«Είναι πραγματικά λυπηρό κάποιοι να αυτοαποκαλούνται γυμναστές»
Reset yourself

«Είναι πραγματικά λυπηρό κάποιοι να αυτοαποκαλούνται γυμναστές»

«Είναι πραγματικά λυπηρό κάποιοι να αυτοαποκαλούνται γυμναστές»

Η Ελένη Πετρουλάκη απαριθμεί τις προϋποθέσεις που οφείλει να καλύπτει ένας σωστός personal trainer

Τα τελευταία χρόνια είναι ευρέως διαδεδομένη η έννοια του personal trainer. Μια έννοια εντελώς παρεξηγημένη και παρερμηνευμένη σε όλες της τις εκφάνσεις.

Καθημερινά ακούμε για ιδιωτικές ‘’σχολές’’ που παρέχουν πιστοποιήσεις και διπλώματα για personal training ή για “εκπαιδευτές” ή ακόμη χειρότερα για “γυμναστές”.

Η διάρκεια που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα σε αυτές τις σχολές κυμαίνεται από 6 μήνες έως 2 χρόνια.

Είναι πραγματικά λυπηρό κάποιοι να αυτοαποκαλούνται γυμναστές και personal trainers, σε μια εποχή μάλιστα που η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει με ποικίλους τρόπους την υγεία μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την αφήσουμε στα χέρια ανεκπαίδευτων που καιροσκοπικά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τάση και να εμπορευματοποιήσουν την άσκηση και κατ’ επέκταση την υγεία.

Επίσης μέσω των social media επειδή έχει γίνει μόδα πλέον το wellness και το fitness έχουμε εντοπίσει σίγουρα κατά καιρούς όλες και όλους αυτούς που αυτοαποκαλούνται Fitness bloggers, Fitness influencers, Ambassadors γνωστής αθλητικής εταιρίας, μοντέλα, ηθοποιούς, τραγουδιστές που απλά έχουν ένα γυμνασμένο σώμα και δείχνουν ασκήσεις γυμναστικής και όχι μόνο…

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ή πιο απλά γυμναστής είναι εκείνος που έχει τουλάχιστον 4χρονη εκπαίδευση σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χρησιμοποιεί αυτήν την έννοια κάθε καιροσκόπος που με 6μηνη παρακολούθηση μαθημάτων yoga και pilates αυτοαποκαλείται ξαφνικά personal trainer!

Ο άνθρωπος που θα επιλέξουμε να μας δώσει κατευθύνσεις στο κομμάτι της άσκησης όταν ειδικά μιλάμε για εξατομικευμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις που τον καθιστούν επιστήμονα υγείας.

Δηλαδή, γνώσεις στην ανατομία του σώματος και στον τομέα της ψυχολογίας, καθώς επίσης να κατέχει τις βασικές αρχές της Εργοφυσιολογίας και της Κινησιολογίας.

Επιπλέον, απαραίτητη είναι η κατάρτιση του σε θέματα πρώτων βοηθειών συμπεριλαμβανομένης της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά έκτακτες καταστάσεις.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πιστοποίηση προσωπικών γυμναστών και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί όποιος δηλώνει προσωπικός γυμναστής δε σημαίνει ότι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να είναι κάποιος προσωπικός γυμναστής

● Να έχει πτυχίο καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι η απόλυτη εγγύηση γιατί δεν είναι λίγοι οι γυμναστές που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για εκγύμναση ενός μέσου ασκούμενου. Το πτυχίο της Φυσικής Αγωγής εξασφαλίζει απλώς μια στοιχειώδη γνώση της ανατομίας του σώματος και των βασικών αρχών Εργοφυσιολογίας και Κινησιολογίας, που είναι απαραίτητες για το σωστό σχεδιασμό του κατάλληλου προγράμματος για κάθε άτομο.

● Να έχει κάνει επιπλέον σεμινάρια ή ακόμη καλύτερα να έχει κάποια επαγγελματική πιστοποίηση από διεθνείς αναγνωρισμένους οργανισμούς (ACSM, IDEA, ACE, NSCA).

● Να παρακολουθεί τακτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, να συμμετέχει σε συνέδρια και σε οργανισμούς του κλάδου και γενικά να ενημερώνεται από επιστημονικά περιοδικά για τις εξελίξεις στον τομέα της άσκησης γιατί είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς και με γρήγορους ρυθμούς.

● Να έχει γνώσεις πρώτων βοηθειών συμπεριλαμβανομένης της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Και βασική προϋπόθεση η προϋπηρεσία, η εμπειρία και από αυτό εξαρτάται και η τιμή που κοστολογεί ο καθένας τον εαυτό του και την υπηρεσία που προσφέρει.

Είναι αυτό που λέμε “ό,τι πληρώσεις, παίρνεις” με όλη την σημασία της λέξης.

Άρα εάν ακουστεί καλή η τιμή για μια προσωπική προπόνηση δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει και το καλύτερο αποτέλεσμα που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο.

Σημαντικό λοιπόν είναι να γνωρίζετε πόσο καιρό ασκεί το επάγγελμα του προσωπικού γυμναστή και με τι είδους άτομα ασχολείται (π.χ. παιδιά, ενήλικες, αθλητές), ενώ καλό θα ήταν να έχετε υπόψη σας ότι η προηγούμενη εμπειρία του, π.χ. ως αθλητή ή body builder, δεν τον χρήζει απαραίτητα και κατάλληλο για προσωπικό γυμναστή.

Ένας σοβαρός επαγγελματίας υγείας, όπως ο προσωπικός γυμναστής, πριν αναλάβει ένα άτομο, θα πρέπει να πάρει το ιατρικό ιστορικό του, καθώς και να αξιολογήσει το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης.

Μόνο έτσι μπορεί να σχεδιάσει με ασφάλεια ένα ενδεδειγμένο και αποδοτικό πρόγραμμα γι’ αυτόν. Επίσης, ένας καλός προσωπικός γυμναστής δίνει μεγάλη σημασία στον ψυχολογικό τομέα και ξέρει πόσο πρέπει να πιέσει κάθε άτομο για να επιτύχει τους στόχους του, μέσα σε λογικά πλαίσια.

Βέβαια, επειδή δεν υπάρχει πιστοποίηση του επαγγέλματος του προσωπικού γυμναστή, μη φοβάστε να ρωτήσετε ό,τι χρειάζεται ώστε να καταλήξετε στην όσο το δυνατόν πιο σωστή επιλογή για εσάς.

Είναι σημαντικό να μπορείτε να επικοινωνείτε γιατί η προσωπικότητά του επιδρά αποφασιστικά στη ζωή σας και σας βοηθά σημαντικά να βελτιώσετε τη σωματική και την ψυχική σας κατάσταση.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε ποιον θα εμπιστευτείτε για την σωματική σας υγεία και ακεραιότητα γιατί οι επιπτώσεις από λάθος προγράμματα και επιρροές γενικά είναι μεγάλες!

Το άρθρο έγινε σε συνεργασία με τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Γιάννη Μπιτζούνη