«Ο νταής της γειτονιάς, η κουλτούρα της σιωπής και οι κριτές των πάντων»
Μέχρι Κεραίας

«Ο νταής της γειτονιάς, η κουλτούρα της σιωπής και οι κριτές των πάντων»

«Ο νταής της γειτονιάς, η κουλτούρα της σιωπής και οι κριτές των πάντων»

Η Ντέπυ Γκολεμά παρακολουθεί απογοητευμένη τα τελευταία τηλεοπτικά δρώμενα

Έναν σωστό άντρα είχε το Βig Βrother, τον φάγατε τον άνθρωπο επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι, ναι, ρε Μανωλιό, πονάνε και τα παλληκάρια…

Ο Κρητίκαρος που ενδέχεται να γυρίσει με μπαλωθιές στη δοξασμένη Κρήτη είπε το απλό απλούστατο ανδρικό, παντελονάτο πως «άμα δεν αδειάσει, θα βιάσει». Και πέσαμε να τον φάμε τον άνθρωπο. Έλεος ρε! Πού ζείτε….

Η πλάκα είναι πως τα «σκουπίδια» που βλέπουν αυτά τα «σκουπίδια» είναι τα ίδια άτομα που ενημέρωσαν τον κόσμο για το τι ελέχθη, έστειλαν βίντεο στα σάιτ και είναι αυτοί τα «σκουπίδια» που δικαιωματικά θριαμβολογούν πως τον παίχτη αυτοί τον έδιωξαν. Και έχουν δίκιο. Το περιστατικό συνέβη 5 η ώρα το ξημέρωμα. Χαμπάρι δε θα παίρναμε αν κάποιοι δεν είχαν ύπνο και τελικά φωνή….

Πάντως έτσι ή αλλιώς το περιμέναμε. Και άργησε μη σας πω. Γιατί όλοι αυτοί οι απελπισμένοι νέοι -ή όχι- που χώνονται σε ένα ριάλιτι, έχουν μάθει ότι σπουδαίος είναι ο γνώριμος, διάσημος, ο προβληθείς και αξιοπρόσεκτος, αυτός των social media.

Έτσι βλέπουμε 9.000 αιτήσεις για ένα σκουπίδι γιατί η κοινωνία, το σύστημά ας πούμε δεν φρόντισε για παιδεία, θέσεις εργασίας κλπ. Το σπίτι δεν έμαθε από νωρίς τον σεβασμό και στη διαφορετικότητα και αυτός που «ξεφορτώνει για να μη βιάσει» πολύ εύκολα θα κλώτσησε τον άγνωστό του Ζακ, θα στείλει στον τάφο μια νέα κοπέλα, θα γίνει ένας νταής της γειτονιάς που ξέρει τι θα πει φονιάς….

Από την άλλη υπάρχει και η λεγόμενη κουλτούρα της σιωπής. Σώπα, μη μιλάς. Βλέπε, άκου αλλά μη μιλάς. Τι ωραία που τα λέει ο Ναζίμ Ασίμ στο ποίημά του:

Κατάπιαμε τη γλώσσα μας.
Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε.
Φτιάξαμε το σύλλογο του «Σώπα».
και μαζευτήκαμε πολλοί
μία πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη αλλά μουγκή!
Πετύχαμε πολλά, φτάσαμε ψηλά, μας δώσανε παράσημα,
τα πάντα κι όλα πολύ.
Εύκολα, μόνο με το «Σώπα».
Μεγάλη τέχνη αυτό το «Σώπα»….

Αλλά υπάρχουν και οι κριτές των πάντων. Πού το είδες 5 η ώρα το πρωί το Βig Βrother για να αρχίσεις τα κατά Γαλάτεια Καζαντζάκη «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»….

Κατά τα άλλα χάσαμε τα live streaming είτε για να βγουν οι διαφημίσεις των εταιρειών που απέσυραν τα προϊόντα τους, είτε γιατί δε θα τα ξαναδούμε. Μήπως μιλάει κανείς σε αυτό το κανάλι; Μούγκα στη στρούγκα….

Πάντως είχαν μεγάλη σύσκεψη για το θέμα. Το βλέπω ο Μικρούτσικος θα σώσει πάλι την κατάσταση. Α! Και οι παίκτες συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Χαμπάρι δεν έχουν πάρει για τη φωτιά που άναψε ο άντρας ο πολλά βαρύς.

Καλές τσικουδιές, σύντεκνε….. Και καλά ξανάμματα….

Ας πω και κάτι που το ‘χω βάρος. Χθες χάθηκε ένας 27χρονος εθελοντής πυροσβέστης. Ένα παλικάρι που με τη ψυχή του πήγε να σώσει σπίτια και έδωσε τη ζωή του στη φωτιά…

Χθες ένας ανεγκέφαλος -ας πούμε συνομήλικος- σε ένα τηλεοπτικό «σκουπίδι» είπε τα «πιστεύω» του για τη γυναίκα, την αξία της ζωής. Όχι ευτυχώς οι νέοι μας δεν είναι όλοι ίδιοι. Μόνο που η ζωή δεν φέρεται εντάξει.