Ο Γιάννης Κατινάκης στο Znews: «Τεράστια ψευδαίσθηση, αν νομίζει κάποιος ότι ένα γκέι άτομο είναι ασφαλές να κυκλοφορεί»
Συνεντεύξεις

Ο Γιάννης Κατινάκης στο Znews: «Τεράστια ψευδαίσθηση, αν νομίζει κάποιος ότι ένα γκέι άτομο είναι ασφαλές να κυκλοφορεί»

Ο Γιάννης Κατινάκης στο Znews: «Τεράστια ψευδαίσθηση, αν νομίζει κάποιος ότι ένα γκέι άτομο είναι ασφαλές να κυκλοφορεί»

Πολυτεχνίτης αλλά όχι ερημοσπίτης ο Γιάννης Κατινάκης είναι ο performer που εκπληρώνει τον σκοπό του με το να σε κάνει να γελάς και ο τύπος που θέλεις να κάνεις κολλητό σου

«Δεν γελάμε επειδή είμαστε χαρούμενοι, είμαστε χαρούμενοι επειδή γελάμε» έλεγε ο Αμερικανός φιλόσοφος William James και ο Γιάννης Κατινάκης είναι ο προσωπικός σου αγγελιοφόρος χαράς, η αιτία που γελάς μέχρι δακρύων μία δύσκολη Δευτέρα μετά τη δουλειά, αντί να μιζεριάζεις που το Σαββατοκύριακο πέρασε πιο γρήγορα και από μακροβούτι του Φελπς…

Αν ο χαμός που κάνει στα ερτζιάνα αλλά και στα social media μεταφράζεται σε νούμερα, τότε τα χιλιάδες views στα βίντεό του μιλούν από μόνα τους.

Άλλοι τον λένε ηθοποιό, άλλοι stand up comedian, αλλά αν μιλήσεις λίγα λεπτά μαζί του, καταλαβαίνεις ότι καμία ταμπέλα δεν μπορεί να τον χωρέσει.

Αυτό που κάνει δεν είναι ένα επάγγελμα για αυτόν, είναι κάτι πολύ περισσότερο: ένας τρόπος να ξορκίσει «δαίμονες», να σπάσει ταμπού και να εκπληρώσει τον σκοπό του.

Ο σουρεάλ Γιάννης Κατινάκης είναι μία απίθανη μορφή βουτηγμένη στο ταλέντο με κοφτερό λόγο και δυνατές επιρροές από τη λατρεμένη του «Ντόλτσε Βίτα» που μεταμορφώνει τα σκοτάδια του σε φως – και το προσφέρει απλόχερα σε όλους.

Ραδιόφωνο, stand up, Instagram. Έχεις αφήσει το στίγμα σου και στα τρία και με μεγάλη επιτυχία. Θέλω να μου πεις πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο;

Δεν ήταν ακριβώς απόφαση, ήταν ανάγκη. Ανάγκη να ζωγραφίζω με φωτεινά χρώματα τα σκοτάδια του μυαλού μου, να επικοινωνώ, και με την τρέλα μου να διασκεδάζω πρώτα εγώ και ύστερα όσο περισσότερος κόσμος γίνεται. Από πολύ μικρή ηλικία θυμάμαι πόσο έντονα φτερούγιζε το «μέσα» μου, όταν με ένα αστείο μου έβλεπα ανθρώπους να γελάνε . Το γέλιο είναι τεράστιο όπλο και ήξερα ότι με αυτό θέλω να πορευτώ στη ζωή μου. Οπότε απλά πραγματοποιώ το όνειρο που είχα από παιδί… Να κάνω τους άλλους να γελάνε, είτε μέσα από μια παράσταση, από μια ραδιοφωνική εκπομπή, από ένα σκετσάκι στα social ή την τηλεόραση.

Τι κερδίζεις από το να προσφέρεις γέλιο στον κόσμο;

Νιώθω ότι εκπληρώνω έναν – έναν σκοπό. Είναι πολύ περίεργο αυτό που νιώθω, όταν βλέπω ανθρώπους να χαμογελάνε και η αιτία να είμαι εγώ. Συγκίνηση, αυτοπεποίθηση, χαρά. Ακόμα πιο περίεργο είναι ότι προτιμώ να γελάνε οι άλλοι παρά να γελάω εγώ. Δύσκολο πράγμα το γέλιο… Κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μας είναι σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις, η κωμωδία είναι η φωτεινή όψη κάθε θλιβερού γεγονότος. Πολύ λεπτά τα όρια μεταξύ δράματος και κωμωδίας . Είναι πολύ λυτρωτικό να καταφέρνεις να γελάς με την δυσκολία σου και έτσι να απαλύνεις τον πόνο σου. Για αυτό θεωρώ τεράστια ευλογία το να καταφέρνω να κάνω ανθρώπους να γελάνε

Ποιες είναι οι επιρροές σου; Κάτι από «Ντένη Μαρκορά» στους «Δύο Ξένους» ίσως;

Από «Δύο Ξένους» η αλήθεια είναι έχω ελάχιστες επιρροές. Το «Ντόλτσε Βίτα» με έχει στιγματίσει προσωπικά και καλλιτεχνικά. Για μένα ο ρόλος της Χριστίνας Μαρκάτου είναι «ευαγγέλιο» της κωμωδίας. Έχει κάτι μαγικό αυτή η σειρά και θεωρώ πως οι πιο κορυφαίες στιγμές της δεν είναι στις πανέξυπνες ατάκες που έχει αλλά στο «από κάτω»” κείμενο και στις λεπτομέρειες. Μαρία Καβογιάννη και Άννα Παναγιωτοπούλου για μένα θα έπρεπε να διδάσκονται, έχουν κάτι μαγικό.

Θα σε ενδιέφερε η τηλεόραση; Να παίξεις σε κάποια σειρά ή ακόμα και να συμμετέχεις σε εκπομπή;

Μεγάλο όνειρο μου. Αγαπώ την τηλεόραση και χαίρομαι που σιγά σιγά αρχίζει και ορθοποδεί η μυθοπλασία. Ο κόσμος έχει ανάγκη από μια καλή κωμωδία και θα ήταν τεράστια η χαρά μου, αν ήμουν και εγώ μέλος αυτής. Θέλω πάρα πολύ να συμμετάσχω σε μια σειρά ακόμα και δραματική . Λίγα είναι τα πράγματα που αισθάνομαι σιγουριά στη ζωή αυτή, είμαι πολύ ανασφαλής… Ε, εκεί ξέρω ότι μπορώ να τα καταφέρω.

Πρόσφατα σε απολαύσαμε και στο J2US μαζί με τη Σοφία Αρβανίτη. Πώς ήταν η εμπειρία αυτή;

Ήταν εντυπωσιακό όλο αυτό που ζήσαμε. Είναι πολύ ξεχωριστή εμπειρία να είσαι μέλος μιας τέτοιας υπερπαραγωγής. Μια τεράστια σκηνή με συγκλονιστικά φώτα και πολύ μεγάλη προβολή. Δεν είμαι τραγουδιστής σε καμία περίπτωση αλλά είμαι performer και είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για κάθε νέο performer να δοκιμαστεί σε μια τέτοια σκηνή και είμαι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα. Όσο για την Σοφία μόνο αγάπη και εκτίμηση μπορώ να έχω σε αυτή τη γυναίκα. Με αντιμετώπισε τόσο ζεστά και αγαπησιάρικα και είμαι τόσο τυχερός που την έχω πλέον στη ζωή μου και δουλέψαμε μαζί.

Στενοχωρήθηκες που αποχωρήσατε τόσο νωρίς;

Δεν μπορώ να σου πω ότι χόρευα καστανιέτες από την χαρά μου. Φυσικά και μια αποχώρηση φέρνει ανάμικτα συναισθήματα. Όμως, ήρθαν τόσο ωραία πράγματα με αυτή τη συμμετοχή, άνοιξαν τόσες πόρτες και ήταν τόσο εντυπωσιακή αυτή η εμπειρία που δεν μπορώ να στενοχωρηθώ.

Έχεις μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για τη διαφορετικότητά σου και το τίμημα που πλήρωσες στην εφηβεία για αυτή. Σε τι έκταση είχε φτάσει το bullying των συμμαθητών σου;

Πολύ σκοτεινές εποχές αυτές. Ο λόγος που μοιράζομαι αυτά μου τα βιώματα είναι για να δει έστω και ένα παιδί που ίσως βιώνει κάτι αντίστοιχο ότι δεν είναι μόνο και πρέπει να αντιδράσει και να μιλήσει. Εγώ πέρασα πολύ άσχημα , υπήρχε κακοποίηση λεκτική και σωματική σε καθημερινή σχεδόν βάση. Ένιωθα ότι δεν αξίζω να είμαι μέρος του κοινωνικού συνόλου και η ψυχή μου μαράζωνε μέρα με την μέρα. Δεν αντιδρούσα, κλεινόμουν απλά στο καβούκι μου. Όμως, όσο κλισέ και αν ακούγεται όλο αυτό το σκοτάδι με έκανε πολύ δυνατό πάρα τα τραύματα που μου άφησε.

Τι έκανες τότε για να διαχειριστείς αυτά που σου συνέβαιναν;

Δεν νομίζω ότι τα διαχειριζόμουν ιδιαίτερα. Απέφευγα να πάω στο σχολείο και κλεινόμουν στον δικό μου κόσμο εκεί που ένιωθα ασφάλεια. Με τις σειρές που αγαπούσα , τους αγαπημένους μου ήρωες και το όνειρο ότι μια μέρα θα είμαι και εγώ τόσο φωτεινός και ατρόμητος σαν αυτούς. Μακάρι τότε να μιλούσα . Κάθε παιδί που βιώνει κακοποιητική συμπεριφορά πρέπει να μιλάει , καταλαβαίνω ότι πολλές φορές είναι δύσκολο.αλλά ταυτόχρονα είναι και σωτήριο.

Μπορείς να πεις ότι συγχώρεσες αυτά τα άτομα; Τι θα τους έλεγες, αν τους είχες απέναντί σου;

Πολλοί έχουν έρθει και μου έχουν ζητήσει «συγγνώμη». Η συγχώρεση θέλει μεγάλη δουλειά με τον εαυτό μας. Δεν κρατάω κακία αλλά δεν ξέρω αν έχω φτάσει στο στάδιο της ουσιαστικής συγχώρεσης. Το νεαρό της ηλικίας κατ΄εμέ δεν δίνει άφεση αμαρτιών. Και εγώ στην ίδια ηλικία ήμουν και ήξερα πολύ καλά πως απαγορεύεται να κακοποιούμε. Εφόσον το ήξερα εγώ θα μπορούσαν να το ξέρουν και αυτοί. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν σταματάνε. Τεράστια ψευδαίσθηση, αν νομίζει κάποιος ότι ένα γκέι άτομο είναι ασφαλές να κυκλοφορεί. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιστατικά στον δρόμο και δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Εγώ έγινα πιο δυνατός και δεν με ακουμπάνε πια… Όμως, γιατί να πρέπει να γίνω εγώ πιο δυνατός και όχι εσύ να μορφωθείς και να μάθεις να σέβεσαι;

Ας κλείσουμε με κάτι αισιόδοξο. Ποια είναι η δική σου ιδέα της τέλειας ευτυχίας;

Ευτυχία για μένα είναι ηρεμία, είναι να εκπληρώνεις τα όνειρα σου , να ζεις χωρίς φόβο , να αγαπάς , να αγαπιέσαι, να ερωτεύεσαι ανθρώπους αλλά και κάθε τι που κάνεις να το ερωτεύεσαι. Ευτυχία είναι καθαρή ψυχή και όμορφες στιγμές.

Photo Credits: Instagram @giannis_katinakis