Πάνος και Γιώργος Σόμπολος: Το παρασκήνιο της κοινής συνέντευξης Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη και το άγχος της κατηγορούμενης μετά τις επίμονες ερωτήσεις
Ελλάδα

Πάνος και Γιώργος Σόμπολος: Το παρασκήνιο της κοινής συνέντευξης Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη και το άγχος της κατηγορούμενης μετά τις επίμονες ερωτήσεις

Πάνος και Γιώργος Σόμπολος: Το παρασκήνιο της κοινής συνέντευξης Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη και το άγχος της κατηγορούμενης μετά τις επίμονες ερωτήσεις

Ο «μετρ» του αστυνομικού ρεπορτάζ και ο γιος του, στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

Το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά λέει η παροιμία και αυτό συμβαίνει στην οικογένεια Σόμπολου, με τον Γιώργο, να ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του, Πάνου, ενός εκ των κορυφαίων αστυνομικών ρεπόρτερ της χώρας.

Ο Πάνος και ο Γιώργος Σόμπολος φωτογραφήθηκαν για το περιοδικό ΟΚ! που κυκλόφορεί με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και μίλησαν στη Μαρία Παπαϊωάννου για την υπόθεσει που έχει σοκάρει την Ελλάδα και αφορά στην Πάτρα και στα τρία αδικοχαμένα κορίτσια της οικογένειας Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη, τη μεγάλη επιτυχία του Γιώργου με τη μία και μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε μαζί το πρώην ζευγάρι, αλλά και την πορεία τους στη δημοσιογραφία.

Κατάφερες να πάρεις την πρώτη και μοναδική κοινή συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Μάνο Δασκαλάκη, η οποία αναπαράχθηκε παντού. Πώς τους προσέγγισες;

Γιώργος: Έμαθα για την υπόθεση όταν είχε χαθεί το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Τότε μίλησα με κάποιους αστυνομικούς και μου είπαν ότι όλα τα ευρήματα έδειχναν παθολογικά αίτια. Την ημέρα που πέθανε η Τζωρτζίνα με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι κάτι δεν πάει καλά, πέθανε και το τρίτο παιδί. Εκεί ενεργοποιήθηκα. Βρήκα τα τηλέφωνα των γονιών και προσπάθησα να τους προσεγγίσω με διακριτικότητα. Όταν φεύγει ένα παιδί, λες ότι υπήρξε ένας θάνατος στην οικογένεια, όταν φεύγει το δεύτερο, χτυπάει ίσως ένα καμπανάκι. Όταν όμως φεύγει και το τρίτο, χτυπάνε οι καμπάνες ασταμάτητα. Όπως καταλαβαίνεις, δεν ήμουν ο μόνος δημοσιογράφος που προσέγγισε την οικογένεια. Υπήρχαν δεκάδες. Μετά από αρκετά τηλεφωνήματα τους έπεισα να πάω ένα βράδυ από το σπίτι τους, μόνος μου, χωρίς κάμερα, για να κάνουμε μια ανθρώπινη κουβέντα και να καταλάβω τι συνέβη. Βρεθήκαμε γύρω στα μεσάνυχτα στο σπίτι στην οδό Μπιζανίου, εκεί όπου συνελήφθη η Ρούλα. Έμεινα μαζί τους περίπου τρεις ώρες. Δεν τους πίεσα, ούτε τους ζήτησα κάτι. Θεωρώ ότι για αυτό με εμπιστεύτηκαν. Λίγες μέρες μετά και ενώ ήμουν στην Αθήνα χτύπησε το τηλέφωνό μου από τον Μάνο. Ήταν 10.00 το βράδυ και ο Μάνος ήταν στο Πεντάγωνο. Μου ζήτησε να βρεθούμε και όταν πήγα να τον δω, μου είπε «θέλω να σου δώσω μια συνέντευξη τώρα». Του απάντησα «δεν θα μου τη δώσεις τώρα γιατί θέλω να είναι και η Ρούλα μαζί σου». Μου είπε λοιπόν να πάμε εκείνη τη στιγμή στην Πάτρα. Πήρα τηλέφωνο τη Ζήνα Κουτσελίνη, την παρουσιάστρια της εκπομπής που εργάζομαι στον Star, και μου βρήκαν κάμερα μέσα στα μεσάνυχτα προκειμένου να πάω στην Πάτρα για να κάνουμε τη συνέντευξη.

Πάνος: Θυμάμαι ότι ο Γιώργος ήταν στην Πάτρα και μου έλεγε στο τηλέφωνο «κάνω προσπάθεια, μπαμπά, αλλά δεν έχω αποτέλεσμα». Με παίρνει κάποια στιγμή και μου λέει «τελικά θα μου δώσουν συνέντευξη». Ήταν σίγουρα μια πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς όλοι προσπαθούσαν να τους πλησιάσουν. Εκτός αυτού, τη συνέντευξη την πήραν όλα τα Μέσα αλλά και η Ασφάλεια. Ένας αξιωματικός της Ασφάλειας μου έλεγε ότι στο Ανθρωποκτονιών απομαγνητοφώνησαν τη συνέντευξη, την έβγαλαν σε αντίτυπα και τη μοίρασαν στους αξιωματικούς που χειρίζονταν την υπόθεση. Στηρίχτηκαν πολύ σε αυτή και σε όσα έλεγε ο Μάνος και η Ρούλα.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας σου με τη Ρούλα Πισπιρίγκου αντιλήφθηκες να έχει άγχος για κάτι;

Γιώργος: Από κάποια στιγμή και έπειτα η Ρούλα είχε άγχος. Υπήρχε μια επιμονή στις ερωτήσεις της. Κάποιες από αυτές με προβλημάτιζαν καθώς σκεφτόμουν ότι άλλος άνθρωπος που θα είχε χάσει τα παιδιά του δεν θα τις έκανε.

Δηλαδή;

Γιώργος Σόμπολος: Με ρωτούσε σχετικά με τις τοξικολογικές. Την ενδιέφερε να μάθει αν μπορεί να προσβάλει το αποτέλεσμα ή να ζητήσει νέα εξέταση σε περίπτωση που προκύψει κάτι. Ο Μάνος, επίσης, αγχωνόταν για αυτή την κατάσταση και προσπαθούσε με τον τρόπο του να προστατέψει τη Ρούλα και την οικογένειά του. Εννοώ τον πατέρα και τη μητέρα του. Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Για να καταλάβεις, ενώ στην αρχή της υπόθεσης ο Μάνος ήταν πάντα στο σπίτι όταν πήγαινα να τους συναντήσω, στην πορεία χάθηκε. Στην κυριολεξία. Όχι μόνο από εμένα αλλά και από τη Ρούλα. Κάποια στιγμή είχαν μια επαφή με τον Απόστολο Λύτρα (σ.σ. δικηγόρος) προκειμένου να τους αναλάβει. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης λοιπόν ο Μάνος σήκωσε τα χέρια ψηλά και είπε: «Α, εγώ είμαι καθαρός, δεν ασχολούμαστε με εμένα! Ασχολούμαστε με τη Ρούλα». Αυτή ήταν μια τοποθέτηση που εμένα με προβλημάτισε. Από εκείνη τη συνάντηση και έπειτα ο Μάνος αποτραβήχτηκε. Αν με ρωτάς, είχα καταλάβει ότι δεν ήταν το αγαπημένο ζευγάρι που ήθελαν να προβάλλουν. Μου έκανε εντύπωση ότι όλο αυτό το διάστημα δεν τον είδα μια φορά να της πιάνει το χέρι.

Σήμερα έχεις επικοινωνία μαζί τους;

Γιώργος: Με τον Μάνο όχι καθώς θεωρεί ότι παίρνω το μέρος της Ρούλας επειδή μεταφέρω τα λόγια της. Εγώ δεν παίρνω το μέρος κανενός. Κάνω απλά τη δουλειά μου. Ο Μάνος ήθελε προστασία και θεωρεί ότι δεν του την παρείχα. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη της Ρούλας μού είπε «σε παρακαλώ, προστάτεψέ με». Του απάντησα «να σε προστατέψω από τι; Έχεις κάνει κάτι που δεν έχω πάρει χαμπάρι;». Αυτό που ήθελε βέβαια να πει είναι να τον προστατέψω από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτή λοιπόν ήταν η τελευταία μας επαφή. Αργότερα έμαθα ότι ήθελε να αποκοπεί από οτιδήποτε τον συνέδεε μαζί της. Η Ρούλα είναι μέσα στη φυλακή και έχουμε επικοινωνία. Με ρωτάει διάφορα πράγματα, η πλειονότητα των οποίων αφορούν τον Μάνο. Πού είναι και τι κάνει. Την τελευταία εβδομάδα βέβαια περιόρισε αυτές τις ερωτήσεις και ασχολείται περισσότερο με το αίτημα αποφυλάκισής της. Η Ρούλα έχει χάσει πολλά κιλά καθώς αρνείται να φάει. Τώρα πλέον έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι στη φυλακή. Είναι σε ένα κελί μόνη της και θα παραμείνει εκεί έως και την εκδίκαση της υπόθεσης. Για τις Αρχές το θέμα είναι η Ρούλα να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να πάθει κάτι και να μη βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Θα είναι ένα πλήγμα. Ακόμα είναι κατηγορούμενη, δεν έχει καταδικαστεί. Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.

Σε ρώτησε ποτέ αν την πιστεύεις;

Γιώργος: Κάναμε σε καθημερινή βάση συζητήσεις. Μιλούσαμε μια ώρα, δυο ώρες, κάποιες φορές και τρεις. Μέχρι και την ημέρα της σύλληψης. Της εξέφρασα κάποιες απορίες που είχα για την υπόθεση και κάποια πράγματα που δεν μου κολλούσαν. Εκείνη έδινε τις δικές της απαντήσεις. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω. Εγώ είμαι δημοσιογράφος. Κάνω τη δουλειά μου και μεταφέρω αυτά που λέει ο καθένας ή βγάζω το ίδιο το πρόσωπο να τα πει. Εγώ δεν είμαι ούτε δικαστής ούτε αστυνομικός για να κάνω εκτίμηση.

Στο σπίτι της στην Πάτρα βρέθηκαν και βιβλία του πατέρα σου. Σου είχε εκφράσει τον θαυμασμό της για εκείνον;

Γιώργος: Ναι, και για τον πατέρα μου και για την Αγγελική (σ.σ. Νικολούλη). Η Ρούλα έχει μια αγάπη προς το αστυνομικό μυθιστόρημα και είχε πολλά βιβλία στο σπίτι της. Θέλω να σου πω επίσης ότι είναι μια γυναίκα που παρακολουθεί όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Μπορούσε να σταθεί σε οποιαδήποτε συζήτηση θέλεις να κάνεις για οποιοδήποτε θέμα. Πρέπει πραγματικά να την έχω δει ελάχιστες στιγμές χωρίς το κινητό στο χέρι της. Επίσης, στο σπίτι της η τηλεόραση ήταν μονίμως ανοιχτή. Όλη τη μέρα τηλεόραση και τηλέφωνα.

Πάνος: Και τα τέσσερα βιβλία μου τα παρουσίασα στην Πάτρα. Δεν αποκλείεται να ήταν και η Ρούλα σε κάποια παρουσίαση. Ενημερώθηκα κι εγώ ότι βρήκαν βιβλία δικά μου και της Αγγελικής Νικολούλη. Αυτό βέβαια δεν μου κάνει εντύπωση. Όλοι διαβάζουμε βιβλία. Με έβαλε σε σκέψεις όμως το ότι παρακολουθούσε σεμινάρια εγκληματολογίας. «Τι τα θέλει» σκεφτόμουν «αφού δεν ακολουθεί κάποια σχετική επιστήμη;».

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»