Μάρα Καρέτσου: Η ξενάγηση των Κένεντι στην Ελλάδα και τα guts που την έκαναν να πετύχει τους στόχους της
Ελλάδα

Μάρα Καρέτσου: Η ξενάγηση των Κένεντι στην Ελλάδα και τα guts που την έκαναν να πετύχει τους στόχους της

Μάρα Καρέτσου: Η ξενάγηση των Κένεντι στην Ελλάδα και τα guts που την έκαναν να πετύχει τους στόχους της

Όλα όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΟΚ!

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η διάσημη Ελληνίδα των Τεχνών Μάρα Καρέτσου στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και στη Σόνια Καζόνι. Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της χώρας μας και εκπρόσωπος του Απόδημου Ελληνισμού στις ΗΠΑ μίλησε για τον λόγο που στηρίζει τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, την ξενάγηση που είχε κάνει πριν από χρόνια στην οικογένεια Κένεντι στα ελληνικά νησιά, αλλά και την ανυπομονησία της να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Κατάφερες να έρθεις στην Ελλάδα σχεδόν ύστερα από έναν χρόνο. Έχεις εμβολιαστεί;

Επιστρέφω τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη. Θα εμβολιαστώ αμέσως μόλις φτάσω εκεί. Το περιμένω πώς και πώς γιατί η ζωή μου είναι συνυφασμένη με το ταξίδι. Θέλω να πάω να δω την αδελφή μου που ζει στο Μαϊάμι αλλά και στο ατελιέ μου στο Σεν Τροπέ, όπου περνώ κάθε καλοκαίρι εδώ και 26 χρόνια, εκτός από πέρσι που δεν μπόρεσα να φύγω από τις ΗΠΑ.

Ευτυχώς ταξιδεύω ξανά τους τελευταίους μήνες για τη δουλειά μου, καθώς έχω και ευρωπαϊκό διαβατήριο. Κάθε φορά που ταξιδεύω φορώ αυτή την ειδική ολόσωμη λευκή φόρμα που έχουν πολλοί Iάπωνες και Κινέζοι.

Ακόμη και το σάντουιτς που θα φάω στη δεκάωρη πτήση είναι κάτω από την πλαστική προσωπίδα της φόρμας. Ψεκάζω όποιον έρχεται κοντά μου με οινόπνευμα 95 βαθμών, όπως μας έχουν συμβουλεύσει από το νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Προσέχω πάρα πολύ. Μετά τον εμβολιασμό θα νιώσω πιο ασφαλής.

Τι σε έφερε στην Ελλάδα;

Ήρθα για να μεταφέρω ένα μήνυμα στην κυβέρνηση από τους Έλληνες των ΗΠΑ, πως για εμάς θα είναι μεγάλη κατάκτηση η νομοθέτηση της ψήφου των αποδήμων, και χαίρομαι γιατί είχα την τιμή να ξεναγηθώ και στο μουσείο της Βουλής, πριν ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό αυτό που είδα, μου θύμισε το μουσείο Metropolitan. Αυτή τη φορά, λόγω πανδημίας, δεν κατάφερα να επισκεφτώ τον αδελφό μου, ο οποίος ζει στη Λάρισα, εκεί που γεννήθηκα και εγώ.

Είσαι ένα πολιτικοποιημένο άτομο. Στο παρελθόν είχες στηρίξει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ. Πώς βλέπεις το έργο του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν;

Είχα ενεργή συμμετοχή στην καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε μεγάλη στήριξη από τους Έλληνες της ομογένειας. Θα σου πω επίσης πως η κυρία Κλίντον φορά και μπιζού από τη συλλογή μου και χαίρομαι πολύ για αυτό. Μάλιστα, είμαι η μόνη σύγχρονη Ελληνίδα καλλιτέχνις που έχει μπει στον Λευκό Οίκο, στη μόνιμη συλλογή. Έχω κάνει τα πορτρέτα του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον το 2000. Εκείνη τη χρονιά ήμουν κι εγώ υποψήφια για το Κογκρέσο, έχασα μόλις για 100 ψήφους. Όσον αφορά τον Τζο Μπάιντεν, οι Έλληνες τον στηρίξαμε πολύ γιατί είναι γνωστός για τα φιλλεληνικά του αισθήματα. Πριν από λίγο καιρό ενέκρινε ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κατά της φτώχειας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο. Όταν γυρίσω στην Αμερική, θα πάω να τον συναντήσω ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ελλάδας.

Γνωρίζεις όμως και τον Ντόναλντ Τραμπ, αν δεν κάνω λάθος.

Γνωρίζω πολύ καλά την πρώην σύζυγό του Ιβάνα, με την οποία μένουμε και στο ίδιο κτίριο. Τη συναντώ συχνά, μάλιστα έχω κάνει πριν πολλά χρόνια και το πορτρέτο της. Πολύ καλή μου φίλη είναι και η Έθελ Κένεντι, χήρα του Μπομπ Κέντεντι. Με τον γιο της, τον Τζο, όταν έτρεχε για το Κογκρέσο, γίναμε φίλοι. Ο Τζο Κένεντι έχει παρευρεθεί σε πολλές εκθέσεις μου και έχει έργα μου στη συλλογή του. Το 1990 η οικογένεια Κένεντι είχε έρθει στην Ελλάδα, τους ξενάγησα στα όμορφα νησιά μας. Είναι λάτρεις της χώρας μας. Έχω υπάρξει καλεσμένη σε διάφορες γιορτές τους στο σπίτι τους στο Hyannis Port και τους έχω μάθει να χορεύουν συρτάκι! Είναι πολύ απλοί και προσιτοί.

Τι θεωρείς ότι σε βοήθησε να πετύχεις και να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα;

Είχα guts. Οι φίλες μου ήθελαν την ασφάλεια, να έχουν κοντά τη μαμά τους, να μαγειρεύει και να κρατάει τα παιδιά. Εγώ δεν έκανα παιδιά από επιλογή, δεν ήθελα να έχω δεσμεύσεις και δεν είμαι στενοχωρημένη που δεν έγινα μητέρα. Χαίρομαι που το αντιστάθμισα καλλιτεχνικά, καθώς έχω βοηθήσει πολλά παιδιά στα πρώτα τους καλλιτεχνικά βήματα. Ξέρεις, ποτέ δεν κοίταξα τη βολή μου. Από το 1974 μέχρι και το 1979 που έζησα στο Παρίσι  ήταν δύσκολες εποχές, αλλά ευτυχώς υπήρχαν Έλληνες του εξωτερικού που αγόραζαν έργα μας. Έξω οι Έλληνες είναι πιο ενωμένοι από ό,τι είναι στην Ελλάδα. Επίσης, το μότο μου ήταν πάντα ένα, «Believe!». Δεν πιστεύω στην τύχη, αλλά στον εαυτό μου. Υπάρχει πεπρωμένο, αλλά όχι τύχη. Επίσης, αν σε έναν νέο άνθρωπο δεν δώσεις τις βάσεις, πώς θα πετύχει; Εμένα οι γονείς μου πίστεψαν σε μένα και με έμαθαν να πιστεύω στον εαυτό μου.

To τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα υπήρξε μια σειρά από συγκλονιστικές αποκαλύψεις για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κακοποίησης στον καλλιτεχνικό χώρο. Ως γυναίκα στον χώρο της τέχνης έχεις βιώσει τέτοια περιστατικά;

Δεν είχα καμία παρενόχληση σοβαρής μορφής. Ήμουν πάντα αγαπητή, είχα εξαίρετους φίλους και συνεργάτες. Χρειάζεται διπλωματία και εξυπνάδα πολλές φορές για να ξεπεραστούν τέτοια προβλήματα. Και οι κοινωνίες οφείλουν να ανταποκρίνονται και να τιμωρούν τέτοιες περιπτώσεις.