Eurovision 2021: Τα παράδοξα της βαθμολογίας που μας άφησαν με πολλά ερωτηματικά
Stay tuned

Eurovision 2021: Τα παράδοξα της βαθμολογίας που μας άφησαν με πολλά ερωτηματικά

Eurovision 2021: Τα παράδοξα της βαθμολογίας που μας άφησαν με πολλά ερωτηματικά

Ο Γιάννης Πουλόπουλος αναλύει τι είδαμε χθες

Ο 65ος διαγωνισμός της Eurovision ολοκληρώθηκε και μας άφησε με πολλά ερωτηματικά σχετικά με το τι ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές και τι προτιμάει ο κόσμος.

Νικήτρια αναδείχθηκε η Ιταλία, επιβεβαιώνοντας τα στοιχήματα που τις τελευταίες τρεις μέρες την ήθελαν στην πρώτη θέση. Τα γραφεία στοιχημάτων έπεσαν διάνα και στην περίπτωση της Γαλλίας που τερμάτισε δεύτερη, ενώ προέβλεψαν το μεγάλο buzz που θα έκανε η Ουκρανία στο televoting, αφού την εκτόξευσαν στην τέταρτη θέση.

Βέβαια, για πολλούς Eurofans η σαρωτική νίκη της Ιταλίας σχετίζεται άμεσα και με την επιβεβαίωση της RAI ότι θα επιθυμούσε να διοργανώσει τον διαγωνισμό. Κάτι που δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν η Ιταλία είχε στείλει πραγματικά διαμάντια στον διαγωνισμό, όπως ήταν το Grande Amore και το Soldi που έφτασαν μία ανάσα πριν από τη νίκη.

Έσπασε ρεκόρ δεκαετίας η Ελλάδα

Η Ελλάδα με την Στεφανία -που στα τελευταία προγνωστικά φιγουράριζε στη 16η θέση- τερμάτισε στη δέκατη θέση, κάτι που είχαμε 8 χρόνια να δούμε, από τότε δηλαδή που τη χώρα μας εκπροσώπησαν οι Κόζα Μόστρα και ο Αγάθωνας. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η Στεφανία πήρε πολύ υψηλή θέση και στις κριτικές επιτροπές, κάτι που έχει να συμβεί σχεδόν δεκαπέντε χρόνια.

Η Ελλάδα πήρε δωδεκάρι από την κριτική επιτροπή της Γαλλίας, τόσο στον τελικό, όσο και στον ημιτελικό, κάτι που μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη γιατί θα περίμενε κανείς να προτιμήσει γαλλόφωνα τραγούδια.

Έκπληξη ήταν και η μεγάλη διαφορά των ψήφων που μας έδωσε η Ολλανδία. Διότι ενώ το κοινό που ξέρει καλά τη Στεφανία μας έδωσε δεκάρι από την κριτική επιτροπή πήραμε μηδέν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πέρασε έκτη στον ημιτελικό της και πραγματικά εκτοξεύθηκε στον τελικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι συγκέντρωσε 170 βαθμούς, όπως και η Βουλγαρία που στον ημιτελικό είχε βγει τρίτη.

Η περίπτωση της Κύπρου

Η Έλενα Τσαγκρινού -που πραγματοποίησε μία άψογη εμφάνιση -δεν κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα και τερμάτισε δέκατη έκτη. Το εντυπωσιακό είναι και η Έλενα είχε βγει έκτη στον ημιτελικό της, που ομολογουμένως ήταν πιο δύσκολος από τον δεύτερο και θα περίμενε κανείς να έχει υψηλότερη απόδοση.

Σίγουρα βέβαια το αποτέλεσμα επηρεάστηκε και από το ότι στον τελικό εμφανίστηκε πρώτη-πρώτη.

Η Κύπρος πήρε το δωδεκάρι της Ελλάδας, τόσο από το televoting, όσο και από τις κριτικές επιτροπές. Μεγάλη έκπληξη ήταν όμως το δωδεκάρι που πήρε από το κοινό της Ρωσίας, που θα περίμενε κανείς να ψηφίσει τις γειτονικές της χώρες.