Eurovision 2020: Κινδυνεύει να αναβληθεί λόγω κορονοϊού ο διαγωνισμός τον Μάιο;
Stay tuned

Eurovision 2020: Κινδυνεύει να αναβληθεί λόγω κορονοϊού ο διαγωνισμός τον Μάιο;

Eurovision 2020: Κινδυνεύει να αναβληθεί λόγω κορονοϊού ο διαγωνισμός τον Μάιο;

Ο Γιάννης Πουλόπουλος έχει όλα τα νέα από την EBU στο Znews

Μπορεί οι περισσότερες χώρες που θα συμμετέχουν στο 65ο φεστιβάλ της Eurovision να έχουν ανακοινώσει ήδη τα τραγούδια τους, αλλά το ερώτημα παραμένει: Θα γίνει φέτος ο διαγωνισμός;

Η αλήθεια είναι ότι η EBU είναι θορυβημένη, γιατί όταν τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά σε όλη την Ευρώπη, πληθαίνουν οι φωνές που αναρωτιούνται αν πρέπει να αναβληθεί η Eurovision.

Την επόμενη εβδομάδα οι αρχηγοί των αποστολών των χωρών θα συγκεντρωθούν στην Ολλανδία, για να παραδώσουν και επίσημα τον φάκελο με τις υποψηφιότητες.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για την Ολλανδία, η κρατική τηλεόραση της Σουηδίας, της Φινλανδίας και του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν στο διεθνές μίτινγκ.

Την ίδια στιγμή, ένας υπάλληλος της EBU στη Γενεύη βρέθηκε θετικός στο ιό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Διευθυντής της EBU να εκδώσει χτες οδηγία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύει σε όλους τους υπάλληλους, συμπεριλαμβανομένου και του Executive Supervisor της Eurovision Jon Ola Sand, να παρευρεθεί στη συνάντηση των αρχηγών των εθνικών αποστολών για τη Eurovision 2020.

Και τις επόμενες μέρες αναμένονται και οι απαντήσεις κι άλλων χωρών, σχετικά με το αν θα παρευρεθούν στο μίντινγκ.

Η EBU, στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των αρχηγών των αποστολών των περισσότερων χωρών, υπογραμμίζει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σχετικά με τη διαφύλαξη της δημόσια υγείας σε συνεννόηση πάντα με τις κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Τι σημαίνει αυτό; Η EBU επιφυλάσσεται να πάρει οριστική απόφαση μετά τις 15 Μαρτίου και σίγουρα πριν από τις 15 Απριλίου, ανάλογα με το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση.

Ωστόσο, είναι ακραίο σενάριο να μη γίνει καθόλου ο διαγωνισμός. Υπάρχει plan Β κι αυτό είναι να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, χωρίς την παρουσία ζωντανού κοινού.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στην οικονομία της Ολλανδίας, αλλά και στον ίδιο τον διαγωνισμό, γι’ αυτό και η EBU δεν βιάζεται να κάνει ανακοινώσεις.