Δαδιά: Μάχη με τις φλόγες για το προστατευόμενο δάσος
Κοινωνία

Δαδιά: Μάχη με τις φλόγες για το προστατευόμενο δάσος

Δαδιά: Μάχη με τις φλόγες για το προστατευόμενο δάσος

Δύσκολη η φωτιά και στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο

Οκτώμιση χιλιάδες στρέμματα από τα 78 χιλιάδες του προστατευόμενου δάσους της Δαδιάς έχει κάψει η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται για τρίτη ημέρα.

Ένα τεράστιας σημασίας οικοσύστημα που αποτελεί ενδιαίτημα, σπίτι για άγρια ζώα που είναι υπό εξαφάνιση, καταστρέφεται στον Έβρο για τρίτη ημέρα. Κάτοικοι και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Έχουμε όλη την πυραμίδα την τροφική, έχουμε την κορυφή της πυραμίδας, από τα λίγα οικοσυστήματα που είναι ολοκληρωμένα ας το πούμε έτσι στην Ελλάδα, έχουμε ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα και για αυτό είναι πολύ επικίνδυνο να το χάσουμε», σημειώνει ο Γιώργος Φωτιάδης, δασοπόνος.

Από το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Παράλληλα, εθελοντές και υλοτόμοι ανοίγουν δρόμους με τα αλυσοπρίονα και δημιουργούν ζώνες πυρασφάλειας.

«Αυτό που προσπαθούμε εμείς βασικά είναι να περιχαρακώσουμε τα χωριά τη Δαδιά και τη Λευκίμη εκεί έγκειται διαρκώς το ενδιαφέρον και η προσοχή μας».

Το μοναδικό οικοσύστημα των 428.000 στρεμμάτων με τα 78.000 από αυτά να αποτελούν προστατευόμενη περιοχή, έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας στην κατάσβεση καθώς φέρει:

– Σύνθετη πυκνότητα δασικής βλάστησης

– Το ανάγλυφο και οι κλήσεις

– Η γεωμορφολογία του εδάφους

– Το μικροκλίμα που δημιουργείται

«Από τη μια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες πρόληψης και από την άλλη ότι δεν διασπούμε τη δασική βλάστηση σε τέτοιο βαθμό που να διαταράσσεται το δασικό οικοσύστημα», λέει ο Βαγγέλης Γκουντούφας, γενικός διευθυντής δασών υπουργείου περιβάλλοντος.

Το συγκεκριμένο δάσος αποτελεί τη μεγαλύτερη έκταση Natura 2000 στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αποτελεί καταφύγιο για σπάνια πουλιά και θηλαστικά.