«Ο άνθρωπος πίσω από την εξομολόγηση της Ζέτας Δούκα και οι “χαμένες” ερωτήσεις στη Σταμάτη και τη Σπυροπούλου»
featured

«Ο άνθρωπος πίσω από την εξομολόγηση της Ζέτας Δούκα και οι “χαμένες” ερωτήσεις στη Σταμάτη και τη Σπυροπούλου»

«Ο άνθρωπος πίσω από την εξομολόγηση της Ζέτας Δούκα και οι “χαμένες” ερωτήσεις στη Σταμάτη και τη Σπυροπούλου»

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος φέρνει στην επιφάνεια όσα κάποιοι θα ήθελαν πολύ να ξεχαστούν

Δεν ξέρω τι να προσδοκώ πια, ειλικρινά. Τα μόνα σίγουρα σ’ αυτή τη ζωή είναι το ότι η Έλενα Ακρίτα καραδοκεί να μας πει την άποψή της για τα πάντα, (μέχρι και για γεγονότα που δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμη, όπως στην περίπτωση Συνατσάκη-Μουτσινά) – κάτι σαν προ-άποψη, δηλαδή και η επαφή μας μέσα απ ’τα Fake News, αδέλφια μου. Γι’ αυτό και θέλω να σας ευχαριστήσω, μέσα απ’ την καρδιά μου. Σ’ αυτήν την εβδομαδιαία συζήτησή μας, βρίσκω κι εγώ ένα μπούσουλα να προσανατολιστώ σε μια Σόουπιτς που αλλάζει πιο συχνά απ’ ό,τι το Voice, παρουσιαστές…

Ησυχία τώρα, ν’ ακούσουμε…

Αν περιμένετε να σχολιάσω την ελληνική εκδοχή του αμερικανικού #metoo που κατακλύζει τη δημοσιότητα με αλλεπάλληλες καταγγελίες, θα μου επιτρέψετε να μην το κάνω. Νομίζω ότι αφού άνοιξε αυτό το «απόστημα» με γυναίκες και άντρες που παίρνουν θάρρος ο ένας απ’τον άλλον για να βγουν στο φως και να μιλήσουν ξαλαφρώνοντας από βάρος ετών, καλό είναι να κάνουμε στην μπάντα δίνοντάς τους, χώρο. Δε χρειάζεται να έχουμε γνώμη κάθε φορά για καθετί και καθέναν. Λίγο «αέρα» λοιπόν για να ακουστούν καθαρά φωνές που «ψιθύριζαν» χρόνια. Λίγη υπομονή να μάθουμε τι έκρυβε αυτή η κοινωνία τόσο καιρό κάτω απ’ το χαλί και λίγη ησυχία για να συνειδητοποιήσουμε, να προβληματιστούμε και να τολμήσουμε να την ξαναχτίσουμε απ’ την αρχή.

Καταλαβαίνω ότι το ελληνικό #metoo τα πήρε όλα παραμάζωμα: επαγγελματικούς χώρους, ψυχολογική βία, λεκτική βία, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή γενετήσιου χαρακτήρα… Ακόμη κι έτσι, όμως, ας ειπωθούν όλα απ’ τους ανθρώπους που βίωναν προσωπική κόλαση τόσα χρόνια, ολομόναχοι. Καταλάβατε τώρα, γιατί άλλη μια γνώμη απ’ τα #FakeNews αποτελεί παραφωνία;

Και θα σας μιλήσω όπως πάντα μέσα απ’ την καρδιά μου και με κάθε ειλικρίνεια: Ναι, πολλά από αυτά που καταγγέλλονται, «κυκλοφορούσαν» καιρό – μην ακούτε τους πεφτοσυννεφάκηδες του χώρου μας. Εγώ, προσωπικά, σταμάτησα να μιλάω για χρόνια σε αγαπημένο σας, ηθοποιό, επειδή έμαθα από ανθρώπους που εμπιστεύομαι ότι πρόκειται για επικίνδυνο άνθρωπο. Προσέξτε: Εμένα δε με έβλαψε ποτέ, τουναντίον μπορώ να πω ότι πριν σταματήσω να του μιλάω και ξεκίνησα να τον αποφεύγω, με είχε ευεργετήσει κιόλας. Όμως, ήταν η μόνη συμπεριφορά που μου «βγήκε», ως δίκαιη. Εκείνος δεν κατάλαβε ποτέ, αλλά εγώ ήξερα.

Δε μιλάω ακόμη στον άνθρωπο που φωτογράφισε σε ανάρτησή της πριν από τρία χρόνια η πιο ήρεμη συνάδελφος που γνωρίζω, Τζίνα Γαβαλά, ότι ήταν η αιτία να νοσηλευτεί με νευρικό κλονισμό. Όπως και πολλές φορές που αναρωτιέστε: «Μα γιατί κάνει έτσι ο Ουγγαρέζος για τον τάδε, χωρίς λόγο…» η απάντηση αφορά συμπεριφορές που γνωρίζω και δε μπορώ να δημοσιοποιήσω, χωρίς να έχουν να κάνουν με το θέμα που συζητάμε στο πάνελ εκείνη τη στιγμή, αλλά εγώ ξέρω και δε μπορώ να αγνοήσω. Να σας πω γιατί; Γιατί το προνόμιο αυτό το έχεις μόνο εσύ που σε έβλαψε. Βγες, λοιπόν, να μιλήσεις και κάνε μου την τιμή και τη χαρά να είμαι δίπλα σου.

Μακάρι, όντως, οι συζητήσεις, οι διαπροσωπικές εξομολογήσεις και οι φήμες να γίνουν καταγγελίες στις αρχές, όχι αναρτήσεις και ανακοινώσεις για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη σε όλους τους χώρους, το συντομότερο. Από την άλλη, και ο νομοθέτης θα πρέπει να δει, ανά περίπτωση και ανάλογα με τη σοβαρότητα, το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων, λόγω των ετών που έχουν παρέλθει. Μόνο έτσι θα μπορούμε να ξεκινήσουμε απ’ την αρχή.

Τέλος, ναι… Θα επιβεβαιώσω ότι, όταν αποφασίσουν να μιλήσουν εκείνοι που παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά, τους χτύπησαν, τους πέταξαν τακούνια στο κεφάλι, τους έντυναν με στενά ρούχα για να γελάσουν με τα περιττά κιλά τους, τους «κόλλαγαν» στις τζαμαρίες, τους κλώτσαγαν σκαμπό στα γόνατα, τους έβριζαν μάνες, μέχρι να παραιτηθούν, ή να καταλήξουν στο νοσοκομείο με κρίσεις πανικού και νευρικούς κλονισμούς θα είμαι δίπλα τους (όπως ήμουν και όταν έμαθα ότι συνέβησαν αυτά απ’ τους ίδιους). Και μιλάω για θύτες (άνδρες και γυναίκες) «αγαπημένους» σας, παρουσιαστές, αρχισυντάκτες, δημοσιογράφους και κάθε είδους επικεφαλής στον «λαμπερό» κόσμο της Σόουπιτς που αυτήν την περίοδο τσεκάρουν κάθε 5΄ τα Social Media τους και «χέζονται» μην αποκαλυφθεί τίποτα απ’ την περίοδο που η εξουσία τους μετάλλαξε σε τίποτε παραπάνω από βασανιστές με σύνδρομο μεγαλείου.

Είναι η ώρα, λοιπόν, να σιωπήσουμε αδέλφια μου. Άσε που αποδοκιμάζοντας μόνο τον φερόμενο ως θύτη – αποφεύγοντας ταυτόχρονα να στηρίξουμε τα θύματα – για κάτι άσχετο πέραν των καταγγελιών, αποπροσανατολίζουμε και όχι μόνο δεν τα βοηθάμε, αλλά κάνουμε θόρυβο αποσυντονίζοντας την πορεία τους προς τη λύτρωση. Αν είναι, δηλαδή, να «κουμπώνουμε» στις καταγγελίες και προσωπικές επαγγελματικές πικρίες, τότε, Ζησάκη Μάη μου, να φας τριφύλλι… Οι φωνές πρέπει να είναι καθαρές και το μήνυμα ενιαίο: Να ακούσουμε αυτούς που περιμένουν χρόνια να μιλήσουν και να συνειδητοποιήσαμε πόσο σκατά τα κάναμε τόσα χρόνια για να τα αλλάξουμε. Μπορούμε, πιστέψτε με. Θα είναι δύσκολο, αλλά γίνεται.

Ας κουμπώσουμε, λοιπόν, το There’s No Easy Way Out που μας θυμίζει ότι ο δρόμος προς τη δικαίωση είναι μόνο ο δύσκολος. Δυστυχώς, δεν υπάρχει «σύντομη παράκαμψη» για να «απελευθερωθείς» και να βοηθήσεις και τους άλλους να τολμήσουν. Αφιερώνω αυτό το κομμάτι σε όλους και όλες, όσοι θέλουν να βγουν και να μιλήσουν για όποια φορά πιέστηκαν ψυχικά ή σωματικά να κάνουν κάτι που δεν ήθελαν και αυτό στιγμάτισε τη ζωή τους, αλλάζοντας την πορεία της. Όσο για κάθε άκυρο «γιατί τώρα» που ακούγεται, ας ορθώνουν ανάστημα άλλα δύο «κι εγώ» απ’ οποιονδήποτε δεν τολμούσε να μιλήσει, γιατί φοβήθηκε πως έφταιξε:

Ο Κύκλος των Χαμένων Ερωτήσεων

Τι πάθανε στις συνεντεύξεις και δεν ρωτούν αυτά που περιμένουμε ν’ ακούσουμε, ρε αδέλφια; Καλεί η Ναταλία τη Σάσα Σταμάτη στην εκπομπή δύο μέρες πριν από την επιστροφή Λιάγκα στον ΑΝΤ1 και στο «Το Πρωινό» (την ίδια εκπομπή, όπου έδωσε και το δικό του, στίγμα ο έτερος παρουσιαστής του «Καλύτερα Δε Γίνεται», Κώστας Τσουρός).

Η Σάσα δε -αντικειμενικά- μαζί με τον Άκη Πετρετζίκη και τον γράφοντα ανήκουμε στην ιδρυτική ομάδα της εκπομπής, όπως την «έστησαν» ως παντρεμένο ζευγάρι τότε, ο Γιώργος και η Φαίη στο αυθεντικό, ορθόδοξο Mega. Σήμερα, 9 χρόνια μετά, το δίδυμο «ενώθηκε» ξανά, μόνο επαγγελματικά, έχοντας, πλέον, χωρίσει στη ζωή σε μια πρωτότυπη για τα τηλεοπτικά χρονικά, συνθήκη. Δυο παραγράφους έγραψα. Η Ναταλία, ή ο Κώστας δεν μπορούσαν να κάνουν στη Σάσα ΜΙΑ ερώτηση;

Καταλαβαίνω πως το καινούριο πρόγραμμα του Alpha, Battle Of The Couples στο οποίο η Σάσα θα είναι η -πρώτη στην τηλεοπτική ιστορία -παρουσιαστριότερη του «παρουσιαστή», Παναγιώτη Βασιλάκου είχε προτεραιότητα, αλλά ούτε μια ερώτηση για το τηλεοπτικό θέμα των ημερών; Σίγουρα, το ότι υπέγραψε χωρίς να ξέρει ποιος θα είναι εκείνος ο «οικοδεσπότης» που θα διαβάζει δυο κείμενα από autocue δείχνει επαγγελματική αυταπάρνηση και τυφλή εμπιστοσύνη στο κανάλι, αλλά ούτε μια μικρή σπόντα για τον Γιώργη;

Εκτός, βέβαια, αν υπερβάλλω και το «Το Πρωινό» αφορά μόνο εμένα που συμμετέχω. Ίσως το να ευχαριστήσει η Σάσα όλη την επετηρίδα του Συλλόγου Ελλήνων Εφοπλιστών/Επιχειρηματιών/Εκδοτών να ήταν πιο σημαντικό. Μαλακία μου, προχωράμε…

Αυτά βλέπει και η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και ξενερώνει που πήγε καλεσμένη στο «Έλα Χαμογέλα» (ομολογουμένως πιο όμορφη από ποτέ) και δεν τη ρώτησαν για τη σχέση της με τον Βασίλη Σταθοκωστόπουλο – και δίκιο έχει. Ναι εγώ το έγραψα αυτό – ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ΜΩΡΗ ΤΡΕΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ.

Πρόκειται για την πρώτη σχέση που όχι μόνο παραδέχεται μετά από χρόνια, το κορίτσι, αλλά και την υπερηφανεύεται όπως ο Γρηγόρης τις εκπομπές που κάνει, θέλει να κάνει, θέλει να του προτείνουν να κάνει, ή εγκρίνει να κάνουν άλλοι στον ΑΝΤ1 και όχι μόνο. Αυτή η σχέση, δηλαδή, νιώθω ότι έχει ηρεμήσει και ισορροπήσει την Κωνσταντίνα. Αντικειμενικά, λοιπόν, είναι η τελευταία εξέλιξη στη ζωή της καλεσμένης σου, περισσότερο απ’ τα ρευστά επαγγελματικά της, ή τη γνώμη της για το φετινό Σορβάιβο, για την οποία δε διστάζει και να μιλήσει. Και στη Σίσσυ δεν τη ρωτούν… Εμένα, λόγος δε μου πέφτει, αλλά αν κάποιος ζήτησε απ’ τη Σίσσυ να μην ρωτήσει την Κωνσταντίνα για το συγκεκριμένο θέμα, τότε δεν θα έπρεπε να αναρωτιέται γιατί, μια που κι εκείνη όταν «όριζε τα κουμάντα» στον Alpha τα ίδια έκανε στις «Κωνσταντίνες» του τότε.

Έχω την εντύπωση, βέβαια, ότι τώρα με τον Βασίλη, η Σπυροπούλου ως Dina είναι πιο ευτυχισμένη από ποτέ… Λες και το «Queen» προκαλούσε τα προβλήματα. Δεν ξέρω, αδέλφια μου… Αυτό αφορά τον τηλεοπτικό ιστορικό του μέλλοντος να το αποφασίσει, εγώ μένω στη Σίσσυ. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, έλειψε η ερώτηση που όλοι θέλαμε θα ακούσουμε την καλεσμένη του «Έλα Χαμογέλα» να απαντά και δεν τέθηκε ποτέ.

Μα τι έπαθε η ελληνική τηλεόραση; Αρρώστησε; Ερωτεύτηκε; Αποσυντονίστηκε; Τα κανάλια συμπεριφέρονται «γκομενικά» είτε απέναντι σε άλλα κανάλια, είτε απέναντι σε καλεσμένους με τους παρουσιαστές να «κάνουν τον Πάνο Καλίδη» του Σερβάιβο που σφυρίζει στις καρύδες κάθε φορά που κάπου εμπλέκεται το όνομά του.

Εγώ, κουμάντο στα συμφέροντά σας δε θα κάνω και να χαίρεστε τα καναλάκια σας, αδέλφια μου, αλλά, μην φέρνετε καλεσμένο τον Άη-Βασίλη και δεν τον ρωτάτε για τα Χριστούγεννα – κρίμα είναι.

Πάμε Ζέτα

Τώρα που πέρασε μια εβδομάδα απ’ την πραγματικά συγκλονιστική εξομολόγηση της Ζέτας Δούκα στο «Πάμε Δανάη», η οποία άνοιξε, επιτέλους, τον ασκό του Αιόλου και έδωσε το σύνθημα σε όποιον τυραννιέται από εφιάλτες χρόνων να βγει να μιλήσει και να τους ξορκίσει διεκδικώντας δικαίωση, ισορροπία και ηρεμία πρέπει να αναγνωρίσουμε πως πρόκειται για μια τηλεοπτική στιγμή -ορόσημο.

Έχουμε να κάνουμε με ένα έναυσμα να «ξυπνήσει» ό,τι «κοιμίζαμε» χρόνια προκαλώντας το τσουνάμι που αν θέλουμε πραγματικά μπορεί να τα αλλάξει όλα, τώρα, καθαρίζοντάς τα. Και αυτό το έναυσμα δόθηκε χρησιμοποιώντας το μέσον (media) της τηλεόρασης. Είναι από τις στιγμές που ο βασιλιάς των Μ.Μ.Ε. υπηρέτησε τον ρόλο του προάγοντας το καλό για την κοινωνία. Υπάρχει κι αυτή η τηλεόραση που σου θυμίζει γιατί την αγαπάς και την υπηρετείς.

Τηλεοπτικά, λοιπόν, η συγκυρία ήταν εμβληματική και το μέσον χρησιμοποιήθηκε σωστά. Αν εξαιρέσουμε τη σκηνοθεσία των πλάνων, όπου δεν χρειαζόταν υπερβολή εκεί όπου η ένταση του λόγου και των συναισθημάτων κατακλύζει τα πάντα, αλλά και το «πάγωμα» της Δανάης που καλύφθηκε άρτια απ’ την εμπειρία ετών του Άρη Καβατζίκη, η Ζέτα με την εξομολόγηση αυτή έδωσε τηλεοπτικά το σύνθημα.

Και για να μην το παίζω μάγκας, όσον αφορά την παρουσιάστρια, κι εγώ με μήνες στον τηλεοπτικό «αέρα» φυσικά και θα πελάγωνα απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και μια κατάθεση ψυχής που σε κλονίζει ακόμη και αν την άκουγες ιδιωτικά, πολλώ δε μάλλον, δημόσια. Εμένα, βέβαια, δεν θα μου έδιναν ποτέ από τόσο νωρίς να διαχειριστώ καθημερινό ζωντανό πρόγραμμα με χαρακτήρα σύνδεσης με την καθημερινή πραγματικότητα και την επικαιρότητα. Εδώ που τα λέμε, δε θα μου το έδιναν, ούτε πιο «αργά» – ώσπου το αργά έγινε «τώρα»… Οπότε η Δανάη δεν φταίει.

Σ’ αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ στην ομάδα της εκπομπής που αντιμετώπισε το θέμα με την ευαισθησία που του αρμόζει, ώστε να νιώσει και η Ζέτα άνετα να «ανοίξει την καρδιά της» δημόσια. Τέτοιες δημοσιογραφικές επιτυχίες είναι τόσο σημαντικές, γιατί έβαλαν πάνω απ’ όλα την ανθρωπιά. Να ξέρετε, πως άνθρωποι της πορείας και της ευαισθησίας της Ζέτας Δούκα δεν περιφέρονται γύρω-γύρω, έτοιμοι να καταθέσουν την ψυχή τους και να τα αλλάξουν όλα. Είναι ιδιαίτερη η δουλειά του δημοσιογράφου να βρει τη Ζέτα, να επιβεβαιώσει εκατέρωθεν σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης μαζί της, να την ακούσει, να «διασταυρώσει» (αν χρειάζεται), να κλονιστεί πρώτος, να τη στηρίξει πρώτος, να την προετοιμάσει για το συγκεκριμένο είδος δημοσιότητας, να κάνει τη λεγόμενη «προ-συνέντευξη» για να φτάσει στην παρέα της εκπομπής και στις οθόνες μας. Και πάλι, όλα μπορούν να προ-ετοιμαστούν, μέχρι ενός σημείου: Ο ηρωισμός της Ζέτας Δούκα να κατονομάσει την πηγή του εφιάλτη της αποτελεί έναν μοναχικό για τον καθένα δρόμο που δεν ήξερε, δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να προβλέψει η ομάδα του «Πάμε Δανάη». Σίγουρα, όμως, «καθάρισαν» το μονοπάτι, ώστε να νιώσει η Ζέτα δυνατή να το διαβεί.

Από «επαγγελματική διαστροφή» θέλησα να μάθω το όνομα του συναδέλφου (τιμή μου, αν με θεωρεί), γιατί θύμισε τον αλτρουισμό της δουλειάς που επέλεξα να κάνω. Πρόκειται για την Κία Παπαδοπούλου και πιστέψτε με, δεν έχουμε συστηθεί ποτέ. Γεια σου, Κία, λοιπόν, από εδώ. Είμαι ο Δημήτρης και χαίρομαι πολύ που κάνεις τόσο καλά τη δουλειά που κι εγώ επέλεξα.

Έτοιμοι για κουιζάρα;

Ποια παρουσιάστρια τα έχει με πολιτικό πρώτης γραμμής;

Αυτά, γι’ αυτή την εβδομάδα, αδέλφια μου. Να είστε καλά και να χαμογελάτε για να κάνετε τους άλλους να ανησυχούν.