Τα πιο δημοφιλή είδη άσκησης στην Ελλάδα και τι μπορείς να κάνεις με το καθένα
Reset yourself

Τα πιο δημοφιλή είδη άσκησης στην Ελλάδα και τι μπορείς να κάνεις με το καθένα

Τα πιο δημοφιλή είδη άσκησης στην Ελλάδα και τι μπορείς να κάνεις με το καθένα

Οι επιστήμονες υγείας σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθύνσεις συνιστούν 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Ποια άσκηση όμως να επιλέξουμε;

Είναι όλα τα είδη άσκησης για όλους τους ανθρώπους; Τι πετυχαίνουμε με καθένα από αυτά;

Παρακάτω θα δούμε τις 3 πιο δημοφιλείς τάσεις στην Ελλάδα.

#1 Pilates

Το Pilates είναι μια μέθοδος σωματικής εκγύμνασης και λειτουργικής αποκατάστασης που τα τελευταία χρόνια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα εναλλακτικής γυμναστικής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Κάνοντας συστηματικά ασκήσεις Pilates βελτιώνετε τη σωστή σωματική στάση και αναπνοή σας, αποκτάτε καλύτερο έλεγχο του σώματός σας, απαλύνετε ή προλαμβάνετε τους μυοσκελετικούς πόνους, αναβαθμίζετε ποιοτικά την καθημερινότητά σας και νιώθετε περισσότερη ευεξία.

Όλα αυτά φυσικά με την καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου εκπαιδευτή και σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θεωρείται γενικώς ασφαλές για έναν ενήλικα, όταν γίνεται με κατάλληλη μεθοδολογία και έχετε φυσικά την έγκριση του οικογενειακού ιατρού σας.

#2 Yoga

Η Yoga είναι μια αρχαία πρακτική που φέρνει σε επαφή το μυαλό και το σώμα και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Είναι γνωστή για την ικανότητά της να αποβάλλει το άγχος και να προάγει τη χαλάρωση. Ο συνδυασμός της με τον διαλογισμό και άλλες μορφές άσκησης όπως το Pilates είναι ευεργετικός για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Επίσης, η Yoga λειτουργεί αρκετά συχνά ως μια συμπληρωματική θεραπεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πολλά άτομα και αποτελεί μια πρακτική που έχει αποδειχτεί ότι προάγει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αυξάνουν την απώλεια βάρους και μειώνουν τις “κακές “διατροφικές συνήθειες.

Τόσο η Yoga, όσο και το Pilates, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους με τον δικό τους τρόπο, ακόμα και αν δεν είναι ασκήσεις υψηλής έντασης όπως η προπόνηση με βάρη, το HIIT ή η αερόβια άσκηση. Με το συνδυασμό όμως αυτών των ασκήσεων, μπορείτε να απολαύσετε όλα τα οφέλη της άσκησης που σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Ενδείκνυται για τον υγιή γενικό πληθυσμό αρκεί πάντα να υπάρχει η συγκατάθεση του ιατρού σας.

#3 CrossFit

Πρόκειται για ένα ομαδικό πρόγραμμα άσκησης που συνδυάζει την άρση βαρών με την ενόργανη γυμναστική και το στίβο με την κωπηλασία. Η προπόνηση δεν είναι ποτέ ίδια και αντίπαλος των ασκουμένων είναι μόνο ο χρόνος. Φαίνεται να έχει κερδίσει το ενδιαφέρον ανδρών και γυναικών διεθνώς αλλά κα στη χώρα μας, γιατί στοχεύει στην αρμονική ανάπτυξη του σώματος μέσω της συνεχούς εναλλαγής ασκήσεων από διαφορετικά αθλήματα. Βασίζεται στην ομαδικότητα, τις επιδόσεις και τον συναγωνισμό, την καθημερινή εναλλαγή προπονήσεων με πολύ μεγάλο εύρος ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη γενική φυσική κατάσταση.

Πέρα από τους επαγγελματίες αθλητές, απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, άρκει να έχουν την έγκριση από τον ιατρό τους και μόνο όταν η προπόνηση ακολουθεί τις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες του καθενός ξεχωριστά.

Ποια άσκηση για ποιον;

Το Pilates και η Yoga μπορούν να εκτελεστούν από τους περισσότερους με την προϋπόθεση ότι τα άτομα αυτά είναι υγιή, αλλά και δεδομένου ότι δεν έχουν και ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προγράμματα.

Απ’ την άλλη το CrossFit είναι αρκετά πιο απαιτητικό σε γενικές γραμμές και σίγουρα δεν κάνει για όλους, όσο και αν θέλουμε να “χρυσώσουμε”το χάπι του νέου fitness trend.

Η ουσία είναι ότι η μόδα δε φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν κάποιος θέλει πραγματικά να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και να δράσει πιο στοχευμένα στη βελτίωση της γενικότερης υγείας του, θα πρέπει να επισκεφθεί τους ειδικούς επιστήμονες υγείας του Fitlab, ώστε να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης και διατροφής ακόμα και μέσω διαδικτύου.

Το άρθρο έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής και συνεργάτη του FitLab, Γιάννη Μπιτζουνη