Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης;
Reset yourself

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης;

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης;

Η αδυναμία τεκνοποίησης αποτελεί μια δύσκολη κατάσταση, πολύπλοκη και ψυχοφθόρα, όπου η σωματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη διέξοδο.

Παλαιότερα, θεωρούνταν ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, κάτι που δεν είναι απολύτως αληθές, καθώς κάθε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει διαφορετική ανταπόκριση.

Το κυρίως ζήτημα είναι να προσδιοριστεί ο τύπος της άσκησης που μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα σε κάθε άνθρωπο εξατομικευμένα.

Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι η μέτριας έντασης άσκηση αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), ενώ μειώνει τον κίνδυνο αποβολών. Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι ασκήσεις έντονης έντασης μπορεί να μειώσουν τα προβλήματα ωορρηξίας.

Επιπρόσθετα η παχυσαρκία μπορεί να ενισχύσει την υπογονιμότητα τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, που μπορεί να ανατραπεί από τον συνδυασμό άσκησης και ρύθμισης του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι η τακτική άσκηση συμβάλει στον έλεγχο του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), που συχνά προκαλεί ακανόνιστες περιόδους, απουσία εμμηνόρροιας και υπογονιμότητα.

Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που πάσχουν από PCOS και ακολουθούν μια τακτική, ήπιας έντασης άσκηση, μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα της ωορρηξίας τους, καθιστώντας πιθανότερη μία σύλληψη.

Οι παχύσαρκοι άνδρες εμφανίζουν συνήθως μειωμένη γονιμότητα, λόγω χαμηλής ποιότητας σπέρματος, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί από τακτικές προπονήσεις.

Τέλος, το έντονο στρες, η κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σύλληψης, όπου η άσκηση μπορεί να αποτελέσει αρωγό στην αντιμετώπιση των καταστάσεων.

Οδηγίες για προγράμματα άσκησης

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, αν προσπαθείτε να συλλάβετε, συνιστάται μια μέτριας έντασης άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.

Αθλητικές δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, η yoga, το pilates και o χορός είναι κάποιες πολύ καλές επιλογές, καθώς και η κηπουρική ως μια πιο χαλαρή ενασχόληση.

Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε το τρέξιμο, την κολύμβηση και την ποδηλασία στο καθημερινό σας πρόγραμμα, αρκεί πρώτα να πάρετε την έγκριση του οικογενειακού σας ιατρού.

Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε ασκήσεις μέτριας έντασης για περίπου 40 λεπτά κάθε μέρα για να βελτιώσουν την υγεία τους και να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα ήταν φρόνιμο να γίνετε υπερβολικοί.

Οι ασκήσεις υψηλής έντασης μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επίσης, η επικοινωνία με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής, ενώ προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, κρίνεται απαραίτητη.

Αφού μείνετε έγκυος αποφεύγετε προπονήσεις που είναι επίπονες ή μπορεί να βάλουν τον εαυτό σας ή/ και το έμβρυο σε κίνδυνο.

Το άρθρο συντάχθηκε σε συνεργασία με τον Γιάννη Μπιτζούνη, καθηγητή φυσικής αγωγής και κατόχου MSc στην “Άσκηση και Υγεία”.
Το Fitlab by Eleni Petroulaki  είναι ο πιο εξελιγμένος χώρος ευεξίας για τα ελληνικά δεδομένα και παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, καθώς πλαισιώνεται από μια άριστα καταρτισμένη ομάδα επιστημόνων.