Η αντίδραση της Ράνιας Θρασκιά για τα προσωπικά της δεδομένα
Nikopolis Blog

Η αντίδραση της Ράνιας Θρασκιά για τα προσωπικά της δεδομένα

Η αντίδραση της Ράνιας Θρασκιά για τα προσωπικά της δεδομένα

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που με αφορούν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς μου. Θεωρώ ότι δεν νομιμοποιείται ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης να μοιράζεται ειδήσεις και πληροφορίες για την προσωπική ζωή ενός ανθρώπου ΕΡΗΜΗΝ του. Θεωρώ ότι ο καθένας μας δικαιούται να είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη δημόσια εικόνα του και τις πληροφορίες που αφορούν στον ιδιωτικό του βίο. Πώς γίνεται να βρίσκομαι στην πρώτη σελίδα του ένθετου μιας εφημερίδας και δεκάδων ιστοσελίδων αντίστοιχα, με άρθρο που παραθέτει σχόλια για την προσωπική και οικογενειακή μου ζωή χωρίς προηγουμένως να ερωτηθώ σχετικά; πώς γίνεται να δημοσιεύονται φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί χωρίς να το γνωρίζω και να δημοσιεύονται χωρίς την άδεια των εικονιζομένων σε αυτές; Κάτι τέτοιο δεν συνιστά μόνο παράβαση των νόμων για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά κυρίως παραβίαση της ατομικής ελευθερίας. Βασισμένη στις αξίες μου, την ηθική μου και τις διαμορφωμένες απόψεις που διέπουν τις πράξεις μου, επιλέγω να διατηρώ μακριά από τη δημοσιότητα την προσωπική και οικογενειακή μου ζωή. Αυτό το αδιαμφισβήτητο δικαίωμά μου αγνοεί κάθε μέσο, κάθε φορά που χωρίς να ερωτηθώ, μεταφέρει προσωπικές μου πληροφορίες, -εμπλουτισμένες σε κάποιες περιπτώσεις με εικασίες και ανακρίβειες- καταπατώντας νόμους γραμμένους και άγραφους. Και κάθε φορά που συμβαίνει ένας άνθρωπος να παραβιάζει έναν συνάνθρωπό του με οποιονδήποτε τρόπο, με θλίβει βαθιά.
(Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ δημοσίως στους ‘Αρη Καβατζίκη, Νίκο Γεωργιάδη και Τζώρτζια Συρίχα που στον αντίποδα των παραπάνω, με ρώτησαν και σεβάστηκαν την επιλογή μου)».

Αυτά έγραψε χτες η Ράνια Θρασκιά σε ένα post που ανάρτησε στο Instagram και στο Facebook, μετά την έκταση που πήρε η αναπαραγωγή του δημοσιεύματος της Real News σχετικά με την προσωπική της ζωή, αναφέροντας το όνομά του άνδρα που την είχε συνοδεύσει σε βραδινή έξοδό της. Επρόκειτο για φωτογραφίες που όταν μου τις είχαν προτείνει να τις αγοράσω, είχα επικοινωνήσει μαζί της  και μου είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ο συγκεκριμένος άνδρας ήταν σύντροφός της -κάτι τέτοιο φαντάζομαι έγινε και με τα άλλα δύο περιοδικά της Τετάρτης, γι’ αυτό κιόλας μας ευχαρίστησε δημόσια.

Το διαζύγιο που δεν περίμενε κανείς

Η Ράνια Θρασκιά είναι ένας από τους πιο ευγενείς ανθρώπους του χώρου που διατηρούσε πάντα άριστη σχέση με τους περισσότερους δημοσιογράφους, με την έννοια ότι ακόμα και την εποχή που η προσωπική της ζωή πρωταγωνιστούσε στα εξώφυλλα ήταν πάντα εύκολα «προσβάσιμη» και έδειχνε να καταλαβαίνει ότι το κοινό ενδιαφέρεται πάντα ΚΑΙ για τους έρωτες, τους χωρισμούς των ανθρώπων που έμπαιναν καθημερινά στο σπίτι τους μέσα από την τηλεόραση. Η ίδια μάλιστα είχε παραδεχτεί σε μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξη ότι το love story με τον Γρηγόρη Αρναούτουγλου είχε προκαλέσει εμμονή σε πάρα πολλούς ανθρώπους, ειδικά στην επαρχία, με απίστευτες αντιδράσεις  ακόμα και πανάκριβα δώρα!

Από πολύ νωρίς η Ράνια είχε αποφασίσει ότι θα παίξει το παιχνίδι αυτό με τους δικούς της όρους. Ειδικά από τη στιγμή που έγινε μητέρα, το πρώτο πράγμα που έκανε είναι να απαγορεύσει στα περιοδικά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τους γιους της, ακόμα και με pixel στο πρόσωπό τους. Δεν βγήκε ποτέ να κάνει δημόσια αποκαλύψεις για το δεύτερό της διαζύγιό της (είχε κάνει παλιότερα άλλον έναν γάμο με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα), αν και είχε προτάσεις από όλα σχεδόν τα εβδομαδιαία έντυπα και δεκάδες εκπομπές.

Με εξαίρεση την περσινή εβδομαδιαία παρουσία της στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά, η Ράνια Θρασκιά δείχνει ότι απέχει πλέον συνειδητά από τα φώτα της δημοσιότητας και πως πλέον ασχολείται ενεργά με το γραφείο που έχει ανοίξει ως ψυχολόγος. Υποθέτω πως η ίδια θεωρεί ότι η δημοσιότητα γύρω από την προσωπική της ζωή μπορεί ίσως και να βλάψει το νέο επαγγελματικό της προφίλ, που όπως έχει ομολογήσει και η ίδια, τη γεμίζει περισσότερο από τον ελκυστικό, προσοδοφόρο αλλά και ταυτόχρονα σκληρό και ματαιόδοξο χώρο της τηλεόρασης.

Με ή χωρίς όρια;

Η αλήθεια είναι πως η συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή της δεν διαψεύδει ουσιαστικά τις πληροφορίες της εφημερίδας, άρα υποθέτουμε ότι, κατά ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον, ήταν αληθινές. Επίσης και σε μένα, ως διευθυντή περιοδικού, μου προκαλούν μιαν αμηχανία για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη δική μου ιδιότητα : Αν η Ράνια μου είχε πει ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν όντως η σχέση της αλλά να μην το γράψω, τι έπρεπε να κάνω; Εξάλλου, δουλειά μου δεν είναι να πληροφορώ τον κόσμο και όχι να κάνω χαρούμενους τους διάσημους; Με αυτούς, όμως, τους ανθρώπους, όλα αυτά τα χρόνια (20 ακριβώς), συνήθως έχουμε μια σχέση δούναι και λαβείν: Σε στηρίζω, με στηρίζεις και όλοι είμαστε ευχαριστημένοι (ιδανικό σενάριο). Γιατί να πληγώσω έναν άνθρωπο που μπορεί να έχει σοβαρό λόγο για να αποκρύψει κάτι;

Από την άλλη, πόσες φορές έχω προστατεύσει ανθρώπους και μετά το έχω μετανιώσει γιατί φέρθηκαν με μια αχαριστία -βαριά λέξη ίσως- γιατί όταν τους χρειάστηκα πραγματικά δεν ήταν εκεί; Πόσες φορές επικοινώνησα με κάποιον διάσημο ο οποίος, αντί να το εκτιμήσει, πήρε τηλέφωνο πιο «ψηλά» για να «κόψει» το θέμα; Πόσες φορές έχασα μια αποκλειστικότητα που γνώριζα και βρέθηκα υπόλογος στους ανωτέρους μου επειδή κάποιος άλλος δεν σεβάστηκε τις επιθυμίες τους;

Επίσης η κάθε Ράνια, Φαίη, Ελένη, Τατιάνα έχουν δικαίωμα να ελέγχουν ποιες πληροφορίες που τους αφορούν μπορούν να διοχετεύουν στο κοινό οι δημοσιογράφοι; Προφανώς και δεν υπάρχει καν λόγος να μιλήσουμε -ξανά- για το πολυσυζητημένο «τίμημα της δόξας». Αυτό που έχει νόημα, όμως, να πούμε είναι τα ηθικά όρια που οφείλουμε να βάζουμε εμείς οι ίδιοι κάθε φορά. Ανεξάρτητα με το συγκεκριμένο θέμα, η αισθητική και η ευγένεια στην προσέγγιση ενός προσώπου ή μιας κατάστασης είναι τελικά  αυτό που ξεχωρίζει τον καλό από τον κακό δημοσιογράφο. Σε έναν κόσμο γεμάτο αγένεια, bullying και διαδικτυακά trolls που εκτοξεύουν μίσος, ας κάνουμε ο καθένας τη δουλειά του με περισσότερο σεβασμό… κυρίως στον ίδιο μας τον εαυτό.