Μίνα Γκάγκα: «Από το φθινόπωρο θα επανεξετάσουμε το ζήτημα των εμβολίων – Θα χρειαστεί να κάνουμε μια προφυλακτική δόση»
Ελλάδα

Μίνα Γκάγκα: «Από το φθινόπωρο θα επανεξετάσουμε το ζήτημα των εμβολίων – Θα χρειαστεί να κάνουμε μια προφυλακτική δόση»

Μίνα Γκάγκα: «Από το φθινόπωρο θα επανεξετάσουμε το ζήτημα των εμβολίων – Θα χρειαστεί να κάνουμε μια προφυλακτική δόση»

Η αποκαλυπτική και ειλικρινής συνέντευξης της πνευμονολόγου

Τη Μίνα Γκάγκα τη γνωρίσαμε πριν από δύο χρόνια, όταν και ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, και έφτασε και στην Ελλάδα.

Ήταν μια από τις ψύχραιμες φωνές της πανδημίας, ως διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Η μεγάλη της εμπειρία έπαιξε καθοριστικό ρόλο όταν της ανατέθηκε να αναλάβει αναπληρώτρια υπουργός υγείας σε μία ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο.

Η Μίνα Γκάγκα μίλησε αποκλειστικά στο περιοδικό Ok και τη Σόνια Καζόνι, για το πώς άλλαξε η ζωή της με την πανδημία, αλλά και για τα εμβόλια που θα έρθουν από το φθινόπωρο.

Πόσο άλλαξε η δική σας ζωή την περίοδο της καραντίνας;

«Πολύ, όπως άλλωστε συνέβη σε όλους. Είχαμε διαχωρίσει τη ζωή στη δουλειά, όπου βρισκόμασταν με όλους τους άλλους με μέτρα, και τη ζωή στο σπίτι, όπου κρατούσαμε αυστηρά τις αποστάσεις.

Μαγείρευα με μάσκα, δεν κοιμόμουν στο ίδιο δωμάτιο με τον άντρα μου, φορούσα μόνιμα και παντού προστατευτική προσωπίδα με ζελατίνα, αφήναμε ανοιχτά παράθυρα.

Ήταν τελείως διαφορετική η ζωή. Τα παπούτσια έμεναν πάντα έξω από το σπίτι και τα ρούχα στην είσοδο. Γενικά όλη η ζωή έγινε άνω-κάτω.

Το κυριότερο θέμα ήταν να πάνε καλά οι ασθενείς με Covid και να προστατευτούν οι συνάδελφοι, οι οικογένειες αλλά και όλος ο κόσμος», ανέφερε σε σχετική ερώτηση.

Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε επίσης και στα εμβόλια, επισημαίνοντας πως από το φθινόπωρο ενδεχομένως θα χρειαστούμε μια έξτρα δόση.

«Από το φθινόπωρο θα επανεξετάσουμε το ζήτημα των εμβολίων. Απ’ ό,τι δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα χρειαστεί να κάνουμε μια προφυλακτική δόση».

Αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα κρούσματα, υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με νέους περιορισμούς;

«Το παρακολουθούμε καθημερινά. Αν παρ’ ελπίδα χρειαστεί, θα πάρουμε μέτρα, αλλά δεν φαίνεται να χρειάζεται κάτι τέτοιο. Πιστεύουμε ότι ήδη το κύμα έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Οι ειδικοί αυτό μας λένε στις συσκέψεις που κάνουμε. Βλέπουμε σε όλο τον κόσμο για πρώτη φορά τις καινούριες μεταλλάξεις που είναι πολύ μεταδοτικές. Έχουν, όμως, ήπια συμπτώματα, για αυτό δεν οδηγούν σε μεγάλες νοσηλείες.

Το παρακολουθούμε και θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο».

Πότε πιστεύετε πως θα υπάρξει στην αγορά νέο εμβόλιο που θα καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις;

«Περιμένουμε καινούρια εμβόλια και εμείς και η Ευρωπαϊκή Ένωση από το φθινόπωρο έως τους πρώτους μήνες τον χειμώνα».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο περιοδικό Ok.