρειάζεται καλλιέργεια, ιδανικά μόρφωση, άνεση ναι, αλλά συνοδευόμενη από ταλέντο (γιατί όλοι, όσο τρακαρισμένοι στην αρχή κι αν είναι, κάποια στιγμή θα το ξεπεράσουν, οπότε καλό είναι να έχουν κάτι να πουν), ισορροπία, αυτογνωσία, ώστε να «τσαλακωθείς», αλλά και αντίληψη του τι λες, τι συμβαίνει στο πλατώ και πώς «περνάει» στον τηλεθεατή. 

Επειδή πολλά από αυτά που έχεις στο μυαλό σου, ή σου έχουν γράψει «βγαίνουν» τελείως διαφορετικά στην πράξη – μεγεθύνονται, ή «θάβονται» πρέπει να σε διακρίνει η ηθοποιία, καθώς και να καταλαβαίνεις τη «ρητορική της εικόνας» που έλεγε κι ο Roland Barthes, ο κολλητός. Για κάποια από αυτά χρειάζεται γνώση, για άλλα, εμπειρία και σε κάποια, απλά, πρέπει να «φας τα μούτρα σου» για να μάθεις. Σίγουρα, όμως, δεν αρκεί να είσαι ο εαυτός σου.

Μην παρεξηγηθώ, δεν κάνω την παρουσίαση, επιστήμη – αν και στηρίζεται στο επιστημονικό πεδίο της επικοινωνιολογίας – αλλά μην την αντιμετωπίζουμε και ως περίπατο στο πάρκο. Όλοι χωράνε να «μπουν» στην τηλεόραση, επιμένω, αλλά με σεβασμό στον εαυτό τους και στον τηλεθεατή.

GNTM: Τις πταίει;

Θέλω να το θυμόμαστε: Το GNTM είναι τηλεοπτικό προϊόν. Δεν είναι Σχολή Μανκέν, δεν είναι διαγωνισμός και φυσικά, δεν είναι κατασκήνωση στον Άγιο Ανδρέα…

Όλοι ενήλικοι είναι, όλοι ξέρουν τι κάνουν και συναινούν στην αποστολή της εκπομπής. Ποια είναι αυτή; Να «κάνει νούμερα».

Κανένας δεν βάζει με το ζόρι φίδια στο βρακί του άλλου, κανενός τα μαλλιά δεν ξυρίζονται, ενώ κοιμάται και κανείς δε δοκιμάζει να κρεμαστεί από κτίρια σα ντονέρ, χωρίς να το έχει εγκρίνει.

Από την άλλη, όχι, το να γίνεις μοντέλο δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τσεκάρουν αν είσαι σε θέση να υποστείς ζεστά αυγά στις μασχάλες. Άρα και η παραγωγή της εκπομπής είναι στο παιχνίδι επιλέγοντας ακραίες δοκιμασίες που θα δείξουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν, οι συμμετέχουσες, προκειμένου να γίνουν διάσημες.

Και φυσικά, οι κριτές είναι συνειδητοποιημένοι. Γιατί είναι έμπειροι επαγγελματίες και κανείς δε μπορεί να τους επιβάλλει να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συνθήκη, αν δε θέλουν, γιατί είναι η δεύτερη τους, χρονιά και πλέον δεν είναι «άβγαλτοι», αλλά και επειδή ξέρουν πως η «μόστρα» της εκπομπής είναι οι ίδιοι.

Νομίζατε, ότι ξέχασα εμάς, τους τηλεθεατές; Η εκπομπή κάνει υψηλότατα ποσοστά. Τίνος την επιβράβευση αντικατοπτρίζουν αυτά; Σίγουρα όχι των τηλεθεατών που επιλέγουν να δουν «Άγριες Μέλισσες»…

Προς Θεού, δεν κατηγορώ κανέναν. Δε θεωρώ, άλλωστε πως υπάρχει και κάτι μεμπτό στο φετινό GNTM, όσο υπάρχει συναίνεση. Δε θα αναγνωρίσω, όμως, παράλληλα και «θύματα» στην όποια κατάσταση είναι, ή φαίνεται «τραβηγμένη» έστω και τηλεοπτικά. Είμαστε όλοι, άξιοι της μόδας μας…

Και κλείνουμε με την Αποκλειστικάρα της Εβδομάδας. Ακούσατε, ακούσατε!

Αποκλειστικά Αποκλειστικό

Σε ποιον παρουσιαστή έγινε πρόταση να συμμετάσχει, ως guest στην καινούρια σειρά του Αλέξανδρου Ρήγα (Room Service, πλιζ) και μάλιστα του εστάλη και το σενάριο, αλλά τελευταία στιγμή «κόπηκε» από τον ΣΚΑΪ;

Λέτε αυτός να «κατσίκωσε» τη σειρά και να μην μπορεί να «βγει στον αέρα» ακόμη παλεύοντας από εξώδικο σε ακύρωση γυρίσματος και από αναβολή σε μανούρα; 

Αδέλφια μου, ψυχραιμία… Όλα θα πάνε καλά κι αν δεν πάνε, θα το έχουμε διασκεδάσει, μεταξύ μας. Να θυμάστε πως ο Θεός δεν αφήνει κανέναν να δοκιμάζεται περισσότερο απ’ όσο αντέχει. Πέφτουμε για να να μάθουμε να σηκωνόμαστε. Ραντεβού στα πρωινάδικα…