Ευλογιά των πιθήκων: Έφτασε και στην Ελλάδα; – Εξετάζεται ύποπτο κρούσμα στο νοσοκομείο «Αττικόν»
Κοινωνία

Ευλογιά των πιθήκων: Έφτασε και στην Ελλάδα; – Εξετάζεται ύποπτο κρούσμα στο νοσοκομείο «Αττικόν»

Ευλογιά των πιθήκων: Έφτασε και στην Ελλάδα; – Εξετάζεται ύποπτο κρούσμα στο νοσοκομείο «Αττικόν»

Αύξηση των κρουσμάτων αναμένει ο ΠΟΥ

Ένας νέος –παλιός- ιός φαίνεται πως έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη, μόλις δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού.

Και πριν προλάβουμε να πάρουμε ανάσα και να επιστρέψουμε σε μία κάποια κανονικότητα, ένα ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων μάλλον εμφανίστηκε και στην Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι αυτός που σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει αναλάβει να εξετάσει το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Το στέλεχος του ιού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχει ομοιότητες με εκείνο που είχε εξαπλωθεί με πιο περιορισμένο τρόπο στη Βρετανία, στο Ισραήλ και στη Σιγκαπούρη το 2018.

Μέχρι και το Σάββατο (21/5), αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους», επισήμανε ο ΠΟΥ.

«Αυτό που μοιάζει να συμβαίνει είναι ότι μεταδόθηκε στον πληθυσμό ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, και εξαπλώνεται, όπως συμβαίνει γενικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σε όλο τον κόσμο», εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Ντέιβιντ Χέιμαν, ειδικός στις μολυσματικές νόσους στον ΠΟΥ.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η διεθνής επιτροπή ειδικών συνεδρίασε μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει τι χρειάζεται να μελετηθεί για το ξέσπασμα, για το εάν υπάρχει ασυμπτωματική εξάπλωση του ιού, ποιοι διατρέχουν κίνδυνο και ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης.

Όσον αφορά το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα πρόκειται για Βρετανό τουρίστα, 29 χρόνων, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί τη σύντροφό του για διακοπές.

Ο νεαρός άνδρας φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ. Νοσοκομείο «Αττικόν» Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στην ίδια κλινική του «Αττικόν» Αναστασία Αντωνιάδου, είναι οι ειδικοί που αναλαμβάνουν τον 29χρονο.

Οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς, χαρακτήρισαν ύποπτο για ευλογιά των πιθήκων το περιστατικό.

Έτσι οργανώθηκε η διακομιδή του άνδρα από το ΕΚΑΒ με όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας.

Μεταφέρθηκε μέσα σε ειδική κάψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) για την προστασία της δημόσιας υγείας.