Κώστας Γαβράς: «Είναι απαράδεκτο σκηνοθέτες, διευθυντές ή παραγωγοί θεάτρων να χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να πιέσουν τις γυναίκες»
Ελλάδα

Κώστας Γαβράς: «Είναι απαράδεκτο σκηνοθέτες, διευθυντές ή παραγωγοί θεάτρων να χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να πιέσουν τις γυναίκες»

Κώστας Γαβράς: «Είναι απαράδεκτο σκηνοθέτες, διευθυντές ή παραγωγοί θεάτρων να χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να πιέσουν τις γυναίκες»

Τι είπε για το κίνημα #Metoo και το περιστατικό στα βραβεία César

Για τις παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό χώρο και το #Metoo μίλησε στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα» ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που βρίσκεται στο Παρίσι. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατάχρηση εξουσίας και όλα όσα πρέπει να κάνει όποιος πέσει θύμα βίας στον χώρο του θεάτρου.

«Οι σκηνοθέτες και οι γενικά οι καλλιτέχνες έχουν έναν ρόλο να παίξουν στην κοινωνία, γιατί έχουν μια διαφορετική θέση από όλους του άλλους. Είναι σχεδόν υποχρεωμένοι να παίρνουν θέση απέναντι σε κάποιες καταστάσεις. Αυτό είναι η Τέχνη τελικά, ένα βλέμμα πάνω στην κοινωνία», είπε αρχικά ο Κώστας Γαβράς επισημαίνοντας πως ο καλλιτέχνης είναι μέλος μιας κοινωνίας και οφείλει να την υπηρετεί.

«Προσωπικά θεωρώ πως οι ηθοποιοί είναι συνεργάτες, δεν είναι υπό του σκηνοθέτη. Πρέπει να συνεργαστούν οι δυο πλευρές και να υπάρξει συνεννόηση για να ειπωθεί μια ιστορία στις καλύτερες συνθήκες. Υπάρχουν σκηνοθέτες που είναι λίγο “δικτατορικοί”…», δήλωσε για τις συμπεριφορές που μπορεί να εκδηλώνουν οι σκηνοθέτες.

«Η εξάσκηση της εξουσίας σε καλλιτεχνικά έργα είναι μια αδυναμία. Στην κοινωνία είμαστε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε το κοινό και να του δώσουμε κάτι που το ενδιαφέρει. Δεν είμαστε εκεί για να δείξει ο καθένας τον εαυτό του», ανέφερε για την άσκηση εξουσίας στο θέατρο.

Για το κίνημα #Metoo ανέφερε: «Στη Γαλλία αντιμετωπίζουμε τη βία με τον καλύτερο τρόπο και είναι κυρίως βία κατά των γυναικών. Είναι κάτι γενικό και από πάντα. Πρέπει να σταματήσει αυτή η υπόθεση. Αν ενοχλεί μερικούς να κάνουν κάτι άλλο. Είναι απαραίτητο να σταματήσει η βία κατά των γυναικών».

Ενώ, στις καταγγελίες που έγιναν στην Ελλάδα για τις παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικών χώρο ανέφερε: «Αυτές οι γυναίκες έχουν απόλυτο δίκιο και όλες οι γυναίκες, όταν κάποιος δεν τις σέβεται πρέπει να το πουν. Όταν υπάρχει βία πρέπει να πάνε αμέσως στην αστυνομία. Ξέρω ότι στην αστυνομία και στα δικαστήρια τις δέχονται με κάποιο χαμόγελο. Είναι απαραίτητο οι γυναίκες να αντιδράσουν».

«Πίσω από το θέατρο και τον κινηματογράφο αυτή η σχέση του κοινού με τους ηθοποιούς είναι κάτι ευγενικό, γιατί προσπαθούν οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες να δώσουν κάτι καλό, μια στιγμή ευχαρίστησης στο κοινό. Ο τρόπος που ζουν από πίσω είναι όπως όλων των ανθρώπων.

Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι μερικοί σκηνοθέτες, διευθυντές ή παραγωγοί θεάτρων έχουν πολλή δύναμη και τη χρησιμοποιούν για να πιέσουν τις γυναίκες και μερικές φορές και τα αγόρια να υποκύψουν. Αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε και συνέχισε: «Στην Ελλάδα υπάρχει ο όρος είναι θεατρίνος και θεατρίνα που πάει να πει πόρνος και πόρνη. Αυτό δεν ισχύει καθόλου».

Τέλος, ο Κώστας Γραβράς χαρακτήρισε «καταπληκτική» την κίνηση της Corinne Masiero στα Βαρβεία César στη Γαλλία.

https://streamable.com/wgevoh