Ο Κώστας Λασκαράτος στο Znews: «Η μεγαλύτερη θυσία που έχω κάνει είναι ότι έχω χάσει στιγμές με ανθρώπους που αγαπώ. Δεν άξιζε…»
featured

Ο Κώστας Λασκαράτος στο Znews: «Η μεγαλύτερη θυσία που έχω κάνει είναι ότι έχω χάσει στιγμές με ανθρώπους που αγαπώ. Δεν άξιζε…»

Ο Κώστας Λασκαράτος στο Znews: «Η μεγαλύτερη θυσία που έχω κάνει είναι ότι έχω χάσει στιγμές με ανθρώπους που αγαπώ. Δεν άξιζε…»

Νέος, ωραίος μα πάνω από όλα χαίρει εκτιμήσεως από τους συναδέλφους του και είναι έτοιμος να αναλάβει κάθε δύσκολη αποστολή στην ΕΡΤ

Ο Κώστας Λασκαράτος είναι από τους νέους δημοσιογράφους της γενιάς του που μπήκε δυναμικά στην ενημέρωση. Έχοντας στην φαρέτρα του ένα πλούσιο βιογραφικό ανήκει στο δυναμικό της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια.

Τα Σαββατοκύριακα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην πρωινή εκπομπή «Με νέα ματιά» μαζί με την Αλεξάνδρα Καϋμένου.

Όσοι τον ξέρουν καλά γνωρίζουν πως δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, θέτει στόχους και προχωρά χωρίς να κοιτά πίσω.

Αυτοί που τώρα τον μαθαίνουν δεν γνωρίζουν ίσως ότι εκτός από δημοσιογράφος είναι και συγγραφέας αλλά και διδάκτορας της Παντείου.

Πριν από λίγες μέρες μάλιστα παρουσίασε το νέο του βιβλίο «Πολιτισμός και εξωστρέφεια» από τις εκδόσεις Σιδέρη.

Από την παρουσίαση του βιβλίου με τον Κώστα Ζαχαριάδη (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Παναγιώτη Κουμουτσάκο (ΝΔ)

Ο Κώστας Λασκαράτος μίλησε αποκλειστικά στο Ζnews και στον Γιώργο Μπέζα για την τηλεόραση τα όνειρα του αλλά και τα πισώπλατα μαχαιρώματα που έχει δεχθεί.

«Πολιτισμός και Εξωστρέφεια» ο τίτλος του πρώτου σου βιβλίου.

Και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί κατάλαβα πως πολλοί άνθρωποι μοιράζονται μαζί μου ένα κοινό ενδιαφέρον. Τη δύναμη του πολιτισμού και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να ρίξουμε το βάρος μας σε αυτό το πεδίο χωρίς να αναμασάμε μονότονα το… ένδοξο παρελθόν μας.

Ενώ είσαι μικρός σε ηλικία έχεις κάνει πολλά πράγματα. Τι στερήθηκες όλα αυτά τα χρόνια;

Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις πάντα. Έχω χάσει διακοπές, ύπνο, ίσως και λίγη ξεγνοιασιά όταν ήμουν νεότερος. Όμως, στην πραγματικότητα, όλα έχουν να κάνουν με τη σωστή διαχείριση του χρόνου και με την επιλογή να πηγαίνεις βήμα – βήμα. Δεν χρειάζονται άλματα.

Υπήρξε στιγμή που αμφισβητήθηκε ο επαγγελματισμός σου λόγω ηλικίας;

Κοντεύω τα 40 και ακόμη κάποιοι με λένε μικρό (γέλια…). Φαντάσου τι συνέβαινε στα 20! Πάντως ο επαγγελματισμός δεν αμφισβητείται λόγω της ηλικίας κάποιου αλλά εξαιτίας της ανασφάλειας που έχουν ορισμένοι «επαγγελματίες» για τον εαυτό τους. Εγώ χαίρομαι να δουλεύω με νεότερους συναδέλφους και όταν είναι εργατικοί, διακρίνω ήδη πως είναι πιο ταλαντούχοι από εμάς που είμαστε στα μισά της διαδρομής.

Στην ΕΡΤ σε βλέπουμε στην εκπομπή του Σαββατοκύριακου. Τι σε γοητεύει σε αυτή την δουλειά;

Καλά το είπες… Σαββατοκύριακο. Είμαι στη ζώνη 5:30-10:00. Εκτάκτως, λόγω του πολέμου η διεύθυνση μού ανακοίνωσε πως χρειάζονταν ένας επανασχεδιασμός του προγράμματος και μια πρόσκαιρη μετακίνηση στην ζώνη 9:00-12:00. Οι άνθρωποι πάντως είναι πιο χαλαροί τα Σαββατοκύριακα και αυτό είναι ωραίο γιατί είναι και πιο έντονη η επικοινωνία που έχουμε…

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας σου;

Αυτή που δεν έχει έρθει ακόμη…

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία;

Αρκετά νέος αλλά μετά το σχολείο και ενώ ήδη ήμουν φοιτητής στο ΕΚΠΑ. Είναι ωραίο να καταγράφεις την ιστορία σε χρόνο ενεστώτα.

Υπήρξαν στιγμές που είπες θα τα παρατήσω;

Είμαι σε μια διαρκή πάλη. Να μείνω ή να φύγω;

Πισώπλατα μαχαιρώματα στην δουλειά έχεις δεχτεί;

Μπορείς να φτιάξεις ολόκληρο σερβίτσιο (γέλια..). Παλιά με στεναχωρούσε. Δεν καταλάβαινα γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Πλέον το έχω ξεπεράσει. Γνωρίζω πως ο κάθε άνθρωπος έχει το ήθος, τις αξίες και την ψυχολογία του και πως η συμπεριφορά τους στους άλλους είναι ο καθρέφτης όλων αυτών.

Θα ήθελες να παρουσιάσεις το κεντρικό δελτίο ειδήσεων;

Ιδανικά όχι. Εκτός αν μπορούσα να συνδιαμορφώνω το περιεχόμενό του. Να έχω ρόλο στην ιεράρχηση των ειδήσεων. Οι εκπομπές μού εξασφαλίζουν αυτή την ελευθερία που αποτελεί προϋπόθεση για όποια συνεργασία.

Τα νούμερα τα κοιτάς;

Οπωσδήποτε. Πολύ προσεκτικά. Στον κόσμο απευθυνόμαστε και θέλω οι εκπομπές στις οποίες συμμετέχω ως παρουσιαστής να έχουν απήχηση. Δε θα «ξεπουληθούμε» για τα νούμερα και αυτό είναι ένα προνόμιο στη δημόσια συχνότητα. Οφείλουμε όμως να δουλεύουμε σκληρά για να μας βλέπει ο κόσμος. Για να αφορά η δουλειά μας το κοινό….

Κάποιοι λένε πως στην ΕΡΤ επειδή δεν πολυασχολούνται με τα νούμερα όλα είναι πιο χαλαρά.

Χόμπι μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε με τα δικά του λεφτά. Όχι με τα χρήματα των άλλων… Οι επαγγελματίες οφείλουμε να επιθυμούμε η δουλειά μας να έχει απήχηση. Κάθε μέρα παλεύουμε να γινόμαστε καλύτεροι.

Εσύ ανταγωνιστικός είσαι;

Ανταγωνιστικός όχι. Απαιτητικός γνωρίζω πως είμαι. Δεν δέχομαι να ανήκω σε ένα πρόγραμμα που στερείται πλουραλισμού, μέτρου, σοβαρότητας, με τον τρόπο που εγώ τα αντιλαμβάνομαι. Μας παρακολουθεί πολύς κόσμος. Λογοδοτούμε σε αυτόν. Εκτιθέμεθα. Πρέπει να παίρνουμε τη δουλειά μας -όχι τον εαυτό μας- στα σοβαρά.

Αν ερχόταν ένα κανάλι και σε ήθελε στο δυναμικό του θα έφευγες;

Μέχρι τώρα κάτι με έχει κρατήσει στην ΕΡΤ….

Πώς φαντάζεσαι την καριέρα σου σε πέντε χρόνια;

Δεν κάνω σχέδια. Δεν βάζω στόχους. Πριν από 5 χρόνια είχαμε ακόμη μνημόνια. Δεν είχαμε πανδημία, ούτε πόλεμο. Ξέρεις πόσα μπορούν να αλλάξουν στα επόμενα 5 χρόνια;

Με ποια γυναίκα παρουσιάστρια ειδήσεων θα ήθελες να παρουσιάσεις δελτίο ειδήσεων;

Στο ξαναλέω. Το δελτίο δεν αποτελεί προτεραιότητά μου. Όμως κορυφαία, αυτή τη στιγμή, εν ενεργεία παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου είναι η Αντριάνα Παρασκευόπουλου και είμαστε τυχεροί που κρατάει το τιμόνι του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ1.

Χρόνος για προσωπική ζωή υπάρχει;

Πάντοτε πρέπει να υπάρχει…

Αν έβαζες έναν τίτλο στη ζωή σου ποιος θα ήταν;

Άσε με να γράψω μερικά χιλιόμετρα ακόμη. Μην βάλω τίτλους που μπορεί να μετανιώσω σε λίγο…

Η μεγαλύτερη θυσία που έχεις κάνει για αυτή την δουλειά;

Έχω χάσει αρκετά καλοκαίρια, Χριστούγεννα, Πάσχα. Στιγμές δηλαδή με ανθρώπους που αγαπώ. Δεν άξιζε…

Θα ήθελες να δημιουργήσεις νωρίς οικογένεια;

Αν δημιουργήσω από εδώ και πέρα θα είμαι μάλλον στο «αργά» (γέλια…).

Με ποια σειρά θα έβαζες τις λέξεις και τι σημαίνουν για εσένα: Έρωτας, χρήμα, καριέρα, επιτυχία

Δεν θα βάλω ψηλά το χρήμα ή την καριέρα. Δεν κατανοώ απόλυτα τη λέξη «επιτυχία». Θα σου έλεγα πως για εμένα σημαντική είναι η «ευτυχία». Να κοιμάμαι χωρίς σκοτούρες. Να ξυπνάω με χαμόγελο και γερούς όλους τους ανθρώπους που αγαπώ.