Πώς η σωστή διατροφή και η άσκηση θωρακίζουν την υγεία μας;
Reset yourself

Πώς η σωστή διατροφή και η άσκηση θωρακίζουν την υγεία μας;

Πώς η σωστή διατροφή και η άσκηση θωρακίζουν την υγεία μας;

Η Ελένη Πετρουλάκη δίνει τις σωστές απαντήσεις μέσα από το Znews

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ακούτε ότι η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Όμως είναι μία από εκείνες τις φορές που πρέπει να το κατανοήσουμε και να γίνει επιτέλους τρόπος ζωής μας.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες μελέτες, η φυσική άσκηση αυξάνει τις αντοχές μας σε ιούς και λοιμώξεις, διεγείροντας την απελευθέρωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα μας, δηλαδή των κυττάρων εκείνων που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας στην αντιμετώπιση των “ξένων εισβολέων” στο σώμα μας.

Η κυκλοφορία τους σε ποσοστό μεγαλύτερο από το κανονικό μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τους παθογόνους παράγοντες.

Η κινητοποίηση των αμυντικών κυττάρων ξεκινά άμεσα με την έναρξη της άσκησης και διαρκεί για μία έως τρεις ώρες. Μπορεί τα οφέλη να έχουν μικρή διάρκεια, αλλά η καθημερινή άσκηση κρατά το ανοσοποιητικό σύστημα σε ετοιμότητα.

Μια μέτριας έντασης άσκηση 30-40 λεπτών τη μέρα για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι το “κλειδί” για τη θωράκιση της υγείας σας, τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, την ενίσχυση της ετοιμότητας του ανοσοποιητικού σας συστήματος και την αντοχή σας στα κρυολογήματα.

Ένας, επίσης, ισχυρός σύμμαχος για την προστασία της υγείας σας είναι η σωστή διατροφή. Με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή σας μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και συνάμα την άμυνα του οργανισμού σας. Κάποια σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε είναι τα ακόλουθα:

  1. Φροντίστε να έχετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία είναι ένας βασικός εχθρός του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς ο αυξημένος αριθμός λιποκυττάρων οδηγεί σε απελευθέρωση προφλεγμονοδών ουσιών στο σώμα και τελικά σε χρόνια φλεγμονή. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος και η απώλεια περιττών κιλών κιλών για τους υπέρβαρους είναι το Α και το Ω για την ενίσχυση της υγείας σας.
  2. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Όλες οι τελευταίες έρευνες, η μία μετά την άλλη δείχνουν πως τα αντιοξειδωτικά επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα πιο γνωστά είναι οι βιταμίνες A, C και E, η β-καροτίνη, το σελήνιο και το λυκοπένιο. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το πράσινο τσάι, η σοκολάτα υγείας και το κόκκινο κρασί
  3. Το «γρήγορο» και πρόχειρο φαγητό, οι πολύ αυστηρές δίαιτες, η μείωση της ποσότητας του φαγητού, η ακατάστατη διατροφή με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών και συστατικών που χρειαζόμαστε για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η πιο σωστή αντιμετώπιση, πάντα, είναι η πρόληψη. Συνεπώς, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι ενδυναμωμένο προκειμένου να μπορεί να προστατεύει το σώμα μας από όλους τους ξένους εισβολείς (βακτήρια, ιοί αλλά και αλλεργιογόνα).
Πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Να φροντίζουμε επίσης και τις ευπαθείς ομάδες:

-Ηλικιωμένους

-Ανθρώπους με ευαισθησίες στο αναπνευστικό σύστημα

-Ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις όπως καρδιοπαθείς, διαβητικούς

Η φροντίδα του εαυτού μας αντικατοπτρίζει τη στάση ζωής μας που λέει: «Εγώ είμαι ο υπεύθυνος για την καθοδήγηση της ζωής μου. Είμαι υπεύθυνος για τη φροντίδα της σωματικής, πνευματικής, και συναισθηματικής ευημερίας μου».

Το άρθρο έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Γιάννη Μπιτζούνη, επιστημονικό συνεργάτη του FITLAB..