Αλίκη Κατσαβού – Σάντρα Βουτσά: Η γνωριμία των δύο αγαπημένων γυναικών του Κώστα Βουτσά, το ξεκαθάρισμα για τη διαθήκη και οι σχέσεις με τη Θεοδώρα και τη Νικολέττα
Ελλάδα

Αλίκη Κατσαβού – Σάντρα Βουτσά: Η γνωριμία των δύο αγαπημένων γυναικών του Κώστα Βουτσά, το ξεκαθάρισμα για τη διαθήκη και οι σχέσεις με τη Θεοδώρα και τη Νικολέττα

Αλίκη Κατσαβού – Σάντρα Βουτσά: Η γνωριμία των δύο αγαπημένων γυναικών του Κώστα Βουτσά, το ξεκαθάρισμα για τη διαθήκη και οι σχέσεις με τη Θεοδώρα και τη Νικολέττα

Τι είπαν στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

Η τελευταία σύζυγος του Κώστα Βουτσά – η γυναίκα που τον αγάπησε και του παραδόθηκε άνευ όρων-  και η μεγάλη του κόρη-στην οποία είχε τεράστια αδυναμία- φωτογραφήθηκαν μαζί για το περιοδικό ΟΚ! και μίλησαν για τη ζωή τους δίπλα στον μεγάλο πρωταγωνιστή του ελληνικού κινηματογράφου, την πρώτη τους γνωριμία, τις σχέσεις τους με τις άλλες δύο κόρες του αείμνηστου ηθοποιού και ξεκαθάρισαν τα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί για κάποια διαθήκη.

Ήταν Φεβρουάριος του 2013. Η Αλίκη Κατσαβού έχει βγει για φαγητό με τον Κώστα Βουτσά στο εστιατόριο Agora, πίσω από το Χίλτον, όπου συνήθιζαν να συχνάζουν. Η σχέση τους μετρά μόλις κάποιες εβδομάδες. Εκείνο το βράδυ στην παρέα τους βρίσκεται και η μεγάλη κόρη του ηθοποιού, Σάντρα Βουτσά, την οποία απέκτησε από τον γάμο του με την Έρρικα Μπρόγιερ.

«Σάντρα, να σου συστήσω την Αλίκη. Παίζουμε μαζί στο Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα στο Μέγαρο Μουσικής. Η Αλίκη είναι η σύντροφός μου». Από εκείνο το βράδυ του Φλεβάρη μέχρι σήμερα οι δυο γυναίκες παραμένουν δεμένες – στις χαρές και τις λύπες. Είναι πια οικογένεια. Αυτό που τις ενώνει είναι η αγάπη για τον Κώστα Βουτσά. Και κάποιες αναμνήσεις μαζί του, που τις φυλάνε μέσα τους ως πολύτιμες.

Τότε λοιπόν γνωρίζεστε για πρώτη φορά;

Αλίκη: Είχε προηγηθεί ένα τυπικό «χαίρω πολύ» τη δεκαετία του ’90. Τότε ο Κώστας είχε τη δική του εταιρεία παραγωγής και έκανε τις Ιστορίες χωρίς δάκρυα στον ΑΝΤ1. Με είχαν φωνάξει να παίξω σε ένα επεισόδιο, του άρεσα του Κώστα ως φιγούρα και με κράτησε για άλλα τρία. Τα γραφεία της εταιρείας ήταν στη Γραβιάς και θυμάμαι τη Σάντρα να έρχεται πάνω σε ένα μηχανάκι.

Σάντρα: Εργαζόμουν τότε στην εταιρεία του. Είχα ξεκινήσει από βοηθός φροντιστή γιατί είχε τη σωστή νοοτροπία ο Βουτσάς, ότι δεν μπορείς να γίνεις αμέσως διευθυντής απλώς
και μόνο επειδή ο πατέρας σου έχει την εταιρεία. Πώς είναι δυνατόν να ξέρεις 20 χρόνωννα διαχειριστείς όλα τα καθήκοντα μιας δουλειάς; Και πρέπει να πω ότι πέρασα δύσκολα μαζί του επαγγελματικά. Ήταν σκληρός εργοδότης – και καλά έκανε.

Αλίκη: Τις ωραιότερες αφηγήσεις για τον Βουτσά ως παραγωγό τις έχει κάνει ο Βασίλης Ζωνόρος (σ.σ. ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου), που είχε συνεργαστεί πάρα πολλές φορές μαζί του. Έλεγε λοιπόν πως «όταν έκλεινες συμφωνία με τον Βουτσά, σε πάταγε κάτω στα μεροκάματα. Μας έκλεινε με όσο πιο χαμηλούς μισθούς μπορούσε και μετά άρχιζε τα δώρα “πάρε ένα μπουφάν”, “πάρε ένα τραπέζι” κ.ο.κ. “Μα, Κώστα, θα προτιμούσα να μου είχες δώσει κάποια χρήματα παραπάνω” του παραπονιόμουν».

Σάντρα: Ωστόσο, όσα χρόνια ήταν θιασάρχης και επιχειρηματίας –ως επί το πλείστον στο Θέατρο Γκλόρια– πρώτα πλήρωνε τους πάντες, από την ταξιθέτρια, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς μέχρι τους προμηθευτές του μπαρ, και ό,τι έμενε το έβαζε στην τσέπη του.

Αλίκη: Να φανταστείς ότι οι δοσάδες ήξεραν ότι ο Κώστας πληρώνει δύο φορές τον μήνα και την έστηναν έξω από το θέατρο για να μπορέσουν να πάρουν από τους ηθοποιούς τα χρήματά τους.

Και ξαναβρίσκεστε, Αλίκη, χρόνια αργότερα, όπου γίνεστε τελικά ζευγάρι. Παντρεύεστε και δημιουργείτε μαζί οικογένεια. Πώς ήταν ο Βουτσάς ως σύντροφος;

Αλίκη: Με τον Κώστα ήταν γραφτό να συναντηθούμε. Τον πρώτο καιρό της σχέσης μας, που δεν με γνώριζε ακόμη καλά, φοβόταν ίσως λίγο και ήταν προσεκτικός. Έπαιρνε, για παράδειγμα, κάποια τηλέφωνα παραπάνω αλλά μετά χαλάρωσε. Και εγώ χαλάρωσα μαζί του. Ήμουν άλλος άνθρωπος πριν από τον Κώστα.

Σάντρα: Πράγματι, ο πατέρας μου ηρέμησε πολύ με την Αλίκη. Εμένα μου είχε πει πάρα πολλές φορές: «Η Αλίκη είναι η καλύτερη γυναίκα που είχα στη ζωή μου».

Αλίκη: Κι όμως, εγώ δεν ένιωθα τόσο σίγουρη για τα συναισθήματά του, είχα πάντα αγωνία. Μετά από τρεις γάμους και τρία παιδιά, συναντάει εμένα. «Πόσο γράφω μέσα του;», «Πόσο βαθύς είναι ο έρωτάς του;» αυτά τα ερωτήματα με απασχολούσαν. Όταν πια έφυγε από τη ζωή, διάβασα την τελευταία συνέντευξη που είχαμε δώσει μαζί σε ένα κυπριακό περιοδικό – με πόσο τρυφερά λόγια μιλούσε για μένα. Και τότε το μυαλό μου συγκέντρωσε όλα όσα έζησα μαζί του –τα λόγια, τις κινήσεις και τις πράξεις του– και κατάλαβα πως πράγματι είχα «μετρήσει» μέσα του.

Αλίκη, στο σπίτι μιλάτε με τον Φοίβο για τον πατέρα του ή το αποφεύγεις για να μην τον στενοχωρείς;

Αλίκη: Δεν αποφεύγω τίποτα, απλά προσπαθώ να μην ανοίγω εγώ τη συζήτηση γιατί αυτό μπορεί να του προκαλέσει άγχος. Όταν όμως μου δίνει την αφορμή, του μιλάω όσο μπορώ με πιο απλά λόγια για την ηλικία του αλλά με απόλυτη ειλικρίνεια για όλα τα θέματα.

Τι σε ρώτησε τελευταία που αφορούσε τον μπαμπά του;

Αλίκη: Το μεγάλο θέμα που λύσαμε τον τελευταίο καιρό ήταν που ήθελε να επισκεφτεί τον τάφο του. Μου το ζητούσε επίμονα από μόνος του. Πήγαμε λοιπόν και κατάλαβα ότι ο Φοίβος προσπαθούσε να τελειώσει μέσα του το ότι εκεί είναι ο Κώστας. Με ρώτησε ποιοι είναι γύρω του, με έβαλε να του διαβάσω τα ονόματα και μετά αναρωτήθηκε αν ανοίγει από κάπου ο τάφος που ήταν μέσα ο μπαμπάς του… Στο σχολείο οι δασκάλες μού λένε ότι πολλές συμπεριφορές του θυμίζουν τον Κώστα. Είναι χαριτωμένος και του αρέσει να κάνει τους άλλους να γελάνε, οπότε ψάχνει και βρίσκει τον τρόπο. Νομίζω ότι αυτό είναι γονιδιακό.

Φαντάζομαι πως μετά την απώλεια του Βουτσά κληθήκατε, και εσύ και η Σάντρα, να ασχοληθείτε με πιο διαδικαστικά ζητήματα, που όσο εκείνος ζούσε δεν περνούσαν από το μυαλό σας. Όπως διαθήκες και θέματα περιουσιακά και κληρονομικά.

Σάντρα: Δεν υπάρχει διαθήκη.

Ένας άνθρωπος που προνοούσε για τα πάντα, όπως ο Κώστας Βουτσάς, πώς γίνεται να μην άφησε πίσω του κάποια διαθήκη;

Σάντρα: Ήταν όλα τακτοποιημένα πριν φύγει ο πατέρας μου.

Αλίκη: Διαιωνίζεται αυτό το θέμα της διαθήκης που δεν υπάρχει από τότε που ακόμα ήταν στη ζωή ο Κώστας. Όπως και το ότι ο Φοίβος θα κληρονομούσε μετά τον θάνατό του το διαμέρισμα όπου ζούσαμε στο Κολωνάκι, στο οποίο όμως ήμασταν με ενοίκιο.

Άρα είχε φροντίσει να καλύψει οικονομικά και τα τέσσερα παιδιά του όσο βρισκόταν ακόμη στη ζωή;

Σάντρα: Το να καλύψει οικονομικά είναι κάτι σχετικό. Όμως, είχε φροντίσει κάποια πράγματα που είχε φτιάξει ως επαγγελματίας –τότε που μπορούσε ακόμη– να τα δώσει στα παιδιά του. Κάποια στιγμή ακούστηκε μέχρι ότι ο Βουτσάς είχε 1 εκατομμύριο ευρώ στην τράπεζα. Δεν ισχύουν όλα αυτά.

Πρόσφατα η Θεοδώρα, η κόρη του Κώστα Βουτσά από τον δεύτερο γάμο του με τη Θεανώ Παπασπύρου, με μια ανάρτησή της στα social media (η οποία πλέον έχει σβηστεί) προειδοποίησε πως επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της εφόσον ειπωθεί ξανά δημόσια από «συγγενείς» του ότι δεν τους είχε τακτοποιήσει οικονομικά.

Σάντρα: Ναι, αυτό ήταν σπόντα για την Αλίκη. Να εξηγήσω λοιπόν τι συνέβη. Η Αλίκη είχε δώσει μια συνέντευξη και είχε πει «περνάω δύσκολα». Ύστερα κάποιο site έγραψε: «Η Αλίκη Κατσαβού δεν έχει να φάει». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ούτε δήλωσε κάτι τέτοιο η ίδια. Η Αλίκη ουσιαστικά περιέγραψε την άγρια πραγματικότητα που ζούμε όλοι στην Ελλάδα, και ειδικά οι Έλληνες ηθοποιοί. Η Θεοδώρα, επειδή προφανώς μένει πολλά χρόνια στο εξωτερικό (σ.σ.πρώτα στην Ολλανδία και τώρα στη Σιγκαπούρη), δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Και θεώρησε ότι η Αλίκη το είπε αυτό σε σχέση με τον Κώστα Βουτσά. Μάλιστα, μέσα στην ανάρτησή της υποστήριξε πως «φταίει η κακή διαχείριση και η κακή επιχειρηματικότητα» (σ.σ. των «συγγενών» του Βουτσά για τη σημερινή οικονομική τους κατάσταση). Άρα η Θεοδώρα χαρακτηρίζει το 97% των Ελλήνων ως κακούς διαχειριστές και κακούς επιχειρηματίες καθώς τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες και ζούμε σε μια χώρα όπου οι πολίτες είναι πραγματικά ήρωες.

Αλίκη: Εγώ δεν θα πω πολλά, θα πω μόνο το εξής: Ως μοναδική χήρα του Κώστα Βουτσά έχω προσέξει πάρα πολύ τις εκφράσεις μου γιατί ξέρω ότι καθετί που δηλώνω πρώτα
αντανακλά την ψυχή μου και μετά τον άνθρωπο στον οποίο αναφέρομαι. Γιατί, ευτυχώς, την προσωπικότητα, το μεγαλείο και το όνομα του Κώστα Βουτσά καμιά από εμάς δεν μπορεί να το θίξει…

Αυτά που είπε η Σάντρα απηχούν την πραγματικότητα. Και οι συγγενείς μπορούν να απευθυνθούν σε μένα και να τους εξηγήσω τι ακριβώς έχει γίνει.

Σάντρα: Η Θεοδώρα με όσα έγραψε είναι σαν να προσβάλλει τον κόσμο που περνάει δύσκολα. Και τη μνήμη του Κώστα.

Αλίκη: Ναι, θα ήταν πολύ δυσαρεστημένος ο Κώστας…

Σάντρα, τι σχέσεις έχεις σήμερα με τις αδελφές σου, τη Θεοδώρα και τη Νικολέττα;

Σάντρα: Είναι μακριά και οι δύο και έχουν παιδιά. Και κάποιος που έχει παιδιά δεν μπορεί να είναι πάντα διαθέσιμος στο τηλέφωνο, οπότε υπάρχει μια επαφή όπως με κάποιον που είναι σε απόσταση.

Αλίκη, η δική σου επαφή ποια είναι;

Αλίκη: Έχουν χαλαρώσει οι επαφές. Δεν έχω ψυχρανθεί, οι σχέσεις μου μαζί τους είναι αγαθές, απλά η απόσταση δεν έχει βοηθήσει.

Και η περιβόητη υπόθεση με τους πίνακες του Κώστα Βουτσά που έχει στην κατοχή της η δεύτερη σύζυγός του Θεανώ Παπασπύρου;

Σάντρα: Αυτή είναι καθαρά δική μου υπόθεση. Η Αλίκη δεν έχει καμιά σχέση με αυτό.

Σκοπεύεις να κινηθείς νομικά;

Σάντρα: Θα μάθετε πολύ σύντομα για αυτή την υπόθεση, δεν μπορώ να πω ακόμη κάτι, αλλά έχω κάποια πλάνα στο μυαλό μου. Λύση από την άλλη πλευρά δεν θα βρεθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση. Υπήρξε μια επιθυμία του πατέρα μου εδώ και πολλά χρόνια… Αν λοιπόν κάποιος είχε σκοπό να τη σεβαστεί, θα το είχε κάνει εκ των προτέρων και δεν θα είχαμε φτάσει μέχρι εδώ. Εννοείται πως δεν θα το αφήσω έτσι… Καταρχάς, για λόγους συναισθηματικούς αυτοί οι πίνακες ανήκαν στον πατέρα μου. Με τα χρήματά του τους αγόρασε και είναι πίνακες αξίας. Και όταν ο πατέρας σου για πολλά χρόνια σού λέει «έχω πάρει κάποιους πίνακες και όταν φύγω από τη ζωή θέλω κάποιους να τους πάρεις εσύ», το έχεις στο μυαλό σου. Γιατί είναι ένα δώρο από τον πατέρα σου, που πλέον δεν είναι στη ζωή.