Κυριάκος Μητσοτάκης: “Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοϊού πραγματικότητα”
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοϊού πραγματικότητα”

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοϊού πραγματικότητα”

Όλα όσα ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός - Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά, τα σχολεία, οι εκκλησίες;

H φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα ανακοινώθηκαν σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο νέο του διάγγελμα.

Υπευθυνότητα και ωριμότητα ζήτησε ο πρωθυπουργός που ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την προσπάθειά του.

“Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους μικρούς ήρωες”, είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους από τον κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε δύο συμμάχους, τον καλό καιρό και τους ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες και τους προέτρεψε να φορούν μάσκα και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

“Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοϊού πραγματικότητα”.

“Έχουμε αναλυτικό και μελετημένο σχέδιο για τους επόμενους μήνες. Προτεραιότητά μου είναι η υγεία των Ελλήνων”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Το νέο μας σύνθημα είναι Μένουμε ασφαλείς”, είπε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι από τις 4 Μαΐου καταργείται η ειδική άδεια και το sms για τη μετακίνησή μας εντός νομού.

Oι οργανωμένες παραλίες θα παραμείνουν κλειστές.

Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού.

Σε επόμενη φάση στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε ειδικά τον Αρχιεπίσκοπο ανοίγοντας τις εκκλησίες από τις 4 Μαΐου και από τις 17 ο κόσμος μπορεί να συμμετέχει στις Λειτουργίες.

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.

“Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.

Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο κυβέρνησης, υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας”, τόνισε ο πρωθυπουργός

“Το Μένουμε Σπίτι παραμένει. Δε βγαίνουμε χωρίς λόγο” είπε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας.

«Περιοριστήκαμε αλλά δεν χωριστήκαμε. Θα έλεγα ότι ξαναγνωριστήκαμε και συστρατευτήκαμε. Ο κορονοϊός μάς έμαθε, επίσης, ότι η φιλία δεν περιορίζεται σε μία χειραψία. Ούτε η φροντίδα σε μία αγκαλιά. Και πως όλα, τελικά, μπορούν να εκφραστούν με νέους τρόπους σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Γιατί, πράγματι, στις 4 Μαΐου όλοι θα συναντηθούμε με μία νέα καθημερινότητα. Και αν τη διαχειριστούμε με ωριμότητα τότε, σταδιακά, θα την βελτιώνουμε για να την κάνουμε όλο και καλύτερη» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε πως μέχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μία αποτελεσματική θεραπεία, ο ιός θα ζει ανάμεσά μας. «Κάποιοι δεν μπορεί παρά να νοσήσουν. Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Όποιος, λοιπόν, σε λίγο θα κλείνει πίσω του την πόρτα του σπιτιού, ταυτόχρονα θα ανοίγει την πόρτα της ευθύνης. Από την υπομονή, θα περνά στην επιμονή. Και από την αντοχή, στην προσοχή. Γιατί μόνο έτσι ο κίνδυνος θα συρρικνώνεται».

https://streamable.com/aguffu