Christian Dior: Έκθεση μόδας προς τιμήν του
ΜΟΔΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ

Christian Dior: Έκθεση μόδας προς τιμήν του

Christian Dior: Έκθεση μόδας προς τιμήν του

Η μεγαλύτερη έκθεση μόδας που φιλοξένησε ποτέ το μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο-μετά την έκθεση του 2015 «Alexander McQueen: Savage Beauty»- είναι αφιερωμένη στον Christian Dior, στο έργο και στην κληρονομιά του στον κόσμο της υψηλής ραπτικής.

Η έκθεση «Dior: Designer of Dreams» παρουσιάζει 500 εκθέματα, με 200 δημιουργίες υψηλής ραπτικής, δίπλα σε αξεσουάρ, φωτογραφίες μόδας, αρώματα, αυθεντικά make-up, εικονογραφήσεις και περιοδικά.

https://www.instagram.com/p/BtY6tXWgqDu/?utm_source=ig_web_copy_link

Τα τμήματα της έκθεσης

Διαρθρωμένη σε έξι τμήματα, η έκθεση – την επιμελήθηκε η επιμελήτρια μοντέρνων υφασμάτων και μόδας στο V&A Oriole Cullen – ιχνηλατεί την ιστορία και την επίδραση του Christian Dior και των έξι διευθυντών δημιουργικού που τον διαδέχτηκαν στον γαλλικό οίκο.

https://www.instagram.com/p/BtWKFgQAuxY/?utm_source=ig_web_copy_link

Ξεκινά, ως οφείλει, από τα πρώτα βήματά του, τα ενδύματα που εμπνεύστηκε από την Belle Epoque ενώ εκτίθενται creation που φορέθηκαν από την πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Αγγλίας, τη θρυλική μπαλαρίνα Margot Fonteyn και την ηθοποιό Jennifer Lawrence.

https://www.instagram.com/p/BtRN8PgAuKU/?utm_source=ig_web_copy_link

Ειδική φροντίδα επιφυλάχθηκε για το φόρεμα το οποίο ο Γάλλος μόδιστρος ετοίμασε για τα 21α γενέθλια της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, το φόρεμα με τα διαμάντια που απαθανάτισε στην περίφημη φωτογραφία του ο Cecil Beaton. Η γαλαζοαίματη είχε δωρίσει την τουαλέτα στο Museum of London το 1968, και τώρα αποκαταστάθηκε πλήρως για την έκθεση.

Οι πηγές έμπνευσης

Η Oriole Cullen βασίστηκε στη μεγάλη έκθεση «Christian Dior: Couturier du Reve» που φιλοξένησε το Musee des Arts Decoratifs στο Παρίσι. Επανασχεδίασε, όμως, το show για το Victoria and Albert ώστε να περιλάβει τμήμα αφιερωμένο στη μεγάλη συγγένεια του Christian Dior με το Λονδίνο, τον τόπο της πρώτης επίδειξης μόδας του, στο ξενοδοχείο Savoy, το 1950.

Χειρόγραφο του Christian Dior από το 1947

Χειρόγραφο του Christian Dior από το 1947

Ο Christian Dior επέμενε: «Αγαπώ τις αγγλικές παραδόσεις, τους αγγλικούς καλούς τρόπους, την αγγλική αρχιτεκτονική. Αγαπώ ακόμη και την αγγλική κουζίνα». Ανάμεσα στις πελάτισσές του στη Γηραιά Αλβιόνα ήταν η Nancy Mitford και τα show του ήταν κοινωνικά γεγονότα, όχι σε πασαρέλες αλλά σε παλάτια σαν το Blenheim.

Οι θεματικές της έκθεσης

Η έκθεση «Dior: Designer of Dreams» είναι θεματικά δομημένη, κάθε αίθουσα εστιάζει σε διαφορετικές πλευρές του οίκου μόδας.

Υπάρχει και αίθουσα στην οποία εξερευνάται η γοητεία που ασκούσαν οι κήποι πάνω στον Christian Dior. Μία άλλη είναι αφιερωμένη στο ατελιέ του οίκου Dior.

Ο Christian Dior με το μοντέλο Sylvie το 1948

Ο Christian Dior με το μοντέλο Sylvie το 1948

Σε άλλη αίθουσα πάλι, δίπλα στις δημιουργίες του μόδιστρου, εκτίθενται γάντια από τον οίκο δερμάτινων αξεσουάρ Dents, πλεκτά από τη φίρμα Lyle & Scott και δημιουργήματα των κοσμηματοπωλών στο Mitchel Maer (όλοι τους, οίκοι με τους οποίους συνεργαζόταν τακτικά ο Christian Dior).

Οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στα 70 χρόνια ονείρου του Christian Dior έως τις 14 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ