Όλοι εναντίον Λιάγκα
Nikopolis Blog

Όλοι εναντίον Λιάγκα

Όλοι εναντίον Λιάγκα

«Γιώργος Λιάγκας: Όταν η τηλεόραση πιάνει πάτο», «Ο Λιάγκας, η “εκτόνωση” και η αθλιότητα που προάγει την κουλτούρα του βιασμού», «Ο Λιάγκας είναι ο λόγος να κλείσεις την τηλέοραση για πάντα», «ο Γιώργος Λιάγκας βρήκε πολύ αστεία την ασέλγεια σε βάρος της 20χρονης φοιτήτριας», είναι μόνο μερικοί από τους σκληρούς (και δίκαιους για πολλούς) τίτλους που συνοδεύουν το όνομα του παρουσιαστή του ΣΚΑΪ, ενώ εκαντοντάδες σχόλια στα social media ήταν από απλώς επικριτικά έως και πολύ υβριστικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιογράφοι και τηλεθεατές στρέφονται εναντίον του ενώ οι κόντρες της  μεσημεριανής παρέας του ΣΚΑΪ δεν έχουν τελειωμό και η σεζόν είναι ακόμα στην αρχή: Είτε με τo plus size μοντέλο του GNTM (και το GNTM γενικότερα), με τον Snik, τον Γιώργο Λιανό, το “Πρωινό” του ΑΝΤ1, σχεδόν κάθε μέρα η εκπομπή συζητιέται για τους λάθος λόγους.

Για να κερδίσει πάλι τις γυναίκες μάλιστα, ο Γιώργος Λιάγκας κάθισε και “τα άκουσε” στον αέρα από την καλεσμένη του Κωνσταντίνα Μιχαήλ, “τις έφαγε” από την πρωταθλήτρια του kick boxing, μέχρι και με ψηλά τακούνια περπάτησε στον αέρα.

Αυτή τη φορά όμως, τα βέλη στράφηκαν και εναντίον της συμπαρουσιάστριας του Γιώργου Λιάγκα και δημοτικής συμβούλου, Κατερίνας Γκαγκάκη, που σχεδόν πάντα αποτελεί την politically correct φωνή της λογικής στην εκπομπή: «Κώστα Μπακογιάννη: Διώξε τώρα την Κατερίνα Γκαγκάκη» ήταν ο τίτλος ενός ειδησεογραφικού site.

Για το επίμαχο θέμα πήραν θέση μέσω διαδικτύου και κάποιοι γνωστοί Έλληνες, ανάμεσά τους η Ρούλα Κορομηλά: «Το να μη μπορείς να ξεχωρίσεις την τηλεοπτική “πλάκα” από την πραγματικότητα, ίσως και να είναι χαριτωμένο κάποιες φορές.Το να μη μπορείς να ξεχωρίσεις όμως το “αστείο” από τη σεξουαλική επίθεση, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο.Το μέτρο πια, χάθηκε! Λυπάμαι!» έγραψε στο Twitter της και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συμμερίστηκαν την άποψή της.

Η ηχηρή “ηλεκτρονική” κατακραυγή ανάγκασε τον Γιώργο Λιάγκα -και την Ελένη Τσολάκη, “θύμα” της φάρσας του floor manager που “διακωμώδησε” το περιστατικό σεξουαλικής επίθεσης προκαλώντας τρανταχτά γέλια στο πλατό- να απολογηθούν δημόσια την επόμενη μέρα στον αέρα, ενώ, όπως γράφτηκε, έντονη είναι η ενόχληση της διοίκησης του καναλιού από τα συχνά “ατοπήματα” του ακριβοπληρωμένου παρουσιαστή. Αυτό σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις της εκπομπής την τελευταία εβδομάδα, φαίνεται πως δυσχεραίνει το κλίμα εναντίον του μέσα στον σταθμό του.

Και εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω τον “δικηγόρο του διαβόλου”, αφού καταδικάσω κι εγώ με τη σειρά μου το κακόγουστο αστείο που θεώρησαν ότι θα απολάμβανε το κοινό.

Ο Γιώργος Λιάγκας αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πιο εύκολο στόχο. Είναι ο μόνος που «προσβάλλει» στην ελληνική τηλεόραση; Καθημερινά μπορείς να εντοπίσεις  δεκάδες εικόνες και λέξεις που νιώθω ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη σου και δεν σε σέβονται ως τηλεθεατή. Από τα reality, τα δελτία ειδήσεων, τα σεξιστικά αστεία στις σειρές (η Αννίτα Πάνια αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο). Αν τα βάλεις με το “δίδυμο” που προηγείται της εκπομπής του Λιάγκα και κάποιες φορές εκφράζεται με λάθος τρόπο θα κερδίσεις τα ίδια κλικ; Σαφώς και όχι. Αν γράψεις όμως για τον Λιάγκα και τον Παπανώτα, το άρθρο σου θα βγει στα πιο δημοφιλή της ημέρας.

Αν τα sites δεν παρακολουθούσαν με ευλάβεια την εκπομπή του Λιάγκα, περιμένοντας το επόμενο φάουλ, ώστε να το αναπαράξουν, ο κόσμος θα έπαιρνε είδηση τι ειπώθηκε; Αυτό φυσικά δεν μειώνει το λάθος, απλά εκεί έξω συμβαίνουν πάρα πολλά πράγματα που θα έπρεπε να μας θυμώνουν εξίσου ή και περισσότερο αλλά περνάνε στα ψιλά. Προσωπικά, με σοκάρει 100 φορές περισσότερο το σκηνικό με τους μαθητές στα Γιαννιτσά και τα ακραία περιστατικά ξενοφοβίας που πληθαίνουν επικίνδυνα μέρα με τη μέρα. Με τρομάζει που βλέπω μια νέα γενιά να εμποτίζεται από το μίσος των γονέων τους, αποτέλεσμα μιας ανύπαρκτης, ουσιαστικά, παιδείας.

Δες τώρα και το παράδοξο που συμβαίνει, ειδικά με τον Λιάγκα. Στην κανονική του ζωή είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά χαμηλών τόνων και διακριτικός, είναι καλός γονιός, δοτικός και καλός φίλος όταν τον χρειαστείς.

Στον τηλεοπτικό αέρα όμως, από την αγωνία του για τα νούμερα, μπορεί να χάσει το μέτρο. Ειδικά φέτος, που όπως σωστά έγραψε εδώ ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, περίμενε ότι τον ρόλο του κακού θα τον είχε ο Παπανώτας, αλλά αυτός αποφάσισε να “μαλακώσει” (πού είναι μια Σάσα όταν τη χρειάζεσαι), ο Λιάγκας θεώρησε ότι έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να γίνει -ακόμα πιο- αιχμηρός.

Και η ειρωνεία είναι ότι η εκπομπή του έχει αρκετές καλές στιγμές, αποκλειστικότητες, ωραίες συνεντεύξεις, χιούμορ, πλούσια σκαλέτα, αλλά όλα αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα όταν σχεδόν όλοι επικεντρώνονται στα αρνητικά γιατί τον περιμένουν πάντα στη γωνία.

Αντιθέτως άλλοι συνάδελφοί του είναι στο απυρόβλητο γιατί μπορεί να κάνουν καλύτερες δημόσιες σχέσεις ή απλά να μην εξιτάρουν τόσο το κοινό.

Δεν ξέρω αν ο Γιώργος θα ζητούσε να τον συγχωρέσουμε αν δεν εξαναγκαζόταν από τον σάλο που δημιουργήθηκε, κατά τη γνώμη μου όμως καλώς το έκανε. Αν καταφέρει όμως να χαλαρώσει και να ευχαριστηθεί περισσότερο αυτό που κάνει, θα μπορέσει ίσως να προσφέρει πιο πετυχημένα αυτό που έχει ανάγκη το κοινό: Καλή ψυχαγωγία.