Λάκης Γαβαλάς: «Στο Καλλιμάρμαρο είδα τραγικές φιγούρες που δεν σεβάστηκαν τον Dior»
Ελλάδα

Λάκης Γαβαλάς: «Στο Καλλιμάρμαρο είδα τραγικές φιγούρες που δεν σεβάστηκαν τον Dior»

Λάκης Γαβαλάς: «Στο Καλλιμάρμαρο είδα τραγικές φιγούρες που δεν σεβάστηκαν τον Dior»

Η αποκαλυπτική συνέντευξή του στο περιοδικό ΟΚ!

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Γιώργο Πράσινο και στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» έδωσε ο Λάκης Γαβαλάς και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επίδειξη του οίκου Dior που έγινε πριν από λίγες μέρες στο Καλλιμάρμαρο.

Ήσουν ένας από τους 400 καλεσμένους στο σόου του Dior στο Καλλιμάρμαρο. Πώς ξεκίνησε η επαφή σου με τον οίκο μόδας;

Ο οίκος Dior ήταν από εκείνους που πρωτοέφερα στην Ελλάδα πριν από είκοσι χρόνια στα καταστήματά μου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο, δίπλα στους οίκους Yves Saint Laurent, Moschino, Valentino, Fendi, Missoni. Έκτοτε η σχέση με τον οίκο εξελίσσεται, έχω γνωρίσει και έχω συνεργαστεί με τους σχεδιαστές του, τον John Galliano και τον Hedi Slimane. Ανήκω στην A-list καλεσμένων των μεγάλων οίκων του κόσμου. Πριν λάβω την πρόσκληση, με πήραν από τον Dior να με ρωτήσουν αν θα ήμουν στην Αθήνα τη συγκεκριμένη ημερομηνία και να με ενημερώσουν για την επίδειξη. Μάλιστα, συζητήσαμε και τις άλλες ενέργειες που θα έκαναν στην Ελλάδα, για το πού θα πήγαιναν τους καλεσμένους τους, γενικά ζήτησαν τη γνώμη μου.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την επίδειξη;

Χάρηκα που έφεραν την Ελλάδα στο προσκήνιο και ανέδειξαν την κουλτούρα μας. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, η Maria Grazia Chiuri, είναι πιο commercial και λειτουργεί ως money maker! Τα ίδια έκανε και στον Valentino. To γεγονός ότι έβαλε μοντέλα με couture κομμάτια να φοράνε sneakers το έκανε πιο λαϊκό και με αυτή την έννοια εκπροσώπησε τον Dior – και όχι τον Christian Dior. Αυτή η τάση που βγάζεις το Yves και αφήνεις το Saint Laurent δεν με βρίσκει σύμφωνο, αλλά κατανοώ πως είναι σημεία των καιρών. Προτιμώ να βλέπω αθλητές με σπορ παπούτσια παρά μοντέλα να τρέχουν στο Καλλιμάρμαρο με sneakers Dior.

Αισθάνθηκες περήφανος που ήσουν εκεί, δεδομένου ότι όλη η κοσμική Αθήνα ήθελε μια πρόσκληση;

Αισθάνθηκα ως ένα ντεκόρ για τη βιντεοσκόπηση του σόου, που είναι και η νέα τάση στη μόδα ανά τον κόσμο. Στου Margiela, αν παρατηρήσεις το τελευταίο σόου, θα δεις ότι το κοινό ήταν κλωνοποιημένο. Ομολογώ πως όταν είδα αργότερα που γύρισα στο σπίτι το βίντεο της επίδειξης του Dior, ήταν υπερθέαμα. Μέσα στο Καλλιμάρμαρο, όμως, είδα τραγικές φιγούρες ανθρώπων που δεν σεβάστηκαν τον οίκο που τους κάλεσε και, αντί να φοράνε Dior, φορούσαν άλλους σχεδιαστές και καυχιόντουσαν.

Θα έπρεπε να φοράνε μόνο Dior;

Όχι βέβαια. Αν φοράς όμως κάτι άλλο, μη διαφημίζεις άλλους σχεδιαστές. Είναι σαν να παίρνεις δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο και να μη φοράς την τήβεννο. Για τη δεδομένη στιγμή, αν δεν θέλεις να είσαι Dior, μην πας.

Σε απάντηση προς τον Βασίλη Ζούλια, που είχε παραπονεθεί πως δεν καλέστηκαν Έλληνες σχεδιαστές, το πρωινό πριν από την επίδειξη δήλωσες πως o ίδιος αντιγράφει τον Dior.

Αν έβλεπε κάποιος από τον οίκο Dior τα αρχεία του Βασίλη, θα καταλάβαινε πως έχει έντονη επιρροή, σχεδόν κόπιες Dior εδώ και πολλά χρόνια! Το ίδιο και ο οίκος Balenciaga. Κατά τ’ άλλα, είμαι πελάτης του Ζούλια γιατί έχει εξαιρετικές μοδίστρες και κάνουμε υπέροχα πράγματα.

Καταλάβαμε τελικά ποια ήταν τα κριτήρια του καλέσματος;

Τα κριτήρια του καλέσματος ήταν να είμαστε διακοσμητικά στοιχεία. Σήμερα θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι καλεσμένοι μόνο bloggers – ανεξάρτητα με το ότι δεν με βρίσκει σύμφωνο. Γι’ αυτό και δεν πιστεύω πως ήταν άτοπο αυτό που έκαναν, το να μην καλέσουν σχεδιαστές. Δεν έκαναν την επίδειξή τους στο Καλλιμάρμαρο για να τιμήσουν τους Έλληνες σχεδιαστές. Και εγώ που πήγα σε μια πρόσφατη επίδειξη στο Μαρόκο δεν είδα κανέναν Μαροκινό σχεδιαστή, παρά μόνο bloggers και celebrities. Αναδεικνύουν την Ελλάδα και η εικόνα της χώρας μας θα φανεί σε χιλιάδες φωτογραφίες και οθόνες ανά τον κόσμο.

Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις και το μέλλον του

Στην τηλεόραση έχεις εμφανιστεί στο Fab5, στο Dancing with the Stars και στο My Style Rocks. Τα δύο τελευταία επανέρχονται τη νέα σεζόν. Σου έχει γίνει κάποια πρόταση;

Μου έχουν γίνει προτάσεις από την τηλεόραση, αλλά ανήκω στον Ατζούν Ιλιτζαλί και όταν με ρωτάνε «Τι θα κάνεις;», τους απαντώ «Ρωτήστε τον ΣΚΑΪ αν είμαι ελεύθερος ή όχι».

Άρα σου έχει γίνει πρόταση για το My Style Rocks;

Ας πούμε πως υπάρχει μια προτεραιότητα για το My Style Rocks.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι μόδας του ΣΚΑΪ έχεις καθίσει στην καρέκλα του κριτή με παρουσιάστρια την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου αλλά και την Κατερίνα Στικούδη. Με ποια πέρασες καλύτερα;

Με την Κατερίνα, με την οποία είχαμε βρεθεί και στο Dancing with the Stars του ΑΝΤ1 και είναι ένα κορίτσι υπέροχο, την περιγράφω ως ένα ολοκληρωμένο μηχάνημα στην τηλεόραση. Η Κωνσταντίνα είναι επίσης υπέροχη και είναι εκείνη που θα ήθελα να βγούμε μετά το γύρισμα και να πάμε τσάρκα στα μπαράκια.

Θα ήθελες να έχεις δική σου εκπομπή;

Bέβαια και αυτό θέλω να διεκδικήσω. Θα ήθελα να είχα μια εκπομπή τύπου Όλα του Θέμου Αναστασιάδη, όπου να καλώ διαφορετικό κόσμο και να μιλάμε. Επειδή μιλάω πολλές γλώσσες, θα ήθελα να είχα ξένους καλεσμένους, όπως έναν νέο Ιταλό πολιτικό, έναν Γάλλο γιατρό και έναν Αφρικανό μελλοντολόγο. Και μετά μια τραβεστί και μια γυναίκα που έχει γίνει χειρότερη από τραβεστί από τις πλαστικές!