«Οι άνθρωποι της τέχνης εκπέμπουν σήμα κινδύνου»
Μέχρι Κεραίας

«Οι άνθρωποι της τέχνης εκπέμπουν σήμα κινδύνου»

«Οι άνθρωποι της τέχνης εκπέμπουν σήμα κινδύνου»

Η Ντέπυ Γκολεμά έμαθε τι ακούστηκε στην τηλεσύσκεψη των καλλιτεχνικών φορέων με το Υπουργείο Πολιτισμού

Τηλεσύσκεψη είχαν χθες με το Υπουργείο Πολιτισμού οι περισσότεροι φορείς, των οποίων το μέλλον των δουλειών τους είναι αβέβαιο λόγω κορονοϊού. Η σύσκεψη κράτησε πάνω από τρεις ώρες και ζητήθηκε τουλάχιστον εξάμηνη υπαγωγή όλων των ανθρώπων της τέχνης στο ταμείο ανεργίας.

Τέθηκαν επί τάπητος που λένε, όλα τα σοβαρά προβλήματα σε κάθε κλάδο. Στο σινεμά, στη μουσική, στο θέατρο, στις παραστάσεις. Πόσο οι παραγωγοί αντέχουν να ανεβάσουν ένα έργο; Ο κόσμος θα πάει στο θέατρο ή η χρόνια είναι οριστικά χαμένη;

Με δεδομένο ότι για φέτος δεν θα γίνουν παραστάσεις, ήδη η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ανακοίνωσε αναστολή ως το τέλος του χρόνου, ο κλάδος των μουσικών, των ηθοποιών, των τραγουδιστών κλπ πλήττεται αφάνταστα. Το Ηρώδειο αν θα λειτουργήσει θα ‘ναι τον Σεπτέμβριο με δυο παραστάσεις…

Καλοκαιρινές παραστάσεις και κυρίως συναυλίες δεν πρόκειται να γίνουν. Αντίθετα υπάρχει περίπτωση για κάποιες δημοτικές παραστάσεις πάντα με την προϋπόθεση να χρηματοδοτηθούν στο σημείο που αφορά τις κενές θέσεις. Οι θεατές θα πρέπει να κάθονται ένας ανά τρεις θέσεις, πράγματα ασφαλώς πρωτόγνωρα για ένα κλάδο που θα πληγεί βαθύτατα….

Από τον τομέα του πολιτισμού, των θεαμάτων ίσως την οικονομική συντριβή να τη γλιτώσει το βιβλίο. Μακάρι και αν κόσμος έχει χρήματα να διαθέσει…

Κόσμος και κοσμάκης θα έρθει σε πολύ δυσχερή θέση. Και φυσικά μιλάμε μόνο για τα δικά μας γύρω από το θέαμα. Πού να μιλήσεις για τον τουρισμό, τη “βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας που θα υποστεί θανάσιμη ζημιά… και πάει λέγοντας σε όλους τους κλάδους….

Φυσικά όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την πορεία του ιού. Πώς θα αντιδράσουμε, πώς θα είμαστε στην νέα εποχή, πώς, πώς….

Όσον αφορά την τηλεόραση ίσως τα νέα να είναι κάπως καλύτερα. Πάντα με την προϋπόθεση τι θα γίνει την πρώτη βδομάδα του Μαΐου. Για παράδειγμα οι “Άγριες Μέλισσες” ξεκινούν γυρίσματα στις 11 του μήνα….

Όπως μας είπε η Κατερίνα Διδασκάλου, που ανυπομονεί να ξαναγίνει η Μυρσίνη Σεβαστού, η Παραγωγή, πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, θα κάνει σε όλους το τεστ του κορονοϊού. Η σειρά θα παίζει ως το τέλος Ιουνίου, αλλά θα γυριστούν επεισόδια και τον Ιούλιο για να υπάρχει καβάτζα για τον δεύτερο κύκλο…..

Αύριο θα δούμε την Άννα Βίσση στο μαγικό χαλί της. Ως και τον Στέφανο Τσιτσιπά θα έχει, τον πρόεδρο της Κύπρου, τη Σάκκαρη και πολλούς άλλους. Θα είναι μια ωραία βραδιά….

Στην ΕΡΤ ετοιμάζονται ειδικές εκπομπές για την χρησιμοποίηση της μάσκας. Άκρως απαραίτητο να μάθουμε τη σωστή χρήση….

Και με κάποιο τρόπο δεν ξέρω ποιον πρέπει να σταματήσει η αισχροκέρδεια στις πωλήσεις της μάσκας. Δε γίνεται να πωλείται ένα είδος πρώτης ανάγκης πλέον 4 και 8 ευρώ….