Χιλή: Εκπαιδεύουν σκύλους που θα οσμίζονται τον… κορονοϊό
Viral

Χιλή: Εκπαιδεύουν σκύλους που θα οσμίζονται τον… κορονοϊό

Χιλή: Εκπαιδεύουν σκύλους που θα οσμίζονται τον… κορονοϊό

Στο πλαίσιο επίσπευσης της επιστροφής στην κανονικότητα

Σκύλοι της χιλιανής αστυνομίας εκπαιδεύονται ώστε να μπορούν να μυρίσουν τον κορονοϊό σε ανθρώπους με την ελπίδα να ανοίξουν σύντομα οι δημόσιοι χώροι, όπως τα πολυκαταστήματα, τα γήπεδα, οι σταθμοί λεωφορείων και τα αεροδρόμια μέχρι το φθινόπωρο.

Οι “βιολογικοί ανιχνευτές” – σκύλοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα επιστρατευτούν για τοποθεσίες όπου σημειώνεται συνωστισμός, όπως ανακοίνωσε η χιλιανή αστυνομία.

Η Χιλή έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού μετά την κορύφωση που σημειώθηκε τον Ιούνιο ενώ την Κυριακή ανακοίνωσε ένα σχέδιο πέντε πυλώνων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Προς το παρόν, το πρόγραμμα βρίσκεται σε αρχικό επίπεδο με μόλις τέσσερα κουτάβια να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία. Η αστυνομία της Χιλής αλλά και το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής συνεργάζονται για την εκπαίδευση τριών γκόλντεν ριτρίβερ και ενός λαμπραντόρ, προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν μια “νέα οσμή” – αυτή των ασθενών κορονοϊού, όπως αναφέρει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο και επιδημιολόγος κτηνίατρος Fernando Mardones.

Ως τώρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον κορονοϊό ή να ξεχωρίσουν τον κορονοϊό από οποιαδήποτε άλλη νόσο – ειδικά πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Σε παλιότερες έρευνες, οι επιστήμονες έχουν βάλει σκύλους να μυρίσουν δείγματα από ασθενείς καρκίνου ή ελονοσίας, όπως επίσης και δείγματα από ανθρώπους που δεν έπασχαν από τις συγκεκριμένες ασθένειες και όπως φάνηκε οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά.

Αν και ο κορονοϊός δεν έχει κάποια οσμή, όπως αναφέρει ο Mardones, οι ερευνητές ελπίζουν ότι κάποια διαφορά στον ιδρώτα των ασθενών θα μπορεί να γίνει αισθητή από τους σκύλους.

“Το σώμα, όταν προσβάλλεται από κορονοϊό, παράγει ασταθείς οργανικές ενώσεις. Ένα δείγμα λαμβάνεται από τους πάσχοντες στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, μέσα από μια γάζα που κρατούν στη μασχάλη τους για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αυτό το δείγμα αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των σκύλων”, εξήγησε το CNNE.

“Οι σκύλοι που επιλέχθηκαν έχουν πολυετή εμπειρία στον εντοπισμό ναρκωτικών, εκρηκτικών και άλλων πραγμάτων. Για εκείνα, πρόκειται απλώς για την εκπαίδευση στην αναγνώριση μιας ακόμη οσμής”, πρόσθεσε.

Η εκπαίδευση μπορεί να κρατήσει από δύο εβδομάδες έως δύο μήνες. Οι σκύλοι μαθαίνουν επίσης να στέκονται δίπλα στα άτομα που έχουν αναγνωρίσει ως πιθανούς φορείς, αντί να πέφτουν επάνω τους, όπως κάνουν όταν εντοπίζουν ναρκωτικά, τόνισε ένας Χιλιανός αστυνομικός στο CNNE.

“Ένας σκύλος μπορεί να μυρίσει 250 άτομα σε μια ώρα. Επομένως, όταν αρχίσουμε να ανοίγουμε τα γήπεδα, τα σχολεία, τις επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και θα επιδιώκουμε την κανονικότητα για όλα αυτά τα μέρη που ανοίγουν και πάλι, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκύλους-βιολογικούς ανιχνευτές”, σημείωσε ο Julio Santelices της χιλιανής αστυνομίας.

Παρόμοιες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί και στη Βρετανία, όπου μάσκες και κάλτσες από νάιλον δόθηκαν σε σκύλους για να τους εκπαιδεύσουν να αναγνωρίζουν τον κοροναϊό, με στόχο να χρησιμοποιηθούν στα αεροδρόμια.

Πηγή: BBC