Σοφία Μπεκατώρου σε υφυπουργό Δικαιοσύνης: «Έπρεπε να ξαναβιώσω το τραύμα. Έβλεπα εφιάλτες που με καταδίωκαν για χρόνια»
Νέα

Σοφία Μπεκατώρου σε υφυπουργό Δικαιοσύνης: «Έπρεπε να ξαναβιώσω το τραύμα. Έβλεπα εφιάλτες που με καταδίωκαν για χρόνια»

Σοφία Μπεκατώρου σε υφυπουργό Δικαιοσύνης: «Έπρεπε να ξαναβιώσω το τραύμα. Έβλεπα εφιάλτες που με καταδίωκαν για χρόνια»

Η τετ α τετ συζήτηση με τον Γιώργο Κώτσηρα στην εκπομπή Happy Day

Στην εκπομπή Happy Day φιλοξενήθηκε η Σοφία Μπεκατώρου, η Ολυμπιονίκης που ξεκίνησε το ελληνικό #Metoo και βρέθηκε σε μία τετ α τετ συζήτηση με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Κώτσηρα, σχετικά με την αλλαγή νομοθεσίας για τα έτη παραγραφής της κακοποίησης.

«Δεν περίμενα όλο αυτό που έγινε. Από τη μία είμαι χαρούμενη που ο κόσμος βγαίνει και μιλά και προχωρά σε καταγγελίες και από την άλλη όμως συνειδητοποιώ πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, πόσο έχει υποφέρει και δυστυχώς πώς η κοινωνία μας αποτρέπει τα θύματα από το να μιλούν», είπε αρχικά η Σοφία Μπεκατώρου.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Κώτσηρα ανέφερε ότι στο θέμα τον ανηλίκων η κυβέρνηση θα δίνει τα δικαιώματα στον ανήλικο να κάνει καταγγελία αφού ενηλικιωθεί και βρεθεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

https://streamable.com/1l8g1y

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή, μάλιστα, ανέφερε πως στην κουβέντα που έκαναν μέσα στο Σαββατοκύριακο, κάθε φορά που χρειάστηκε να καταθέσει την ιστορία της, η ψυχολογική της κατάσταση είναι πολύ άσχημη.

«Δυστυχώς πριν από μερικές ημέρες, έπρεπε να ξαναμιλήσω για το γεγονός από την αρχή, έτσι ώστε να υπάρχει πιθανότητα ο άνθρωπος αυτός που με βίασε να μπορεί να του αφαιρεθεί η άδεια από το να βρίσκεται σε αθλητικούς χώρους. Έπρεπε να ξαναβιώσω το τραύμα από την αρχή, να το περιγράψω με όλες τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να αποδείξω με κάποιο τρόπο όλα αυτά που είχαν γίνει.

Υφυπουργέ, δεν μπορώ να σας κρύψω ότι μετά από αυτό, ήμουν άρρωστη, δύο ημέρες δεν μπορούσα να συνέλθω, έβλεπα πάλι εφιάλτες που για χρόνια με καταδίωκαν. Είναι μία κατάσταση, που φυσικά δεν είμαι η μόνη που το ζω, όμως, κάποιος που δεν το έχει περάσει, δεν μπορεί να καταλάβει πώς γυρνάς πίσω ξανά, σε μαύρες περιόδους της ζωής σου, φλερτάρεις με την κατάθλιψη ξανά και ξανά. Είναι πολύ δύσκολο να βγεις στην επιφάνεια και να δεις το φως και νομίζω πως κάθε φορά που αναγκάζεσαι να επιστρέψεις πάλι στο γεγονός, έχεις έναν μεγάλο φόβο ότι θα ξανακυλήσεις πίσω».

Και συνέχισε: «Ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορεί να γίνει και για τους ενήλικους. Ένα θύμα βιασμού έχει μεγάλο τραύμα και δεν μπορούν ούτε και οι ενήλικες να το διαχειριστούν. Θύματα έχουν πει ότι αν ήξεραν τι θα γινόταν έπειτα από την καταγγελία δεν θα το έλεγαν. Είναι σαν να βιάζονται ξανά».

Ο κ. Κώτσηρας εγγυήθηκε πως εξετάζονται όλες οι δυνατές παρεμβάσεις στη νομοθεσία, ώστε τα θύματα κακοποίησης να έχουν προστασία, τόσο από ψυχολογικής, όσο και από κοινωνικής πλευράς.

https://streamable.com/iyb2i5