Επιστροφή στην κανονικότητα: Αυτά είναι όλα τα μέτρα που μπαίνουν σε ισχύ από τις 4 Μαΐου σε όλους τους τομείς
Πολιτική

Επιστροφή στην κανονικότητα: Αυτά είναι όλα τα μέτρα που μπαίνουν σε ισχύ από τις 4 Μαΐου σε όλους τους τομείς

Επιστροφή στην κανονικότητα: Αυτά είναι όλα τα μέτρα που μπαίνουν σε ισχύ από τις 4 Μαΐου σε όλους τους τομείς

Οι ανακοινώσεις των επιμέρους Υπουργείων για μετακινήσεις, μαγαζιά, δημόσιους υπαλλήλους

Τα μέτρα που έχει λάβει κάθε Υπουργείο για τη μετάβαση στην επόμενη φάση μετά την καραντίνα παρουσίασαν οι υφυπουργοί της κυβέρνησης αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Υπουργείο Εσωτερικών

  • Σε τρεις φάσεις (7, 8 ή 9) θα προσέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στις εργασίες τους και αντίστοιχα προσαρμόζεται η ώρα που θα αποχωρούν.
  • Παράλληλα διατηρείται η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς.
  • Σε ό,τι αφορά στις δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας.
  • Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.
  • Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια.
  • Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

https://streamable.com/l92vxo

Υπουργείο Μεταφορών

  • Υποχρεωτική η μάσκα στα ΜΜΜ από επιβάτες και εργαζομένους
  • Αύξηση συχνοτήτων των δρομολογίων (1000 οχήματα τρόλεϊ και λεωφορεία υποσχέθηκε για παράδειγμα ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης από την πρώτη μέρα)
  • Ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς
  • Απαγόρευση χρήσης ανελκυστήρων στους σταθμούς
  • Αναστολή του Δακτυλίου μέχρι το τέλος Μαΐου (οι πολίτες καλούνται να χρησιμοποιούν το Ι.Χ.)
  • Θα επιτρέπονται επιπλέον δύο άτομα σε κάθε όχημα από 4 Μαΐου
  • Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

https://streamable.com/exmep0

Υπουργείο Ανάπτυξης

Στις 4 Μαΐου επανεκκινείται το πρώτο στάδιο της οικονομίας, το λιανικό εμπόριο όμως όχι όλα μαζί τα καταστήματα, με τα εμπορικά κέντρα να ανοίγουν την 1η Ιουνίου.

Συγκεκριμένα ανοίγουν βιβλιοπωλεία, κέντρα αισθητική, κομμωτήρια, καταστήματα οπτικών, αθλητικών ειδών και ΚΤΕΟ ενώ θα επιτρέπεται να έρχονται στις λαϊκές αγορές οι παραγωγοί από άλλους νομούς.

https://streamable.com/5dstq4

Στο δεύτερο στάδιο στις 11 Μαΐου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα (εκτός των εμπορικών κέντρων) και οι Σχολές Οδηγών.

Στο τρίτο στάδιο στις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα, οι βοτανικοί κήποι, αλλά και τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών.

Στο 4ο στάδιο, από 1η Ιουνίου. επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα ‪με έναν πελάτη ανα 20 τ.μ. (δεν θα λειτουργούν‬ οι χώροι εστίασης εντός αυτών), με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερκούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς‪ (ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι όπως και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας).‬

Σε 5ο στάδιο επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι με απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε 6ο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

Σε 7ο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύμματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

https://streamable.com/tw85r3

Υπουργείο Υγείας

Σταδιακά και προσεκτικά επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τον νέο κορονοϊό , όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το χώρο της Υγείας.

Το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πίεση και βγαίνει “ενισχυμένο”, είπε. Αυτή η ενίσχυση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με περαιτέρω προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των διαθέσιμων και λειτουργικών κλινών. Είχαμε δύο στόχους κατά την έναρξη της πανδημίας, είπε. να περιορίσουμε την μετάδοση και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.

“Τα καταφέραμε”, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προέτρεψε τους πολίτες όπως οι συνήθειες ατομικής προστασίας που αποκτήσαμε να μας γίνουν τρόπος ζωής.

https://streamable.com/sene6q

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Παραμένουν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς και τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι περιορισμοί και οι κανόνες που επιβάλει η προστασία της δημόσιας υγείας.

“Από Δευτέρα κινούμαστε όλοι προσεκτικά”, είπε χαρακτηριστικά.

https://streamable.com/jbwxt2