“Αυτοί είναι οι κανόνες που έπιασαν σε μένα (για να μην τρώω συναισθηματικά)”
Ρώτα την Giveaway Queen

“Αυτοί είναι οι κανόνες που έπιασαν σε μένα (για να μην τρώω συναισθηματικά)”

“Αυτοί είναι οι κανόνες που έπιασαν σε μένα (για να μην τρώω συναισθηματικά)”

Η Καλομοίρα έρχεται στο Znews και απαντάει στις ερωτήσεις σας!

Αγαπητή Giveaway Queen,

Μου αρέσουν τα giveaways σου και ήμουν φαν από τότε που τα ξεκίνησες. Θα ήθελα να σε ρωτήσω, μιας και πάντα μαγειρεύεις στη σελίδα σου στο Instagram, ποια είναι η σχέση σου με το φαγητό. Είχες ποτέ θέμα υπερφαγίας ή πάντα έτρωγες υγιεινά και ισορροπημένα; Είμαι μητέρα ενός παιδιού και παλεύω με την συναισθηματική υπερφαγία. Έχεις κάποια συμβουλή να μου δώσεις;

Mary L.

Γεια σου Mary! Σε ευχαριστώ για την ερώτηση και που μοιράστηκες μαζί μου λεπτομέρειες. Είχα τόσα ups and downs με το φαγητό αλλά επιτέλους νιώθω ότι είμαι στο σημείο όπου είμαι σχεδόν σταθερή στο βάρος μου. Εξακολουθώ να έχω διακυμάνσεις παίρνοντας 2-3 κιλά αλλά είναι καλό για μένα πια καθώς συνήθιζα να παίρνω από δύο μέχρι 8 κιλά και αυτό μου έφερε άγχος.

Αυτοί είναι οι κανόνες που έπιασαν σε μένα και θα ήθελα να τους μοιραστώ μαζί σου. Φυσικά να σου πω ότι δεν είμαι τέλεια με το θέμα του φαγητού και διαρκώς μαθαίνω και προσπαθώ να βελτιώνομαι. Φυσικά αν ξεφύγω τότε πρέπει να με βάλω σε τάξη με υγιεινή διατροφή. Αν, λοιπόν, μπορώ να το κάνω εγώ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ. Να έχεις εμπιστοσύνη στη διαδικασία.

#1 Διαπίστωσα πότε τρώω πάρα πολύ

-Όταν είμαι πολύ κουρασμένη

-Όταν έχω στρες

-Όταν θα αδιαθετήσω ή έχω περίοδο

Όταν έχω όλα τα παραπάνω μαζί ή ένα-ένα, τρέχω απευθείας στο ψυγείο και πραγματικά τρώω βουλιμικά. Είναι κακό. Τώρα λοιπόν που ξέρω τι μου προκαλεί υπερφαγία, προσπαθώ να τρώω συνειδητά. Δηλαδή λέω “οκ, τρώω αυτά τα μπισκότα γιατί είμαι αγχωμένη. Θα φάω μόνο τρία και τέλος. Θα πλύνω τα δόντια μου, θα βάλω το μασελάκι μου στο στόμα και θα πάω πάνω (ή οπουδήποτε έξω από την κουζίνα)”. Έτσι αυτό είναι βελτίωση για μένα γιατί πριν έτρωγα όλο το κουτί με τα μπισκότα. 3-5 μπισκότα είναι μεγάλη πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση.

#2 Δε μετράω θερμίδες

Συνήθιζα να το κάνω όταν δεν είχα καμία άλλη λύση. Έπιανε αλλά ΠΑΝΤΑ έπαιρνα βάρος μόλις σταματούσα να μετράω τις θερμίδες μου! Ήταν μεγάλη απογοήτευση. Προσπαθώ να τρώω όταν πεινάω και να ακούω το σώμα μου όταν μου λέει ότι χόρτασε.

#3 Τρώω μικρότερες μερίδες

Είναι ΔΥΣΚΟΛΟ για μένα είτε το πιστεύεις είτε όχι. Μπορώ πολύ εύκολα να φάω ένα τεράστιο γεύμα και το να τρώω μικρότερα με κάνει να νιώθω ότι στερώ τον εαυτό μου. Όμως όταν ελέγχω τις μερίδες μου βλέπω πραγματικά διαφορά, ειδικά στην κοιλιά. Τι κάνω λοιπόν; Τρώω τα γεύματά μου σε μικρά πολύχρωμα μπολς ή μικρά πιάτα και νιώθω ότι τρώω πολύ γιατί τα γεμίζω μέχρι πάνω.

4# Κάνω τη νηστεία των 15 ωρών

Μία φορά ακολούθησα ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης για το γαστρεντερικό μου σύστημα προσπαθώντας να βελτιώσω την υγεία του εντέρου μου. Ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανα διότι ενημερώθηκα και διάβασα βιβλία για την αξία της υγείας του εντέρου. Αυτό που διάβασα σε όλα τα βιβλία ήταν η αξία της νηστείας. Είναι πολύ καλή για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι δίνει στο έντερό σου την ευκαιρία να συνέλθει από τις τοξίνες και να διασπάσει όλες τις τροφές. Επίσης δίνει στο σώμα σου την ευκαιρία να μειώσει τις τοξίνες. Κάνω νηστεία από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το επόμενο πρωί. Μου αρέσει απίστευτα, γιατί το πρωινό μου πρόγραμμα είναι τόσο γεμάτο ούτως ή άλλως και αυτό μου δίνει την ευκαιρία να συγκεντρωθώ στα παιδιά μου, τον άντρα μου και τη γυμναστική μου και πριν το καταλάβω έχει πάει 10 οπότε θα φάω.

#5 Έκοψα τα αναψυκτικά και τα τηγανιτά

Τρώω τηγανιτά μόνο όταν τα φτιάχνω εγώ στο σπίτι γιατί το λάδι είναι καθαρότερο κ.ο.κ. Δεν πίνω αναψυκτικά πια. Πίνω νερό και τσάι με βότανα και λίγο μέλι.

#6 Σταμάτησα να έχω εμμονές με τις ατέλειές μου

Omg, αυτό ήταν ένα ξύπνημα για μένα και πραγματικά έβγαλε ένα βάρος από πάνω μου! Μόλις έγινε 35 σκέφτηκα “Ξέρεις κάτι; Πρέπει να αποδεχτώ το σώμα μου και τις ατέλειές του και να νιώθω αυτοπεποίθηση για όλα πάνω μου”. Το μόνο στο οποίο εστιάζω τώρα είναι να ξεφορτωθώ την κυτταρίτιδα με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ. Πώς; Πίνω πολύ νερό, γυμνάζομαι και κάνω διατροφή. Δεν έχω εμμονή αν τα μπούτια μου είναι πολύ μεγάλα ή αν τα οπίσθιά μου δεν είναι ψηλά όπως θα ήθελα να είναι. Είναι αυτά που είναι και προσπαθώ για το καλύτερο. Επίσης δεν θέλω πια να έχω εμμονές. Δεν μπορώ να σπαταλήσω τόση ενέργεια σε αυτό πια και ειλικρινά δε με νοιάζει τόσο πολύ. Δεν είναι πια η προτεραιότητά μου και αυτό ήταν μια απελευθερωτική εμπειρία.

#7 Προσπαθώ να πίνω πολύ νερό

Το ξέρω ότι ακούγεται χαζό αλλά όταν βαριέμαι να πίνω νερό αγοράζω ένα καινούριο παγούρι (ανοξείδωτο ή γυάλινο). Αυτό το τόσο χαζό πράγμα με κάνει χαρούμενη και καταλήγω να πίνω πολύ νερό. Για να κάνω τη διαφορά, καμιά φορά με το φαγητό μου πίνω ένα ποτήρι νερό με μερικές φέτες αγγουριού μέσα αλλά γενικά προτιμώ το σκέτο νερό.

#8 Προσπαθώ και γιορτάζω κάθε μικρή βελτίωση

Έκανα το πρόγραμμα της αποτοξίνωσής μου για τρεις μήνες και κάτι έγινε στο γραφείο. Όταν γύρισα σπίτι, μάντεψε! Έκανα επιδρομή στο ψυγείο και τα ντουλάπια. Έφαγα τόσες βλακείες μαζεμένες που έπρεπε να κάνω ένα ζεστό μπάνιο για να ηρεμήσει το στομάχι μου. Το συναίσθημα μετά ήταν απαίσιο και ντροπιαστικό. Είχα θυμώσει τόσο με τον εαυτό μου αλλά ξέρεις κάτι; Το θεώρησα επιτυχία γιατί συνήθως κρατούσα αυτή την υπερφαγική συμπεριφορά όλη τη μέρα ή και για 2-3 μέρες. Αυτή τη φορά κράτησε μόνο μια ώρα! Ήταν απίθανο! Την επόμενη μέρα επέστρεψα στην αποτοξίνωσή μου. (Φυσικά και ένιωσα άσχημα που έσπασα το πρόγραμμά μου αλλά επέστρεψα σε αυτό την επόμενη μέρα!). Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι πρέπει να γιορτάζουμε τις μικρές επιτυχίες και να θυμόμαστε ότι είναι μια μακρά διαδικασία. Το θέμα είναι να πηγαίνεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμα κι αν πηγαίνεις με βήματα χελώνας αλλά στον σωστό δρόμο, είναι κι αυτό επιτυχία διότι είναι… στον σωστό δρόμο!

Φιλιά,

The Giveaway Queen