Ο κορονοϊός έπληξε τη… σαμπάνια! 100 εκατομμύρια λιγότερα μπουκάλια θα πουληθούν φέτος
Viral

Ο κορονοϊός έπληξε τη… σαμπάνια! 100 εκατομμύρια λιγότερα μπουκάλια θα πουληθούν φέτος

Ο κορονοϊός έπληξε τη… σαμπάνια! 100 εκατομμύρια λιγότερα μπουκάλια θα πουληθούν φέτος

"Όταν κάποιος χάσει τη δουλειά του ή κάποιος από την οικογένειά του πεθάνει, δεν θέλει να γιορτάσει" λένε οι παραγωγοί

Συνώνυμο της ευζωίας αλλά και δείγμα κοινωνικού στάτους, η σαμπάνια έχει ταυτιστεί με ιδιαίτερες στιγμές πολυτέλειας.

Όταν όμως τα οικονομικά δεδομένα είναι δυσμενή, τα είδη πολυτελείας είναι σίγουρα τα πρώτα που πλήττονται.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της σαμπάνιας καθώς οι προβλέψεις για τις φετινές πωλήσεις κάνουν λόγο για μείωση κατά το ένα τρίτο ή 100 εκατομμύρια μπουκάλια, καθώς η κρίση του νέου κορονοϊού κλείνει μπαρ και εστιατόρια διεθνώς και πλήττει οικονομίες.

Οι χαμένες πωλήσεις ενδέχεται να ανέλθουν σε άνω του 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2020 και η πτώση θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια, σημειώνουν οι ειδικοί.

Πέρυσι, οι παραγωγοί σαμπάνιας πούλησαν σχεδόν 300 εκατομμύρια μπουκάλια έναντι του ποσού ρεκόρ των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κατάρρευση αυτή είναι όμοια με την ύφεση την εποχή του πολέμου, λέει η ένωση παραγωγών σαμπάνιας CIVC στο Reuters.

«Όταν κάποιος χάσει τη δουλειά του ή κάποιος από την οικογένειά του πεθάνει, δεν θέλει να γιορτάσει, επομένως θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο για αρκετά χρόνια», είπε ο συμπροδρεύων της ένωσης Μαξίμ Τουμπάρ.

Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις βασίζονται στην πτώση 75% που σημειώθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο και ο έτερος συμπρόεδρος της ένωσης CIVC Ζαν Μαρί Μπαριλέρ προέβλεψε πως οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να κυμαίνονται κάτω του μέσου όρου έως το τέλος της χρονιάς, περιλαμβανομένης της εορταστικής περιόδου.

«Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν όταν ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια επαναλειτουργήσουν και ο κόσμος επιστρέψει σε μια πιο φυσιολογική και αισιόδοξη ζωή, όμως είναι δύσκολο να πούμε πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό», τόνισε.