«Αποκλειστικά αποκλειστικό: Τα είδη των παρουσιαστών»
Fake News

«Αποκλειστικά αποκλειστικό: Τα είδη των παρουσιαστών»

«Αποκλειστικά αποκλειστικό: Τα είδη των παρουσιαστών»

Έλα για πάμε, καλή εβδομάδα και καλό μήνα. Μπήκε ο Δεκέμβρης, ο μήνας που παρά το κρύο, όλοι νιώθουμε πως είναι ο πιο ζεστός… Στο «Το Πρωινό» και την ενότητα «Μέχρι Να ‘ρθει η Φαίη», κάνοντας πλάκα μετράμε αντίστροφα απ’τον Σεπτέμβρη για τα Χριστούγεννα, όπως πολλοί από εσάς, το ξέρω – απ’το καλοκαίρι ακόμη.

Ίσως είναι η γιορτινή ατμόσφαιρα, ίσως τα στολίδια και τα δώρα, ίσως και τίποτε από αυτά… Ίσως απλά, χρειαζόμαστε μια δικαιολογία για να έρθουμε πιο κοντά, να αγκαλιάσουμε ακόμη και τους δικούς μας ανθρώπους και να δώσουμε αγάπη σ’εκείνους που το έχουν ανάγκη. Ίσως, δηλαδή, ζούμε σ’εκείνη την εποχή που χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα για να μη σε πουν τρελό που νοιάζεσαι/φιλάς/αγαπάς κάποιον, χωρίς λόγο… Ευτυχώς, έχουμε τα Χριστούγεννα, δηλαδή.

Τώρα θα μου πείτε: «Τι λες, ρε Ούγγα; Στα οικογενειακά τραπέζια την περίοδο των γιορτών γίνονται οι μεγαλύτεροι καβγάδες»… Σωστό θα πω εγώ, όμως αυτοί είμαστε οι Έλληνες, έτσι κάνουμε μ’ αυτούς που αγαπάμε και έτσι γιορτάζουμε – σαν τους Γαλάτες του Αστερίξ: αγριογούρουνο, κρασί, χορός, καβγάς και πάλι αγαπημένοι. Κάπως έτσι γίνεται και στο χώρο της πονεμένης ShowBiz και όχι μόνο. Καλό γιορτινό μήνα, λοιπόν, βάλτε δυνατά την τραγουδάρα από Bruce Springsteen και ξεκινάμε…

Αποκλειστικά Αποκλειστικό: Τα Είδη Των Παρουσιαστών

Το 2001-2002 που έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Λονδίνο, εφαρμόζοντας πιστά το δόγμα «Ζήτω Ζήτω του Παπασταφίδα» πέρασα τους πρώτους δύο μήνες – τόσο με έπαιρνε, μέχρι να σφίξουν οι κώλοι και να πρέπει να διαβάσω, στα μπουζούκια του Λονδίνου, Αριζόνα, Ελιζέ και στα ρεμπετάδικα, Κάβουρας και Άγγελος. Εννοείται πως αποζητούσα απεγνωσμένα φορώντας την προβιά του «τραβάτε με κι ας κλαίω» την ευκαιρία να πάρω το μικρόφωνο για ένα ρεφραινάκι… Τότε, ένας από τους παλιότερους στη μουσική «πιάτσα» του Λονδίνου μου είχε πει: «Φίλε, η μισή Ελλάδα τραγουδάει και η άλλη μισή παίζει μπάλα». Πήρα την ξεφούσκωτη μπάλα μου κι έφυγα.

Όχι, δεν πιστεύω αυτό που «βολικά» πλασάρεται πως οι νέοι είναι βυθισμένοι στα FB, τα Twitter και τα Instagram και δεν τους νοιάζει τίποτα, παρά μόνο να βγάλουν λεφτά και να γίνουν διάσημοι. Παρόλο που κανείς δε δείχνει να ενδιαφέρεται γι’αυτόν, οπότε θα άξιζε στην κοινωνία μας, η αδιαφορία του νέου, εκείνος να είστε σίγουροι ότι δεν είναι πρόβατο, ψάχνει και βρίσκει αυτό που του αρέσει να βλέπει, να διαβάζει και να ακούει. Σκέφτεται, έχει άποψη, αλλά βαριέται να μας την πει, γιατί δε θα καταλάβουμε και ανησυχεί και αγχώνεται για το πού πάει η κοινωνία μας. Πιστέψτε με, ο σημερινός νέος έχει άποψη για το Μακεδονικό, ξέρει τί είναι το «Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων» και δεν τον ξεγελά κανείς μας.

Αφού γράφτηκαν αυτά, πάμε στον απατηλό χώρο της ShowBiz και σ’αυτούς που τους ενδιαφέρει να προσχωρήσουν σε αυτή. Σκεφτόμουν, λοιπόν, ότι πλέον, εκτός από αυτούς που τραγουδούν κι εκείνους που παίζουν μπάλα υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία που καταλαμβάνει δημιουργικά τα όνειρά τους. Και αυτή η κατηγορία είναι οι παρουσιαστές. Πάμε να δούμε λίγο τις κατηγορίες παρουσιαστών, όπως αυτές διαμορφώνονται πλέον. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι οτιδήποτε άλλο, παρά τυχαία:

  • Ο Κανονικός: Ξεκίνησε από μικρότερα κανάλια και πρότζεκτ, προχώρησε, του δόθηκε η ευκαιρία να γίνει παρουσιαστής, χασμουριέμαι, γενικά όλα προβλεπόμενα. Απολαβές πολύ καλές, όχι όσα θα μπορούσε.

  • Ο Στάσιμος: Ο Στάσιμος είναι ο Κανονικός που για κάποιο λόγο, κόλλησε. Δεν ήταν στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή; Φταίει κι αυτός; Φταίνε κι οι άλλοι; Φταίμε κι εμείς; Φταίτε κι εσείς; Δεν ξέρω. Απολαβές, δόξα τω Θεώ δεν έχω παράπονο.

  • Ο Παγκίτης: Είναι έτοιμος από καιρό, είναι θαρραλέος είναι ο Κανονικός που για κάποιον λόγο παραμένει στο «ψυγείο» ενός καναλιού, χωρίς να μπορεί να κάνει ούτε μπρος ούτε πίσω. Μην ξεπαγώσει μόνο, γιατί θα μας πάρει όλους ο διάολος…

  • Ο Φερταπάρτας: Επίσης από τις καινούριες κατηγορίες παρουσιαστή. Ο Φερταπάρτας έχει πολλά λεφτά, ή πολύ καλή σχέση με χορηγούς και εταιρίες που έχουν λεφτά. Αγοράζει λοιπόν, χρόνο σε ένα κανάλι που αυτές τις εποχές δε μπορεί να αρνηθεί έναν σκασμό χρήματα και κάνει την εκπομπή του. Και δεν έχει και κανέναν κερατά πάνω απ’το κεφάλι του.

  • Η Μετοστανιώ: Το ότι σ’αυτήν την κατηγορία χρησιμοποίησα θηλυκό γένος είναι τυχαίο, μπορεί και όχι. Προχωράμε. Θέλει να γίνει παρουσιάστρια/ης, ρε φίλε. Ποιος χέστηκε, αν ξέρει να μιλάει ελληνικά, αν έχει διαβάσει οτιδήποτε για τα Μ.Μ.Ε., ή οτιδήποτε γενικά, αν έχει δει καν τηλεόραση στη ζωή της… Θα γίνει παρουσιάστρια. Είτε χρειαστεί να γνωρίσει και να κάνει παρέα με τους κατάλληλους ανθρώπους στα κανάλια, είτε ανταλλάξει τη συμμετοχή της σε κάποιο απαιτητικό πρότζεκτ του σταθμού με μια δική της εκπομπή όταν εκπληρώσει της υποχρεώσεις της στη συγκεκριμένη συμμετοχή, η μονάκριβη Μετοστανιώ θα γίνει παρουσιάστρια. Χώνεψέ το.

  • Ο Νέος: Αυτός ο κακομοίρης που θέλει να γίνει παρουσιαστής επειδή το σπούδασε, το γουστάρει, το σέβεται και το ονειρεύεται, αλλά όλοι οι παραπάνω έχουν φράξει την είσοδο. Άντε καλή εβδομάδα να έχουμε και κουράγιο στον Νέο…