Ξέσπασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή (για το Συνέδριο Γονιμότητας): «Φθάνει στα όρια της ανθρωποφαγίας»
Νέα

Ξέσπασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή (για το Συνέδριο Γονιμότητας): «Φθάνει στα όρια της ανθρωποφαγίας»

Ξέσπασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή (για το Συνέδριο Γονιμότητας): «Φθάνει στα όρια της ανθρωποφαγίας»

Ανακοινώθηκε η ακύρωσή του

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί τα τελευταία 24ώρα με το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα Ιωάννινα στις αρχές Ιουλίου υπό της αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακκελαροπούλου.

Το σποτ που κυκλοφόρησε προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα social media, και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως σεξιστικός τρόπος προσέγγισης σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, με αναπαραγωγή στερεοτύπων και υποτιμητικών σχολίων για το γυναικείο φύλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Μετά τις αντιδράσεις πολλοί celebrities απέσυραν τη συμμετοχή τους, όπως ακριβώς συνέβη και με την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας που αποσύρθηκε επίσης. Όπως, έγινε μάλιστα γνωστό το Συνέδριο τελικά ακυρώθηκε.
Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις και η Σταματίνα Τσιμτσιλή, που είχε δεχθεί πρόταση και θα συμμετείχε σε αυτό ως μητέρα τριών παιδιών, απέσυρε τη συμμετοχή της και ξεκαθάρισε στον «αέρα» της εκπομπής Happy Day.

«Όπως γνωρίζετε ήταν να συμμετέχω και να βρίσκομαι στα Ιωάννινα για να μιλήσω για το θέμα της υπογεννητικότητας. Εμένα με προσέγγισαν οι διοργανωτές και η Τόνια Φουσέκη που είχε αναλάβει τη λίστα με τους προσκεκλημένους που θα μιλούσαν στο κοινό. Μου έδωσαν ως ξεκάθαρη οδηγία ότι γίνεται ένα συνέδριο με σκοπό να βρεθούν τρόποι και λύσεις για να διερευνήσουμε την υπογεννητικότητα, που μαστίζει την Ελλάδα. Δεν την αντιμετωπίζεις μόνο με τρόπους για να λύσεις τα ζητήματα υπογονιμότητας, αλλά ανακοινώνοντας ενδεχομένως τη στήριξη στις νέες μητέρες, παροχές οικονομικές, τη στήριξη του κράτους που πολλές φορές είναι απών.

Ο σάλος δικαίως προκλήθηκε από το σποτ γιατί εκεί βλέπουμε ότι η μητρότητα ορίζεται σαν ένα ρολόι που χτυπά απειλητικά από πάνω σου και έχει να κάνει με ένα countdown με τα χρόνια της ηλικίας σου. Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κάθε γυναίκα αποφασίζει κι επιλέγει αν θέλει να γίνει μάνα. Αν δεν γίνεις μάνα, δεν θέλεις ή δεν προκύψει, δεν σημαίνει ότι δεν είσαι μια πλήρης προσωπικότητα. Η κάθε γυναίκα ορίζει το σώμα της, τη ζωή της και το κορμί της με τον τρόπο που επιθυμεί», ανέφερε αρχικά η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Και πρόσθεσε: «Δεν ήξερα τίποτα. Ενημερώθηκα το Σάββατο το βράδυ και αμέσως έστειλα μήνυμα στη διοργάνωση και είπα ότι δεν θέλω να συμμετέχω στο συνέδριο. Την επόμενη μέρα έγραψα ένα κείμενο και ενημέρωσα ότι απέσυρα τη συμμετοχή μου. Κατάλαβα ότι και οι διοργανωτές δεν θέλουν να προχωρήσει. Ξεκίνησε διαφορετικά και πάει διαφορετικά».

Ακόμη, η Σταματίνα ξεκαθάρισε: «Επειδή μου λέτε στα social media ότι “δεν είδες ότι συμμετείχαν μόνο πολιτικοί και παππάδες” με ένα αφοριστικό τρόπο, θέλω να σας πω με ειλικρίνεια ότι εμένα μου δόθηκε η εικόνα ότι είναι υπό την αιγίδα της πρώτης γυναίκας ΠτΔ, ότι συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες – Έλληνες και ξένοι, ότι είναι με τη στήριξη δυο μεγάλων Πανεπιστημίων και ότι είναι και με τις ευλογίες του Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής, ότι θα συμμετέχουν κορυφαίου υπουργοί και αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης και ότι θα είναι ένα συνέδριο για να συζητηθούν τρόποι για να αντιμετωπιστεί το θέμα της υπογεννητικότητας».

Τέλος, η Σταματίνα ξέσπασε και είπε: «Τώρα να λέμε γιατί εσύ το έγραψες το πρωί και όχι το βράδυ, φθάνει στα όρια της ανθρωποφαγίας».

https://streamable.com/67rdkn