Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Όλες οι λεπτομέρειες – Οι καλεσμένοι, το πρωτόκολλο, οι αφίξεις, η διαδικασία και τα παραλειπόμενα
Ελλάδα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Όλες οι λεπτομέρειες – Οι καλεσμένοι, το πρωτόκολλο, οι αφίξεις, η διαδικασία και τα παραλειπόμενα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Όλες οι λεπτομέρειες – Οι καλεσμένοι, το πρωτόκολλο, οι αφίξεις, η διαδικασία και τα παραλειπόμενα

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 12.00 θα τελεστεί η εξόδιος Ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών.

Την τελετή θα παρακολουθήσουν συγγενείς και επίσημοι προσκεκλημένοι οι οποίοι αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα ήδη σήμερα.

Τα ιδιωτικά κανάλια αναμένεται να μεταδώσουν την τελετή και μάλιστα σε κάποια κομμάτια της θα γίνεται αναμετάδοση από την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Χαμογέλα και πάλι» 14 πτήσεις με ιδιωτικά τζετ αναμένονται στο αεροδρόμιο των Αθηνών, καμία από τις οποίες όμως δεν προέρχεται από τη Βρετανία.

Οι προσκεκλημένοι της τέως βασιλικής οικογένειας θα παρακαθίσουν σε δείπνο απόψε το βράδυ στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, στα παραλειπόμενα των αφίξεων ήταν και κάτι που αφορούσε τη λουξεμβουργιανή αποστολή η οποία βρήκε ακριβή τη διαμονή στο ιστορικό ξενοδοχείο και επέλεξε για κατάλυμα κάποιο άλλο ξενοδοχείο.

Το κέντρο της Αθήνας θα είναι φρούριο καθώς θα διατεθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη για την τελετή ενώ 6 drone της Αστυνομίας θα επιβλέπουν από ψηλά την κατάσταση.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Καραστεφανής αναμένεται να έρθουν πούλμαν με κόσμο από διάφορα μέρη της Ελλάδος για το λαϊκό προσκύνημα που θα γίνει από τις 6 το πρωί μέχρι τις 11 το πρωί.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι από σήμερα το βράδυ σε δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη έχει απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση.

Μετά τις 11 θα απαγορεύεται η διέλευση στη Μητροπόλεως εκτός από τους προσκεκλημένους σύμφωνα με τις υποδείξεις της οικογένειας του τέως.

Μέσα στον ναό θα εισέλθουν 200 άτομα.

Το Σάββατο έγινε πρόβα για το πώς θα γίνει η τελετή με τα εγγόνια και τα παιδιά του τέως που σήκωσαν το φέρετρο του Κωνσταντίνου.

Ενδιαφέρον έχει το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί καθώς θα υπάρχει παρουσία βασιλέων και βασιλικών μελών.

Ο πρίγκιπας Χάακον της Νορβηγίας, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η αδελφή του Καρολίνα του Μονακό αλλά και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου θα είναι ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Χαμογέλα και πάλι» η πριγκίπισσα Άννα -που βρίσκεται στην Κύπρο- αναμένεται να έρθει στην Αθήνα εκ μέρους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και θα αναχωρήσει τη Δευτέρα.

Όπως αναμένεται θα ακολουθηθεί ένα πρωτόκολλο αντίστοιχο με αυτό που τηρείται σε κηδείες άλλων βασιλέων ως προς τον τρόπο που θα καθίσουν οι καλεσμένοι.  Ο βασιλιάς Φελίπε με τη Λετίσια θα είναι εκείνοι που θα κάθονται πρώτοι και μπροστά μέσα στη Μητρόπολη καθώς θα είναι ο άνθρωπος με το υψηλότερο αξίωμα από τους καλεσμένους.

Την ίδια στιγμή στο Τατόι οι εργασίες είναι πυρετώδεις.

Ήδη έχουν φυτευτεί ακόμα και δέντρα στον χώρο γύρω από τους βασιλικούς τάφους.

Μένει να αποφασιστεί από τη βασιλική οικογένεια εάν την ημέρα της κηδείας θα επιτραπούν μη προσκεκλημένοι μέσα στο Τατόι.