Κορονοϊός: Πώς η Κίνα δάμασε την πανδημία; Μόλις 5 κρούσματα ανά ημέρα
Διεθνή

Κορονοϊός: Πώς η Κίνα δάμασε την πανδημία; Μόλις 5 κρούσματα ανά ημέρα

Κορονοϊός: Πώς η Κίνα δάμασε την πανδημία; Μόλις 5 κρούσματα ανά ημέρα

Όσα είπε ο Έλληνας πρέσβης στο Πεκίνο δείχνουν ότι η λύση είναι μάλλον απλή

O Έλληνας πρέσβης στο Πεκίνο, Γιώργος Ηλιόπουλος, μίλησε στο ethnos.gr και εξήγησε πώς η Κίνα των δισεκατομμυρίων κατοίκων δάμασε τον κορονοϊό, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη μαστίζεται από το δεύτερο κύμα του Covid.

Από το τέλος του καλοκαιριού και χωρίς να έχει βγει στην αγορά κανένα από τα έξι κινεζικά εμβόλια που προπορεύονται στις έρευνες και υπόσχονται αποτελεσματικότητα 75% η ζωή στην Κίνα επιστρέφει στην κανονικότητα ενώ και η οικονομία ανεβάζει ρυθμούς.

«Δεν υπήρχε περιθώριο συζήτησης για την εφαρμογή των μέτρων στην Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο έλεγχος στις διαπροσωπικές επαφές. Τα περιοριστικά μέτρα είναι εξαιρετικά αυστηρά και τηρήθηκαν με ευλάβεια ενώ προληπτικά συνεχίζουν να ισχύουν και σήμερα.», δήλωσε ο Έλληνας πρέσβης.

Ενδεικτικό των αυστηρών μέτρων που ισχύουν ακόμη είναι ότι για ένα θετικό κρούσμα που εντοπίστηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Σαγκάης στο «Pudong» στην αρχή της βδομάδας μπήκαν σε καραντίνα 5.000 άνθρωποι (νοσηλευτικό προσωπικό γιατροί, ασθενείς, συγγενείς κ.α.) ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού.

«Δεν γίνεται καμία έκπτωση στην τήρηση των μέτρων και οφείλουν όλοι να τα τηρούν απαρέγκλιτα. Είναι αρκετά αυστηρά για να μην σου περάσει ποτέ από το μυαλό να μην είσαι πολύ αυστηρός με αυτούς που ελέγχεις εσύ», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας αν εμφάνιζες πυρετό δεν σου επιτρεπόταν να μπεις ακόμη και στο κτίριο που έμενες αν δεν έκανες πρώτα το τεστ και όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στο νοσοκομείο. Πολλές φορές οι Αρχές μια κινεζικής επαρχίας απαγόρευαν την είσοδο πολιτών σε κτίρια – ακόμη και αν ήταν αρνητικοί στον κορονοϊό – αν εκείνοι είχαν ταξιδέψει σε μια περιοχή που το ιικό φορτίο ήταν επιβαρυμένο, προσπαθώντας να περιορίσουν τη διασπορά του ιού» ανέφερε.

Χωρίς μάσκες στους δημόσιους χώρους

Μέχρι στιγμής το εμβόλιο δεν διατίθεται ευρέως στην αγορά για τον απλό κόσμο αλλά εμβολιάζονται πολύ συγκεκριμένες ομάδες όπως υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες πριν ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

«Γενικά η ζωή έχει πλέον επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς στο Πεκίνο. Με μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και στα κτίρια ενώ στον δρόμο δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τους πλέον, αν και οι περισσότεροι τις φορούν». Εκτός από τις μάσκες στους δημόσιους χώρους έχουν καταργηθεί οι περιορισμοί των πελατών στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης ενώ λειτουργούν κανονικά όλες οι επιχειρήσεις. Εξάλλου, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία δεν υπήρξαν ούτε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας για να επανέλθουν τώρα.

Ηλεκτρονική εγγραφή στις εισόδους των κτιρίων μέσω κινητών τηλεφώνων

Την ίδια ώρα στην Κίνα συνεχίζεται ο έλεγχος στις εισόδους των περισσότερων κτιρίων και όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ηλεκτρονική εγγραφή πριν μπουν σε ένα κτίριο. Οι πολίτες οφείλουν να σκανάρουν το κινητό τους τηλέφωνο σε ειδικό σύστημα, το οποίο αναγνωρίζει τον κάτοχό του. Οπότε σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα είναι εύκολη η ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Οι υγειονομικοί έλεγχοι είναι τόσο υψηλοί που σε πολλές περιπτώσεις οι εξετάσεις που γίνονται στο Πεκίνο δεν αναγνωρίζονται από τις αρχές της Σαγκάης, εκτιμώντας ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα εκεί είναι ακόμη πιο αυστηρά. Παράλληλα, εξακολουθούν να εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα όπως μέτρηση θερμοκρασίας και χρήση μάσκας σε κτίρια, δημόσιους χώρους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ. και χρησιμοποιούνται ευρέως εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα που καταγράφουν την υγεία, τα ταξίδια και το ιστορικό επαφών του χρήστη.

Στη μάχη και οι βάσεις δεδομένων από τα smart phones

Παρά την μείωση των κρουσμάτων πάντως, οι Κινέζοι αποφεύγουν τις προσωπικές επαφές και ούτε στήνονται στις ουρές, ενώ επενδύουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό με ανέπαφες πληρωμές και online υπηρεσίες. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να περιοριστεί το πρώτο πανδημίας στην Κίνα έπαιξε και η διαχείριση των βάσεων δεδομένων (big data) τόσο από την κυβέρνηση όσο και από ιδιωτικούς φορείς, τα οποία χρησιμοποιούν συνδυαστικά, επηρεάζοντας, ωστόσο, σε ένα βαθμό την ιδιωτικότητα του πολίτη.

«Το ζητούμενο δεν είναι αν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δεδομένα που είναι εκεί έξω αλλά σε ποιο βαθμό έχεις δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις στοιχεία χωρίς τη συγκατάβαση του κατόχου τους. Αν είναι για θέμα υγείας νομίζω ότι αυτό το αγαθό είναι πολύ πιο σημαντικό από το αν θα καταγραφεί από μία τηλεφωνική εταιρεία το ότι μετακινήθηκε κάποιος από ένα σημείο σε ένα άλλο».

Πηγή: ethnos.gr