Απόστολος Λύτρας: Οι υποθέσεις που τον συγκλόνισαν και εκείνες που αρνείται να αναλάβει
Νέα

Απόστολος Λύτρας: Οι υποθέσεις που τον συγκλόνισαν και εκείνες που αρνείται να αναλάβει

Απόστολος Λύτρας: Οι υποθέσεις που τον συγκλόνισαν και εκείνες που αρνείται να αναλάβει

Τι είπε ο γνωστός ποινικολόγος για την υπόθεση με το βιτριόλι και εκείνη στη Σιάτιστα Κοζάνης

Ο Απόστολος Λύτρας αρνείται να αναλάβει υποθέσεις που αφορούν σε εγκλήματα με παιδιά, ενώ επηρεάζεται από τις δύσκολες υποθέσεις και θεωρεί ότι αυτές κάνουν ύπουλη ζημιά στην ψυχολογία.

«Η δουλειά μας είναι πιο δύσκολη, ξεπερνάει το κομμάτι του σόου και μπαίνουμε σε πιο βαθιά μονοπάτια. Ο οποιασδήποτε άνθρωπος, ότι και να κάνει έχει το δικαίωμα της υπεράσπισης», δήλωσε ο κ. Λύτρας στο The 2night show και συνέχισε για το ποιες υποθέσεις αρνείται να αναλάβει:

«Έχω αρνηθεί πολλές φορές και έχω ένα πρόβλημα με συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούν σε εγκλήματα με παιδιά. Δεν θέλω».

Για τον λόγο που έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια: «Ανθεί το έγκλημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα πράγμα που συνέβαινε και στο εξωτερικό και τώρα έχει έρθει εδώ. Με ανθρώπους που έρχομαι σε επαφή να τους υπερασπιστώ, πολλές φορές δεν έχουν αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται. Για να οδηγηθεί κάποιος σε έγκλημα έχει να κάνει με την προσωπικότητα , με την οικογένεια με τα βιώματα. υπάρχει ένα υπόβαθρο για να οδηγηθεί εκεί».

Για το αν θα μπορούσαμε να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις: «Έχει γίνει έτσι η κοινωνία που δεν μιλάει κανείς. Ακούει στο διπλανό σπίτι να κακοποιούνται άνθρωποι και να μην παίρνουν πρωτοβουλία. Είναι πολλά τα περιστατικά. Κανείς δεν ξέρει τίποτα στη γειτονιά όταν γίνεται ένα έγκλημα, αλλά όλοι ξέρουν. Υπάρχει φόβος αλλά και αδιαφορία».

https://streamable.com/1dwylv

Για το ποινικό σύστημα της χώρας: «Τα ισόβια είναι 16 χρόνια και το δις ισόβια είναι τα 25. Υπάρχει και σε άλλα κράτη αυτό. Σαν κράτος είμαστε το πρώτο σε ισόβιες καθείρξεις της Ευρώπης».

Για το πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία να αποδεχτεί έναν φυλακισμένο: «Το κράτος δεν κάνει τίποτα για αυτό. Επειδή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, οδηγούνται κατά 90% στο έγκλημα ξανά. Φταίει το σύστημα»

Για το ποια είναι μια μεγάλη υπόθεση που τον έχει συγκλονίσει:  «Με είχε σοκάρει το έγκλημα στο Κορωπί, που μπροστά στα παιδιά, η σύντροφος του πατέρα, σκότωσε τη μητέρα τους. Επειδή έχω σχέση με τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο. Αυτή η σκηνή που έχουν δει… Ήταν σοκαριστικό, είχε και άλλα επακόλουθα, βλέπεις να διαλύεται μια οικογένεια».

Για το αν υπάρχει διαφορά στους δικηγόρους: «Νομίζω ότι οι δικαστές, όποιον δικηγορώ και να έχουν απέναντί τους θα κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτό που ισχύει είναι ότι κάποιος κατηγορούμενος ενδεχομένως να χρειαστεί ειδικούς, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, πραγματογνώμονες, εκεί χρειάζονται χρήματα. Είχα περίπτωση που έπρεπε να κληθούν 10 γιατροί. Είχε κατηγορηθεί ότι σκότωσε τη γυναίκα του, αλλά εκείνη είχε χαθεί στη γέννα».

Αν χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη οι δικηγόροι: «Εμένα με επηρεάζουν ψυχολογικά οι δύσκολες υποθέσεις. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που θα σου πει ότι είναι μέσα στην τρελή χαρά. Η ζημιά γίνεται ύπουλα».

https://streamable.com/omg6bz

Για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε: «Πίεση, άγχος, ο τρόπος ζωής, χάνεις πολλά πράγματα. Τα παιδιά σου, περνάει η καθημερινότητα και δεν είσαι κοντά τους, εμένα αυτό μου στοιχίζει».

«Αδιανόητο έγκλημα ήταν με την Ιωάννα και το βιτριόλι. Ο κόσμος έχει ξεφύγει. Θεωρώ ότι πήγαινε για να τη σκοτώσει. Υπήρχε παρακολούθηση για να την καταστρέψει εφ’ όρου ζωής. Η Ιωάννα δεν είναι καλά, είναι ψυχολογικά ράκος, δεν μπορεί να βγει στο φως της ημέρας. Μια τόσο όμορφη κοπέλα…».

«Έγκλημα πάθους σοκαριστικό ήταν μια υπόθεση στην Ηλεία με κάποια κυρία η οποία κατηγορήθηκε ότι έβαλε τον εραστή να σκοτώσει τον σύζυγο της για να είναι μαζί. Αυτή ήταν η κατηγορία. ο σύζυγος ήταν παπάς είχε γίνει χαμός και μέχρι σήμερα το αρνείται. Λέει ότι εγώ δεν τον έβαλα, το έκανε με δική του πρωτοβουλία».

«Είναι σπάνιο ένας αθώος άνθρωπος να βρεθεί στη φυλακή. Είναι κάτι απίθανο».

Για την Αγγελική Νικολούλη και την προσφορά της; «Η Αγγελική Νικολούλη είχε ασχοληθεί με την υπόθεση Πολύζου, που σύμφωνα με την οικογένεια είχε εξαφανιστεί. Το έγκλημα στην Κοζάνη που βρέθηκε το παιδί θαμμένο και τελικά βρέθηκαν η μητέρα και ο πατριός κατηγορούμενοι».

Για το αν πελάτες του καταλαβαίνει ότι του λένε ψέματα: «Εγώ βλέπω τη δικογραφία, αντιλαμβάνομαι τι συμβαίνει, αν τα στοιχεία είναι εις βάρος του κατηγορούμενου δεν χρειάζεται να ρωτήσω. Προσπαθώ να βοηθηθεί ο πελάτης μου, όχι να απαλλαχθεί. Υπάρχουν υποθέσεις που δεν σηκώνουν ελαφρυντικά».

Ο κόσμος τα βάζει με τους δικηγόρους: «Η δουλειά του δικηγόρου είναι μια δύσκολη δουλειά και δεν πρέπει να ταυτίζουν τον δικηγόρο ούτε με το έγκλημα ούτε με τον κατηγορούμενο. Δεν προσπαθεί να απαλλάξει, το δικαστήριο αποφασίζει. Ο δικηγόρος βοηθάει το δικαστήριο να εκδώσει μια απόφαση. Η οικογένεια Πολύζου λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση. Δεν υπήρχαν στοιχεία. Η κοινή γνώμη επηρεάζει πολλές φορές. Ήρθε η κ. Νικολούλη να καταθέσει που είχε κάνει μια έρευνα μεγαλύτερη από της αστυνομίας. Πολλές φορές έχει συμβεί αυτό».

https://streamable.com/kdprx4

Για το αν θα ήταν λιγότερα τα εγκλήματα αν ο κόσμος από μικρός είχε εικόνα τι συμβαίνει στις φυλακές: «Πιστεύω ότι θα ήταν λιγότερα τα εγκλήματα. Θα ήθελα όμως οι δικαστές να πάνε ένα σαββατοκύριακο στη φυλακή, να δουν τις συνθήκες κράτησης, να δούμε αν με τόση ευκολία θα πουν το “ένοχος” και με τόσα πολλά χρόνια για κάποια αδικήματα. Στο εξωτερικό είναι υποχρεωτικό να πηγαίνουν στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους. Πρέπει ο δικαστής να ξέρει που στέλνει τον άλλον».

«Οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι και θα πρέπει η κοινωνία να σκύψει πάνω από τα σωφρονιστικά καταστήματα. Δεν πρέπει να είναι εκδίκηση».

https://streamable.com/lcynoy