Μέκκα: Το πριν και το συγκλονιστικό μετά του κορονοϊού
Viral

Μέκκα: Το πριν και το συγκλονιστικό μετά του κορονοϊού

Μέκκα: Το πριν και το συγκλονιστικό μετά του κορονοϊού

Δείτε πώς είναι σήμερα το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο των μουσουλμάνων

Αν ένα σημείο του πλανήτη συγκεντρώνει χιλιάδες πιστών ταυτόχρονα αυτή είναι σίγουρα η ιερή πόλη Μέκκα στη Σαουδική Αραβία, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο του μουσουλμανικού κόσμου.

Χιλιάδες προσκυνητές, οι λεγόμενοι haji, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στην πόλη αυτή για να προσκυνήσουν την ιερή μαύρη πέτρα στο Μεγάλο Τζαμί της πόλης.

Η πλέον συνηθισμένη εικόνα που αναμετέδιδαν τα αραβικά πρακτορεία κατά τη διάρκεια μιας τυπικής προσευχής είναι αυτή των χιλιάδων ανθρώπων να περπατούν κυκλικά γύρω από την ιερή πέτρα.

Προσκύνημα στη Μέκκα το 2019 – Shutterstock

Οι News York Times με ένα συγκλονιστικό post τους θέλησαν να δείξουν πώς ο κορονοϊός άλλαξε παραδόσεις χιλιάδων ετών ακόμα και στη Μέκκα.

Πλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν επιτρέπεται οι προσκυνητές να πλησιάζουν και να ακουμπούν ή να φιλούν την ιερή πέτρα, επιτρέπεται να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό-αγιασμό που του δίνουν οι υπεύθυνοι του τζαμιού ενώ πλέον το κυκλικό τελετουργικό γύρω από την πέτρα γίνεται με αποστάσεις ασφαλείας με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι πλέον η παρακάτω:

Προσκύνημα στην ιερή πέτρα στις 29 Ιουλίου 2020 – Zuma Press

Πέρσι, 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι από όλον τον κόσμο μετείχαν στο ιερό προσκύνημα hajj. Φέτος, οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ότι θα επιτραπούν μόλις 1000 από το βασίλειο, αν και εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός θα είναι μεγαλύτερος.

Μάλιστα, οι ντόπιοι προσκυνητές που μπήκαν για φέτος στο τζαμί έμειναν πρώτα σε εβδομαδιαία καραντίνα στο σπίτι τους και κατόπιν σε 4ημερη καραντίνα σε ξενοδοχεία της Μέκκας προτού τους επιτραπεί η είσοδος για το προσκύνημα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The New York Times (@nytimes) στις