Επίθεση με βιτριόλι: Οι δύο νέοι μάρτυρες που ζητά η υπεράσπιση της Ιωάννας και η συμπεριφορά της κατηγορούμενης
Νέα

Επίθεση με βιτριόλι: Οι δύο νέοι μάρτυρες που ζητά η υπεράσπιση της Ιωάννας και η συμπεριφορά της κατηγορούμενης

Επίθεση με βιτριόλι: Οι δύο νέοι μάρτυρες που ζητά η υπεράσπιση της Ιωάννας και η συμπεριφορά της κατηγορούμενης

Η δίκη θα συνεχιστει στις 5 Οκτωβρίου και άπαντες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα

Τη δική της μάχη για τη δικαίωσή της δίνει αυτό το διάστημα στα δικαστήρια η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία έγινε θύμα επίθεσης με βιτριόλι από την Έφη Κακαράντζουλα και πλέον παλεύει καθημερινά για να μπορέσει να επιστρέψει στην παλιά της ζωή, με συνεχόμενα χειρουργεία, θεραπείες και πολύ πόνο.

Η Ιωάννα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «γυναίκα – σύμβολο» για την Ελλάδα, δίνοντας με θάρρος το «παρών» στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει η ίδια τη γυναίκα που της έκανε κακό, αναζητά την αλήθεια και τον λόγο που συνέβη όλο αυτό ένα πρωινό, φτάνοντας στη δουλειά της, την ίδια στιγμή που η δράστιδα, εμφανίστηκε στο δικαστήριο ψυχρή και απαθής.

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται διαρκώς νέα στοιχεία, όπως το ότι ένας 36χρονος άνδρας που μιλούσε με την κατηγορούμενη, εξήγησε μέσω του δικηγόρου του πως η κατηγορούμενη είχε εμμονή με την Ιωάννα επί δύο χρόνια.

Επίσης όπως αναφέρει το MEGA, έχουν κληθεί να καταθέσουν ακόμη δύο άτομα, μεταξύ των οποίων ο 40χρονος ο οποίος φέρεται ότι είναι ο άνθρωπος για τον οποίο η Έφη προχώρησε στην αποτρόπαια πράξη.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γιάννης Γλύκας, πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, και Φρόσω Φωτεινάκη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

«Η ανάκριση κράτησε πολύ. Αν είχε φανεί κάτι περίεργο, κάτι ποινικά κολάσιμο θα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, σε ό,τι αφορά στα άλλα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση», σημείωσε ο κ. Γλύκας.

«Είναι σημαντικό το πώς εμφανίζεται η κατηγορούμενη στην υπόθεση. Κρίνεται κυρίως η προσωπικότητα, η πράξη είναι ομολογημένη. Η απολογία της θα δείξει κατά πόσο έχει μεταμεληθεί η όχι, και μπορεί να λειτουργήσει ως ελαφρυντικό αλλά και στην ποινή», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το ζητούμενο για την κατηγορούμενη ήταν να αισθανθεί νικήτρια»

«Ακούω καθημερινά ανθρώπους να αναφέρουν την Ιωάννα ως σύμβολο γενναιότητας. Αυτό το κορίτσι γίνεται σημείο αναφοράς για το ότι στη ζωή παλεύουμε όσα μας έρχονται, ακόμα και αυτά που δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Περιμέναμε να ακούσουμε συγνώμη από το θύτη προς το θύμα. Ωστόσο σε όλη την πορεία της υπόθεσης βλέπουμε ότι η κατηγορούμενη δεν έχει ενσυναίσθηση. Φαίνεται να μη σκέφτηκε λεπτό το τι θα προκαλέσει σε έναν άλλο άνθρωπο. Το ζητούμενο ήταν να αισθανθεί νικήτρια», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Φωτεινάκη.

«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της κανονικοποίησης μιας πράξης. Είναι άλλο πράγμα η σκέψη και άλλη η συμπεριφορά που την επιλέγουμε και είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν», πρόσθεσε η ίδια.

Τι θα ισχύσει για την ποινή

«Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποκαλυφθεί ο πραγματικός λόγος. Πιστεύω ότι συνειδητά δε θα πει τον πραγματικό λόγο της πράξης της η κατηγορούμενη», τόνισε ο κ. Γλύκας.

«Μένει να δούμε αν θα μετατραπεί η κατηγορία. Θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Με το σημερινό νομικό καθεστώς είναι μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, σε περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας είναι μέχρι 15 χρόνια. Δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει και για τον τρόπο έκτισης», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δημιουργημένη δολοφόνος η δράστρια – Δεν θα πει συγγνώμη»

Ως δημιουργημένη και δυνάμει δολοφόνο, μια «ηρωϊδα» του κακού χαρακτήρισε στο MEGA Σαββατοκύριακο την δράστρια της επίθεσης με το βιτριόλι ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.

«Η συγγνώμη δείχνει συναίσθημα και τύψεις. Ότι έχεις καταλάβει τι έχεις κάνει και έχεις ενοχές. Η Έφη είναι δημιουργημένη δολοφόνος. Πώς θα πει το συγγνώμη; Άδικα το περιμένουμε. Δεν υπάρχει αυτή η λέξη μέσα της. Ακόμα και αν σκηνοθετημένα δείτε μια άλλη μορφή, είναι πάρα πολύ αργά. Είναι μια δημιουργημένη, δυνάμει δολοφόνος, ηρωίδα του κακού, η οποία κατόρθωσε να ‘’αφαιρέσει’’ μια ψυχή» υπογράμμισε.Για τον ψυχίατρο, η εμφάνιση της δράστριας στο δικαστήριο και τα «ξέρεις γιατί συνέβη αυτό» και «δεν ήθελα να σε σκοτώσω» που απηύθυνε στην Ιωάννα, αποτελούν «τερτίπια» για να μειώσει την ποινή της.Τέλος, ο κ. Σούρας εκτίμησε ότι μπορεί η πλευρά της δράστιδος να επικαλεστεί εν συνεχεία ψυχοπαθολογικά προβλήματα.

Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα

«Εξόφθαλμο» χαρακτήρισε ο Γιάννης Μαρακάκης το να εκπροσωπούνται άνθρωποι από δικηγόρους που δεν είναι ούτε μάρτυρες ούτε κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εννοώντας τον δικηγόρο του 36χρονου που φέρεται να έχει εμπλοκή στην υπόθεση.

«Για να φτάσει να δοθεί βήμα στο δικηγόρο ενός εκ των φερόμενων εμπλεκόμενων, σημαίνει ότι όχι μόνο υπάρχει κλίμα, αλλά υπάρχουν ειδήσεις πολύ χρήσιμες για το δικαστήριο» εκτίμησε ο έμπειρος δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαρακάκη, φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία «που θα καταδείξουν το μodus operandi της Έφης σε ότι αφορά στην προετοιμασία του εγκλήματος αλλά και για το τι ακολούθησε».

«Να φωτιστεί τι έγινε μετά την πράξη» τόνισε ο δικηγόρος, υπογραμμίζοντας ότι είναι αρκετά δύσκολο να μετατραπεί το κατηγορητήριο από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.