Η σημειολογία της γραβάτας Πούτιν: Είχε μαγνητοσκοπήσει το διάγγελμα της εισβολής δύο μέρες νωρίτερα;
Διεθνή

Η σημειολογία της γραβάτας Πούτιν: Είχε μαγνητοσκοπήσει το διάγγελμα της εισβολής δύο μέρες νωρίτερα;

Η σημειολογία της γραβάτας Πούτιν: Είχε μαγνητοσκοπήσει το διάγγελμα της εισβολής δύο μέρες νωρίτερα;

Εμπαίζει τη διεθνή διπλωματία;

Η γραβάτα του Ρώσου Προέδρου Πούτιν μπήκε στο στόχαστρο της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα έκανε μία διαπίστωση που αν ισχύει αποδεικνύει και ότι ο Πούτιν είχε προαποφασίσει την εισβολή αλλά και ότι κυριολεκτικά κορόιδεψε τους ηγέτες των δυτικών χωρών καθήμενος προσχηματικά στο διπλωματικό τραπέζι.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, τα μεταδεδομένα από το μαγνητοσκοπημένο υλικό που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, δημιουργήθηκαν στις 7 το απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου, σχεδόν τρεις ημέρες προτού ο Πούτιν ανακοινώσει την έναρξη της στρατιωτικής του επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ήδη βρετανικές εφημερίδες, όπως η Daily Mail φιλοξενούν ρεπορτάζ που συγκρίνει τα δύο βίντεο, το χθεσινό διάγγελμα και την ομιλία Πούτιν τη Δευτέρα, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος φοράει την ίδια γραβάτα.

Αριστερά ο Πούτιν τη Δευτέρα και δεξιά ο Πούτιν στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε την Τετάρτη

Στα ουκρανικά η Novaya Gazeta

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, o διευθυντής της οποίας Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, κυκλοφόρησε σήμερα και στα ουκρανικά ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, ενώ ο διευθυντής της απηύθυνε το δικό του μήνυμα που έχει ως εξής:

«Όλοι μας σήμερα από νωρίς συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία μας . Είμαστε θλιμμένοι.

Η χώρα μας με εντολή του προέδρου Πούτιν άρχισε πόλεμο με την Ουκρανία. Και δεν υπάρχει κανείς να σταματήσει τον πόλεμο. Γι’ αυτόν τον λόγο μαζί με την θλίψη, εμείς και εγώ νιώθουμε ντροπή.

Στα χέρια του, ο αρχιστράτηγος, σαν ένα ακριβό μπρελόκ αυτοκινήτου, περιστρέφει το “πυρηνικό κουμπ”. Είναι το επόμενο βήμα μιας πυρηνικής ομοβροντία; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ερμηνεύσει κανείς τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν για ένα όπλο αντιποίνων.

Όμως αυτό το φύλλο της Novaya Gazeta θα το εκδώσουμε σε δύο γλώσσες, στην ουκρανική και την ρωσική. Επειδή δεν θεωρούμε την Ουκρανία εχθρό, και την ουκρανική γλώσσα, γλώσσα του εχθρού. Και ποτέ δεν θα την θεωρήσουμε.

Και κάτι τελευταίο. Μόνο το αντιπολεμικό κίνημα των Ρώσων μπορεί να σώσει την ζωή σ’ αυτόν τον πλανήτη».