Eurovision: Γιατί ο αποκλεισμός της Ρωσίας άργησε μια μέρα; Όλο το παρασκήνιο
Stay tuned

Eurovision: Γιατί ο αποκλεισμός της Ρωσίας άργησε μια μέρα; Όλο το παρασκήνιο

Eurovision: Γιατί ο αποκλεισμός της Ρωσίας άργησε μια μέρα; Όλο το παρασκήνιο

Πώς το χθεσινό «ναi» έγινε «όχι»;

Ήταν λίγο μετά τις 6 όταν με δελτίο τύπου η EBU (European Broadcaster Union) ανακοίνωσε ότι καμία συμμετοχή της Ρωσίας δεν θα υπάρξει στη φετινή Eurovision.

«Η απόφαση αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι, υπό το φως της άνευ προηγουμένου κρίση της Ουκρανίας, η συμπερίληψη μιας ρωσικής συμμετοχής στο φετινό διαγωνισμό θα έφερνε στο διαγωνισμό ανυποληψία.

Η EBU είναι ένας απολιτικός οργανισμός-μέλος των ραδιοτηλεοπτικών φορέων που δεσμεύονται να προασπίζουν τις αξίες της δημόσιας υπηρεσίας.

Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προστασία των αξιών ενός πολιτιστικού διαγωνισμού που προωθεί τη διεθνή ανταλλαγή και κατανόηση, φέρνει κοντά το κοινό, γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής και ενώνει την Ευρώπη σε μια σκηνή» έγραφε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Μόνο που η απόφαση της EBU να αποκλείσει τη Ρωσία ουσιαστικά άργησε μία μέρα. Μόλις χθες η Ένωση των κρατικών τηλεοράσεων της Ευρώπης υποστήριζε ότι η Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη στον φετινό μουσικό διαγωνισμό.

«Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός που ενώνει χώρες και γιορτάζει τις διαφορές μέσω της μουσικής.

Τα μέλη της EBU τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στη φετινή εκδήλωση στο Τορίνο και σκοπεύουμε να τους καλωσορίσουμε και να αφήσουμε τους καλλιτέχνες και από τις δύο χώρες να συμμετάσχουν τον Μάιο.

Φυσικά, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», ανέφερε στη χθεσινή της ανακοίνωση η EBU παρόλο που βομβαρδισμοί στην Ουκρανία είχαν ξεκινήσει.

Αμέσως, η κρατική τηλεόραση της Σουηδίας της ζήτησε να αναθεωρήσει, ενώ λίγο μετά Φινλανδία και Εσθονία απείλησαν να αποχωρήσουν σε περίπτωση που η Ρωσία συμμετείχε στον διαγωνισμό τον Μάιο.

Υπό το βάρος του κλίματος που θα δημιουργούνταν και με τον φόβο ότι θα ακολουθούσαν και άλλες ενστάσεις από τις υπόλοιπες χώρες που θα τίναζαν τον διαγωνισμό στον αέρα, το χθεσινό «ναι» στη Ρωσία έγινε «όχι» σήμερα.

Μόνο που θα ήταν προτιμότερο η απόφαση να έχει παρθεί ευθύς εξαρχής, γιατί πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν χωράει σε τέτοιες περιπτώσεις.